Most derül ki: a Black Friday vagy az infláció az erősebb?

Tizedik alkalommal rendezik meg a Black Friday akcióját Magyarországon. A jeles apropó az évek során alaposan megváltozott, a piaci szereplők pedig izgalmas tendenciákat látnak a 2023-as leárazás alakulásával. Egyes áruházak már november 10-én meghirdetik olcsóbb termékeiket, míg mások többhetes akciósorozatot kínálnak vásárlóik számára.

Hírhedt nap a hálaadást követő péntek a kereskedelem számára. A „vásárlók ünnepeként” számon tartott jeles alkalom eredeti elnevezését a ’60-as években kapta – Magyarországon pedig 2014-ben hirdettek először ilyen tematikájú leárazást. Már kilenc évvel ezelőtt is két naposra tervezték az árkedvezményt, amely hatalmas forgalmat generált: akkorát, hogy a nagyobb online piacok informatikai rendszerei sem bírták komolyabb megszakítások nélkül. A lefagyások azonban nem akadályozták meg a komoly sikert, amely évekre előre biztosította a „fekete péntek” kampányokat egyre több piaci szereplőtől.

Sásdi Norbert

A vásárlók már megszokhatták, hogy ekkor elérhetők a legjobb árak a szezonban. Erről az üzletek és internetes áruházak gondoskodnak, akik hónapokon keresztül egyeztetnek beszállító, gyártó és egyéb partnereikkel a legvonzóbb akciók érdekében. Az időszak azt eredményezte, hogy akár 40-50 százalékos kedvezményeket is kínálnak, és mára alig van olyan versenytárs, aki nem használja ki a vásárlási lázat. Megfigyelhető azonban, hogy a Black Friday átalakult: az egyetlen napra fókuszált aktivitás nemcsak a vevőkör számára volt nehéz, de a résztvevő cégek informatikai, logisztikai, ügyfélszolgálati és futárszolgálati terhelése is kihívásokat eredményezett.

„Az erőforrásigények miatt a kampányok kiszélesedtek. Ez ahhoz is vezetett, hogy az akciók mértéke is megváltozott, hiszen senki nem tud 30-40 százalékos kedvezményt biztosítani a piacon, amelyen az átlagos árrés 10-12% közé tehető” – mondta Sásdi Norbert, a hazai online kereskedelem egyik kiemelt szereplője, a Pepita.hu képviselője. A webáruház november 10-én hirdet egynapos Black Friday akciót, azonban később, a Black Weeks kampány keretében szintén kínálnak majd kedvező árú termékeket.

A 2023-as év legizgalmasabb trendje az árak alakulásában figyelhető meg, hiszen az általános drágulás nagy befolyással van az engedmények mértékére – azonban nem biztos, hogy olyan eredménnyel, ahogyan sokan várnák. 

„Minden piaci szereplő a magas infláció miatt az átlagárak emelkedésére számított, ez azonban nem így történt. A kereslet-kínálat törvénye erősebbnek bizonyult az inflációnál. A fogyasztás csökkent, amire a gyártók árcsökkenéssel kellett, hogy reagáljanak, hiszen a megtermelt készleteiket mindenképpen el kellett adniuk. A vásárlók sok esetben a prémium márkákról átszoktak kevésbé neves termékekre, erre pedig a kiemelt szereplők az árcsökkenéssel tudnak reagálni” – árulta el 

A legfrissebb Black Friday akciók a Pepita.hu oldalán elérhetők november 10-én.

- bdpst24.hu

Check Also

Bejelentették a VeszprémFest 2024-es programját

  VeszprémFest 2024: Gregory Porter, Toto, Paloma Faith, Milky Chance, Caravan Palace és Snétberger háromszor …