Puskás-Dallos Petivel és Kovács Pankával erősít a Veganuár 2024

2024-ben ötödik alkalommal kerül megrendezésre hazánk egyik legnépszerűbb non-profit, ingyenes kihívása, a Veganuár. Az évek során már több mint 81.000 magyar döntött úgy, hogy a mozgalom részeként kipróbálja a vegán életmódot egy hónapra, melyhez a Veganuár több száz vegán receptet, részletes cikkeket, napi tanácsokat és egy 23 ezer fős támogató közösséget biztosít, ráadásul teljesen ingyen.

Az elmúlt egy évtizedben óriásit nőtt világszerte a vegán életmód iránti érdeklődés, amit elsősorban etikai, egészségügyi és környezetvédelmi okok hajtanak. A becslések szerint közel 80 millió vegán, valamint 600 millió vegetáriánus él világszerte, de a valós szám ennél akár még több is lehet, tekintve, hogy a flexitáriánus irányzat is kezd divatba jönni, melynek követői tudatosabb étrendi döntésekkel segítik a növényi alapú jövő eljövetelét.

Hiteles vegánok buzdítanak a részvételre

A Veganuár 2024 nagykövetei között láthatjuk idén Puskás-Dallos Péter színész, énekes, műsorvezetőt, aki több mint öt évvel ezelőtt döntött úgy, hogy nem fogyaszt többé állati eredetű ételeket. Munkája mellett önkéntes állat- és környezetvédelmi aktivizmusával is arra inspirálja követőit, hogy merjenek változtatni az életmódjukon, mert csakis a cselekvés hozhat valódi változást.

Veganuár nagykövetként mutatkozik be idén először Kovács Panka színésznő is, aki saját elmondása szerint soha nem fogyasztott még húst, gyermekkora óta vegetáriánus étrenden él, két éve pedig kizárólag növényi alapú ételeket fogyaszt és vegán elveket vall. Panka a filmforgatások és szinkronmunkák mellett aktívan sportol is: rendszeresen fut és úszik, legutóbb egy triatlon versenyen is megmérettette magát. Bár nem sűrűn beszél vegánságáról, kifejezetten a szívén viseli az állatok és a bolygó sorsát, ezért örömmel mutatja meg határozott elveit a Veganuárral együttműködve egy gyönyörű, növényekből készült hajkoszorúval.

Az elmúlt években és idén is folyamatosan nő azon hírességek száma, akik a Veganuárra buzdítják követőiket – Steiner Kristóf blogger és aktivista; Garami Gábor zenész és műsorvezető; Karalyos Gábor színész és még sokan mások.

Miért érdemes próbát tenni a vegánsággal?

A globálisan előállított állati eredetű termékek többnyire nagyipari állattartásból származnak, amely köztudottan szenvedést okoz az állatoknak, ezért egyre többen utasítják el etikai okokból.

De a klímatudatosság is jó ok lehet a nyitottságra. Egy Nature tudományos folyóiratban megjelent publikáció szerint, amely több tucat „forgatókönyvet” vett alapul, csak a vegán étrend lenne képes fenntartani az emberiség táplálását 2050-re, anélkül, hogy további erdőirtásokra lenne szükség. A kutatás számos tényezőt vett figyelembe, mint például a súlyosodó klímakrízist, a földterületigényt, az alacsony terméshozamot, az időjárást, valamint további 490 egyéb faktort, és ebből kizárólag a vegán étrend jött ki győztesen.

Ha pedig saját egészségünket helyeznénk előtérbe, akkor is van érv a váltásra: ma már szakmai egyetértés van a vezető dietetikai szervezetek között abban, hogy a megfelelően összeállított növényi étrend minden életkorban egészséges, sőt előnyösebb táplálkozás lehet a hagyományoshoz képest, mellyel megelőzhetjük vagy visszafordíthatjuk a leggyakoribb, életmóddal összefüggésbe hozható betegségeket.

Kellő nyitottsággal egy életre szóló élmény

Rekordszámú jelentkezőre lehet számítani 2024-ben, ahogy a vegán életmód egyre több előnyét ismerik meg tömegesen Magyarországon is.

Vida Raul, a Veganuár kihívás alapítója hozzáteszi:

“Őszinte lelkesedéssel várjuk minden évben a januárt, ráadásul idén köszönthetjük majd a százezredik jelentkezőnket is, akit meg fogunk lepni egy különleges ajándékkal. Szívvel-lélekkel készítjük el a program minden apró részletét már a kezdetek óta: a recepteket alaposan kikísérletezzük, a cikkeket szakértőkkel ellenőriztetjük, a támogató csoportot aktívan moderáljuk. Mindent megteszünk, hogy igazán pozitív élményként maradjon meg mindenkinek az első Veganuár éve, amelyre boldogan emlékezhet majd vissza. Az új résztvevőket nyitottságra, érdeklődésre, megértésre buzdítjuk – tegyenek egy próbát, mert nincs mit veszíteniük. A Veganuár mindenkit tárt karokkal vár, ítélkezés nélkül, hiszen nem az a cél, hogy rosszul érezzük magunkat, hanem az, hogy jobban, mint valaha.”

Az ingyenes jelentkezés már elérhető a veganuar.hu vagy a prove.hu/veganuar oldalon.

https://prove.hu/veganuar

Képek forrása: Prove.hu

- bdpst24.hu

Check Also

Állásbörzét és karrierfelkészítést tart szerdától a Corvinus

Több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni a Corvinus Egyetem idei karrierexpóján április 24-én és …