Így lehet felhőtlen a karácsonyi ajándékvásárlás 

  • Plusz garanciához juthatnak a vásárlók

A bevásárlóközpontokban, áruházakban és boltokban már tapasztalható a megnövekedett forgalom, hivatalosan is megkezdődött az idei karácsonyi vásárlási szezon. A Sencor összegyűjtötte azokat a tippeket, amelyeket érdemes figyelembe venni az ajándék vásárlás során. 

Black Friday

A „Fekete Péntekhez” köthető online akciók során sokan már a szeretteikre gondolnak. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy ilyenkor számtalan olyan információ jelenik meg a termékek mellett, amelyek negatívan befolyásolhatják a döntéseket. ilyen lehet, ha például egy termék mellé az van odaírva, hogy „már csak 1 darab elérhető”, vagy hogy „még 10 ember nézi” ezt a készüléket. „Ez akarva-akaratlanul presszúrázza a felhasználót. Éppen ezért tanácsos ilyenkor is inkább átgondolni a lehetőségeket és vásárlás előtt megfontolt döntést hozni, mert a kapkodás kellemetlenséget szülhet” – hangsúlyozta Lucza András, a Sencor SDA Divízió vezetője. 

Vásárlás előtt célszerű megbizonyosodni arról, hogy az adott webáruház, vagy online piactér mennyire megbízható. A vélemények és értékelések mellett az URL-cím is árulkodó lehet, hiszen, ha a böngésző címsorában csak a http:// előtag szerepel, s-betű nélkül, akkor a weboldal nem biztonságos.  Amennyiben a webcím mellett egy lakat is látható, az jó jelnek számít, ha viszont ez nincsen meg, akkor sem jelszót, sem bankkártyaadatot nem szabad megadni. 

Mikor érkezik a csomag? 

A karácsonyhoz közeledve egyre intenzívebbé válik a csomagforgalom, emiatt érdemes az online vásárlásokat minél korábbra időzíteni, hogy a kiválasztott termék időben megérkezhessen. Ha adott esetben külföldi webáruházból vásárol valaki, akkor ez fokozottan igaz. A lakcím helyett a csomagautomatába történő kézbesítés némileg felgyorsíthatja az ajándék beérkezését. Jelenleg  körülbelül 3300 csomagautomata működik hazánkban. Fontos figyelembe venni, hogy a futárszolgálatok csak olyan üzeneteket és értesítéseket küldenek, amelyekben a hivatalos webcímük szerepel. A külföldi számról érkező, ismeretlen hivatkozást tartalmazó, magyartalanul megírt SMS-t figyelmen kívül kell hagyni. 

EU-n kívüli rendelés

Amennyiben valaki a Távol-Keletről, az Egyesült Királyságból, az USA-ból, vagy más EU-n kívüli országból rendel terméket, akkor számolnia kell azzal, hogy 2021. július 1-től minden harmadik országból érkező küldemény automatikusan vámeljárás alá esik. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unió valamennyi országában megszűnt az unión kívülről érkező, 22 euró alatti áruk áfamentessége, a 150 euró feletti értékűekre pedig – a korábbiakhoz hasonlóan – vámot is kell fizetni. 

Ha valaki meggondolja magát 

Az e-kereskedelemben a vásárlónak joga van meggondolnia magát. Erre 14 nap áll rendelkezésére és ez a lehetőség minden konyhai és kisháztartási eszközre is vonatkozik. Viszont amikor valaki meggondolja magát, akkor a termék visszaküldésével kapcsolatos költségek őt terhelik. A kereskedőknek pedig a termék visszaérkezését követő 14 napon belül vissza kell fizetnie a teljes vételárat a vásárló részére. „Vásárlás előtt mindenképpen javasolt elolvasni az általános szerződési, valamint a szállítási feltételeket, illetve alaposan tájékozódni az akcióról. Így ugyanis könnyen el lehet kerülni a félreértékeset”- tette hozzá Lucza András. 

Kötelező jótállási idő

Műszaki cikkeknél, háztartási gépeknél, illetve konyhai gépeknél gyakori kérdés, hogy vajon mennyi egy adott termékre a jótállási idő? Általánosságban elmondható, hogy bruttó 10 és 100 ezer forint közötti vételár esetén egy év, míg a 100 ezer forint feletti gépeknél két év a jótállási idő. 250 ezer forint felett pedig három évet köteles vállalni a kereskedő. A gyártók természetesen adhatnak ennél kedvezőbb feltételeket is.

A Sencor idén is úgy döntött, hogy megajándékozza vásárlóit egy extra évvel. A márka hisz abban, hogy a készülékei hosszú időn keresztül megbízhatóan szolgálják a felhasználókat, ezért a jogszabályban meghatározott kötelező és az önkéntesen biztosított jótállási időn felül további egy éves időszakra kiterjesztett (2+1 év) garanciát biztosít a vásárlók részére. Fontos azonban figyelembe venni, hogy ezzel a lehetőséggel kizárólag magánszemélyek élhetnek. 

Az ingyenes kiterjesztett garancia igénybevételéhez a vásárlóknak 30 napon belül regisztrálni kell a terméket a www.sencor.hu-n a vásárlást igazoló blokk segítségével. A program keretében ugyanakkor idén minden regisztrált vásárló nyereményjátékban vehet részt, amelyen 5 db STM 6359BK típusú konyhai robotgépet, 5 db SRV 3160TQ típusú robotporszívót, valamint egy SVC 9879BK típusú rúdporszívót sorsolnak ki a nyertesek között.

- bdpst24.hu

Check Also

Így mobiloznak a magyarok nyáron a Balatonnál

A csúcsszezon az csúcsszezon, a Balaton-átúszás még dob egyet rajta Ahogy nyáron az M7-es autópályán …