Szélsőségek a kukorica árában: továbbra is nagyon a bizonytalanság

Nagyon emlékezetes év lesz 2023 a magyar gazdálkodók számára. Egy év alatt a tények és remények mondhatni megjárták a mennyet és a poklot. A klímaváltozásból adódó időjárási anomáliák, a globális világ gazdasági és politikai hatásai nem kerültek el Magyarországot sem, soha nem látott bizonytalanságot, szélsőséges gazdálkodási környezetet teremtve a mezőgazdasági termelők számára. Ennek eredményei pedig a kukoricatermesztésben is megjelentek.
A magyar gazdák helyzetét sok tényező befolyásolja a közelmúltban. Elég, ha csak kettőt kiemelünk: az időjárást és az orosz-ukrán konfliktust. Az időjárás határozza meg a termelés mennyiségi eredményét, a háború hatásai pedig a megtermelt áru árát és keresletét. Az időjárást nem lehet befolyásolni, a gazdaságok megpróbálnak hozzá igazodni. A változó és kiszámíthatatlan gazdasági környezet viszont felemelhet, de tönkre is tehet gazdát, akár rövid idő alatt is. Ezen pedig a kukoricatermesztésben is kirajzolódtak.
Ezek a gazdák járhattak jól 2022-ben
2022-ben rekord magasságokba szökött a kukorica piaci ára. Tonnánként 130 ezer forintos, vagy akár magasabb áron is lehetett értékesíteni. A piaci hírek azt sejtették, hogy lesz ez még több is. amit őszre drasztikusan emelkedni kezdett a műtrágyák ára is. Akár 4-5-szörösére is, az egy korábbi korábbihoz képest. A hírek pedige téren is tovább emelkedett vetített előre, ráadásul hiányok sem voltak elképzelhetetlen. Ezt követően azonban fordulat állt be. 
„Jól járhatott az, aki jó érzékkel vagy »kénytelen-kelletlen« 130 ezer forintos tonnánkénti áron eladta a kukoricáját, de nem volt pénze megvenni a 400 ezer forintos műtrágyát. Az viszont nem jár szerencsésen, aki nem értékesítette ilyen áron, bízva magasabb eladási árban, még magas áron műtrágya beruházást is végrehajtott” – mondta Nagy László, a Vitafer Hungária Kft. kereskedelmi vezetője, aki hozzátette, hogy senki sem gondolta, hogy drasztikusan visszaesik majd a műtrágya ára, valamint ezzel egyidőben sajnos a terményárak és a kereslet is mélypontra kerül. Ez utólag derült csak ki, és alapvetően meghatározza a 2023-as év gazdálkodását.
2023 is különleges év a kukoricatermesztéseben
Magyarországon 2023-ban nagyságrendileg 800.000 hektár volt a vetésterület. Ez az utóbbi évek csökkenő tendenciájához is igen kevésnek mondható. 
„Ennek oka, hogy a rossz terméseredmények a kalászosok és a napraforgó irányába tolták el a vetésforgót. A kukoricatermelés eredményességét, hasonlóan a többi növényhez, képtelenség egy sémára meghatározott idén, de még csak hasonlóra sem lehet” – hangsúlyozta a Vitafer Hungária Kft. kereskedelmi vezetője.
2023-ban kisebb, de nem elhanyagolható szerepe volt az időjárásnak és a belőle fakadó terméseredményeknek. Ezzel szemben nagyobb jelentőséggel bírtak az input anyagok bekerülési költségei, valamint a megtermelt javak értékesítési árai. 
Nagy szerencse, hogy 2023-ban a szárítási költség minimális, és a kukorica toxinos fertőzése sem volt jellemző. 
Várok 2024-ben?
Pontos jövőképet felvázolni most senki nem tud és nem is mer. A gazdálkodók hangulata gyakran nagyon pesszimista, nem ritkán határozottan félnek 2024-től. Várhatóan, amin csak lehet, spórolni fognak!
„Jövőre az input árak zöme nem vagy alig fog változni lefelé szerintem. Kivételt képez ez alól a műtrágya, ahol jelenleg nagyságrendi csökkenés tapasztalható a tavalyi árszinthez képest. Az elodázható beruházásokat várhatóan el kell halasztani, a költségeket az adottságokhoz és a pénzügyi lehetőségekhez kell igazítani. Ez sajnos azt fogja jelenteni, hogy a növényen takarékoskodni fog a termelők, kockáztatva a termés mennyiségét, bízva az időjárás kegyelmében” – emelte ki Nagy László, a Vitafer Hungária Kft. kereskedelmi vezetője, hozzátéve, hogy az időjárásra hagyatkozni kizárólag pedig nagy kockázatot jelenthet.
A kockázat csökkentése érdekében a lombtrágyák használata és az újra előtérbe kerül. A nitrogén, foszfor, kálium lombtrágyázással történő kijuttatása esetén a hatóanyag közvetlenül a növényi szinten keresztül szívódhat fel. Tudjuk az alapműtrágyák hatékonyságát csak részben helyettesíti az egészséget, de olcsóbban hat a növény és megfelelő fejlődése, jóval kisebb költségszinten. Fontos az is, hogy vásárlás előtt szaktanácsadást kérjünk, tájékozódjunk a legideálisabb megoldásokról.

- bdpst24.hu

Check Also

Gyönyörű menyasszony volt Eke Angéla! – Így vonult az oltárhoz

A Valami Amerika sorozatban minden a feje tetejére áll, amikor az Eke Angéla által alakított …