Ez húzhatja ki az építőipari vállalatokat a bizonytalan pénzügyi helyzetből

  • A Low-code / No-code módszertan lehet az építőipari cégek szent grálja

Nehéz évnek bizonyult 2023 a hazai építőipari vállalkozásoknak, és ha lehet hinni az előrejelzéseknek, a jövő év még több kihívást tartogat számukra. A kiszámíthatatlan gazdasági környezetben a cégek talpon maradása nagyban függ az árazástól, amit a jövőben valószínűleg lejjebb kell majd vinniük. Ez azonban nagy kockázat egy olyan iparágban, ahol a projekt alapú működés és az elégtelen támogató rendszerek miatt nagyon nehezen kalkulálhatóak a pontos költségek és ennek egyik legfontosabb összetevője a ráfordítandó munkaerő. Pedig ez egy egyszerű és gyors informatikai megoldással könnyen orvosolható. A Low-code / No-code programozás képes követhetővé és átláthatóvá tenni az összetett építőipari projektek pénzügyeit és időgazdálkodását, aminek az eredménye kevesebb stressz és nagyobb haszonkulcs lehet. 

“Amíg a legtöbb iparágban nagyon kicentizett bevételek és költségek vannak, az építőiparban általában magasak az árak és dinamikusabban változik a büdzsé. Azt látjuk, hogy ennek tipikus okai, hogy a kis- és közepes méretű építőipari cégek többsége nem látja át teljesen a tényleges munkaráfordítást, így általában az indokoltnál nagyobb árrést alkalmazva dolgoznak. És ennek az eredménye, hogy vagy nagyon nagy lesz a nyereség, vagy veszteséges lesz, mivel egy nagyobb projekt esetében a hatékonyság nélküli működés elviszi a haszon nagy részét. Pedig ez ma már könnyedén kiküszöbölhető lenne ez a dilemma az egyszerű és költséghatékony informatikai megoldásokkal.” – fejtette ki Juhász Viktor, az iSolutions üzleti informatikai szolgáltató ügyvezetője.

Low-code / No-code programozás a gyakorlatban

Nem olyan rég került be a köztudatba a Low-code / No-code módszertan, aminek lényege, hogy nincs szükség bonyolult programok megírására az összetett problémák megoldására. A szoftverek egyszerűen és gyorsan összerakhatóak előre megírt elemekből – akár a Lego kockák – és a vállalkozások igényei mentén rugalmasan fejleszthetők. Az új programozási módszer segítségével tehát kódírás nélkül, vagy minimális kódolással fejleszthetőek testreszabott szoftverek a cégek számára.

Okostáblák az okos működéshez

Az egyik legnagyobb kihívás az építőiparban, hogy projekt alapon kell rögzíteni munkaidőt, költségeket és egyszerre sok projekt fut párhuzamosan, tipikusan több külső beszállítóval, partnerrel. Jelenleg nem igazán létezik olyan vállalatirányítási szoftver a piacon, ami az ilyen jellegű működést hatékonyan össze tudná fogni. Vannak ugyan feladatkezelő rendszerek, de azok se képesek megoldani a projektek műszaki oldalát vagy pénzügyi kezelését. 

Ezt felismerve az építőiparban működő cégek a legtöbb esetben Excel táblázatokban élnek. Ezzel az a legnagyobb baj, hogy a vele járó adminisztráció rengeteg időt és energiát felemészt, ráadásul nem hatékony és számos hibalehetőséget rejt magában. Az Excel táblák egyik legnagyobb hátránya, hogy rendkívül bonyolult bennük az együttműködés, így a legtöbb esetben nem láthatóak a valós idejű adatok. Ezt hidalják át a Low-code / No-code módszerrel “kiokosított” Google Sheet-ek, amik leegyszerűsítik a táblázatok kezelését, emellett lehetővé teszik a helytől és eszköztől független együttműködést. Ennek köszönhetően valós időben is követhetővé és átláthatóvá válnak a projektek.

“Az Excel táblázatok használata egy elterjedt gyakorlat az építőiparban, de olyat is gyakran tapasztalok, hogy ezek a cégek még 2023-ban is papíron, vagy ami még rosszabb, fejben tartják számon a projektekkel kapcsolatos ügyeket. Egy ilyen vállalkozás addig tud nőni, amíg a felelősök fejben tudják tartani a dolgokat, különben könnyen megborul a pénzügyi egyensúly, ami akár a cég fennmaradását is veszélyeztetheti. Hiszen, ha nem számláznak, elfelejtenek határidőket, vagy elmaradnak az alvállalkozóik, akár bukhatják is a projektet. Én azt látom, hogy a felokosított Google táblázatok hatékony és hiánypótló megoldást jelentenek a piacon” – magyarázta Juhász Viktor a Low-code / No-code megoldások szakértője.

Pénzt dobnak ki az ablakon a cégek a nem hatékony működéssel

Egy építőipari projekt esetében a nem hatékony működés egy komoly költségnövelő tényező, ami végül a hasznot emészti fel. Ezzel szemben, ha átláthatóan kezeli az ügyeit a cég és képes eredményesen működni, azzal milliókat nyerhet egy-egy projekten. Míg eddig az Excel táblák a feladatok 20%-át voltak képesek megoldani, a Smart Google Sheet-ek 80%-ot oldanak meg mindössze 20%-ával a korábbi erőbefektetésnek.

Íme néhány praktikus Smart tábla funkció

  1. Cash flow figyelés: A projektek alatti pénzmozgást a legtöbb építőiparban dolgozó KKV nem vezeti megfelelően. Sok cég különböző táblázatokban igyekszik követni a pénzügyeket, de a nem rendeltetésszerű kezelésből adódóan sokszor kerülnek bizonytalan pénzügyi helyzetbe. Ebből adódóan nem ritka eset, hogy nem tudnak időben fizetni a munkatársaknak, vagy alvállalkozóknak. Ezt a problémát oldják meg a Low-code / No-code módszerrel programozott cash-flow táblák, amik a kimenő és bejövő számlák mellett képesek megmutatni a jövőbeni árbevételeket is.
  2. Pontos a határidő menedzsment: Egy építő vállalkozás általában nemcsak egy projektet futtat, hanem több munkán dolgozik egy időben, amit projektportfóliónak nevezünk. Ezt azonban egy külön erre tervezett rendszer nélkül nagyon nehéz egyben látni és kezelni. Az okos Google Sheet segít abban, hogy a cégek lássák, mikor és mivel kell haladniuk és hol vannak a projektek mérföldkövei. A határidők hatékony kezelése különösen hasznos a kötbéres szerződések esetében, de alapvetően minden projektben fontos, hiszen nagyban hozzájárul az ügyfelek elégedettségéhez.
  3. A munkaerő kezelése: Egy projekt indulásánál még nagyon nehéz megmondani, hogy mennyi emberre és mennyi munkaórára lesz szükség a teljesítéshez. Amennyiben a smart táblázatban valós időben vezetik, hogy hol, ki és mennyit dolgozik, úgy hatékonyabban lehet a munkaerővel gazdálkodni. Így, ha egy projekt leáll, könnyen átcsoportosítható a munkaerő, amivel maximalizálható az állomány kihasználása és elkerülhetőek a felesleges kiadások.

“Mi közel öt éve foglalkozunk a Low-code / No-code programozással és azt látjuk, hogy évről-évre egyre több cég lesz, aki nyitott ezekre a megoldásokra. Többen jönnek az építőiparból, de a szolgáltató iparágból is akadnak bőven cégek, akiknek megoldottuk már így a problémáját. Ezekben a szoftverekben az a jó, hogy pár nap alatt leprogramozhatóak és folyamatosan bővíthetők, így a céggel együtt tudnak fejlődni.” – árulta el Juhász Viktor az üzleti informatikai megoldásokat szolgáltató iSolutions Kft. ügyvezetője.

- bdpst24.hu

Check Also

Feltakarás / Géczi János dekollázsai

július 19. – október 6., Műcsarnok Géczi saját interpretációja szerint neki máig a természet a …