Holland mintára épül kerékpárút Bécsben

Holland mintára építik újjá Bécs egyik legfontosabb kerékpáros útvonalát, amely Ausztriában is minőségi ugrást jelent majd. Több zöld, több hely a gyalogosoknak, forgalomcsillapítás és nagyobb biztonság – a bécsi főpályaudvart a belvárossal összekötő kerékpárutat, az Argentinierstraßét évente több mint egymillióan használják.

Elkezdődött a Hauptbahnhofot a Karlsplatz-cal összekötő Argentinierstraße átépítése Bécsben. Az 1,3 kilométeres szakasz 2024 végére újul meg több fázisban, holland mintára. Az így létrejövő kerékpárút még az osztrák kerékpáros infrastruktúrában is új korszak kezdetét jelenti. 

Holland mintára alakítanak ki kerékpárutat Bécsben – a megújuló Argentinierstraße látványterve © ZOOMVP.AT

Az Argentinierstraßén ma autósok, kerékpárosok és gyalogosok osztoznak a klasszikus felosztásban. Az út szélén fut a járda és a kerékpárút, amely mára túl szűk az évi több mint egymillió biciklisnek. Nem csoda, hogy folyamatosak a konfliktusok a gyalogosok és a kerékpárosok között.

Az átépítés után azonban mindez gyökeresen megváltozik. A rendelkezésre álló teret teljesen újraosztják: a pirosra színezett úttesten osztoznak majd az autósok és a kerékpárosok; a gépjárműforgalmat a haladás irányának váltogatásával csillapítják majd.

A kereszteződésekben jobb lesz a beláthatóság és speciális útburkolati jelekkel hívják fel a figyelmet a keresztező forgalomra. Azzal, hogy egyértelműen elkülönül a kerékpáros és gyalogos közlekedés, utóbbiak nagyobb biztonságban érezhetik magukat, ráadásul sokkal több helyük lesz a szélesebb járdáknak köszönhetően. A helyiek kívánságának megfelelően rengeteg zöldet telepítenek: 70 fa, 100 évelő-ágyás, páraoszlopok és ivókutak teszik élhetőbbé a környéket és a nyári hőségben elviselhetőbbé a forróságot. Összesen 1.300 négyzetméternyi területen váltják fel ágyások az aszfaltot, 1.500 négyzetméterre pedig új, klímabarátabb burkolat kerül. 

A lakosságot kezdettől fogva bevonták az átalakítás tervébe, először 2022 májusában kérdezték meg őket, milyen változtatásokat szeretnének, most pedig megvalósítják azokat: növelik a zöldterületek arányát, csillapítják a forgalmat, hatékonyan elkülönül a gyalogos és a kerékpáros közlekedés, így nagyobb biztonságban érezhetik magukat a gyalogosok a járdán. 

Az Argentinierstraßén holland mintára kialakított kerékpárút szerves része a Bécs központját Alsó-Ausztriával összekötő Déli Kerékpáros Sztrádának, a Radhighway Süd-nek.

Copyright: ZOOMVP.AT

- bdpst24.hu

Check Also

Játsszunk EGYÜTT a Néprajzi Múzeumban!  

Gyereknap, ahol a szülők is gyerekek lehetnek!  2024.05.26. 11:00-17:00 A Néprajzi Múzeum 2024. május 26-án …