Modern terápiák a nem múló hátfájás kezelésére

Kevesen büszkélkedhetünk azzal, hogy soha nem fájt a hátunk. Akár sokáig ülünk, akár nehéz súlyokat cipelünk, vagy egy rossz mozdulatot teszünk, testünk fájdalommal „elmagyarázza”, hogy legyünk óvatosabbak. A hátfájás okai többfélék lehetnek, és a világ lakosságának 90%-a életében legalább egyszer átesik rajta. És a tapasztalatok azt igazolják, hogy az utóbbi években ezek átlagéletkora egyre kisebb.

A gyakori hátfájás arra hívja fel a figyelmet, hogy a mozgásszegény életmódot részesítjük előnyben, a televíziót vagy a számítógépet a szabadtéri tevékenységekkel, sportokkal szemben. Közben hanyagoljuk a plusz kilókat, és amikor ráébredünk, hogy komolyan elhíztunk, extrém módszerekhez folyamodunk: drasztikus diétákhoz és edzőteremben végzett túlterheltséghez, legtöbbször szakember tanácsa nélkül. Ez pedig hátfájást és fájdalmas sérüléseket okozhat. A hátfájást sok minden kiválthatja, amit manuálterápia kezelés által, gyógyszerek nélkül is orvosolni lehet.

Mi az a manuálterápia?

A leggyakoribb terápiás módszerek közé tartozik, ha mozgásszervi betegségekről beszélünk. Fő célja a mozgásszervi problémák vagy visszaesések megelőzése, a poszttraumás gyógyulás. A kezelés során alkalmazott technikák különféle egészségügyi problémák gyógyulásához vagy javulásához vezethetnek, ezért manapság egyre keresettebb.

A gyógytornával ellenben ez passzív részvételt igényel a pácienstől, lényege, hogy a szakképzett terapeuta fizikailag megfelelő helyzetbe hozza a testet, illetve annak egy bizonyos struktúráját. Mindez különböző terápiás technikákkal, mint például manipulációkkal vagy mobilizációkkal társul.

A manuálterápiás kezelés magában foglalja a merev ízületek mozgékonyságának helyreállítását és az izomfeszültség csökkentését, hogy a páciens a lehető legtermészetesebb formában, fájdalommentesen térjen vissza a szabad mozgáshoz. Így a manuálterápia enyhítheti a fájdalmat, mind az ízületi problémákkal járó krónikus hátfájdalmakban, mint például a gyakori keresztcsonti ízületi diszfunkció, valamint a lágyrész-sérülések és az izomfeszülés miatt kialakuló akut hátfájások esetében is.

A manuálterápia legfontosabb előnyei

  • izomelzáródások megszüntetése, a terület ellazításával;
  • a fájdalom intenzitásának csökkentése;
  • az ízületi merevség csökkentése;
  • egyes mozgásszervi betegségek (lumbágó, isiász, porckorongsérv, különféle sportsérülések, migrén stb.) kezelése;
  • sportsérülések (ficamok, izomhúzódások, zúzódások) utáni felépülés;
  • a funkcionális és motoros kapacitás javítása;

A klinikán alkalmazott különböző típusú manuálterápiás módszerek mind bizonyították, hogy hatásosak. A felkészült terapeutával közösen átbeszélve, illetve röntgen során eldől, hogy a Mulligan, a Barvincsenko, a Typaldos, a FDM, a Tom Myers vagy a Maitland módszer célozza meg leginkább a problémás terület gyógyulását, hogy rövid időn belül elérhető legyen a fájdalommentes élet!

- bdpst24.hu

Check Also

Légkondiszezon: hasznos tanácsok a Praktiker szakértőjétől

Tapasztalat szerint többen csak akkor határozzák el, hogy klímát szereltetnek otthonukba, amikor túl vannak az …