Javaslat született arra vonatkozóan, hogy vegyék fel az Egyiptom-Görögország…

  • GREGY elektromos összeköttetést az Európai Unió kölcsönös érdekű projektjeinek listájára.

Javaslat született arra vonatkozóan, hogy vegyék fel a Copelouzos Csoport Egyiptom-Görögország „GREGY” elektromos összeköttetését az Európai Unió kölcsönös érdekű projektjeinek listájára. 

Az Európai Bizottság Energiaügyi Főigazgatóságának (DG Energy) bejelentése szerint a GREGY elektromos összeköttetést felvették a kölcsönös érdeklődésre számot tartó projektek (PMI) listájára. Ezt a listát hivatalos ratifikációra megküldik az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak, hogy a folyamat lezárulhasson.

Ez a kiemelt projekt Egyiptomot Görögországon keresztül egy 3000 MW-os, mintegy 950 km hosszúságú tenger alatti kábellel fogja összekötni Európával. A zöld és versenyképes árú energiát, amelyet a kábel Egyiptomból Görögországba továbbít, 9,5 GW megújuló energiaforrásból állítják majd elő, amelyet a Copelouzos csoport fog létrehozni és üzemeltetni Egyiptomban. Ez a 3000 MW zöld energia, amelyet a GREGY projekt fog szolgáltatni, évente 4,5 milliárd m3 földgázt fog helyettesíteni, és évente mintegy 10 millió tonnával csökkenti a CO2-kibocsátást.

Ez a projekt stratégiai jelentőségű Európa számára, és teljes mértékben összhangban van az Európai Uniónak a zöld energiára való áttérésre és a zéró CO2-kibocsátás 2050-ig történő elérésére irányuló stratégiájával. Teljes mértékben összhangban van Európa energiastratégiájával, amely az energiarendszerek villamosítására és tiszta zöld energiával való ellátására irányul, a megújuló energiaforrások gyors elterjedése és az Unió szén-dioxid-mentessé tétele érdekében. A GREGY ugyanakkor döntő mértékben hozzájárul az energiadiverzifikáció megvalósításához, és határozottan támogatja az EU politikáját, amely zöld energiafolyosók létrehozására irányul délről északra, összekapcsolva Egyiptom villamosenergia-rendszerét Európával.

Megjegyzendő továbbá, hogy a GREGY – Zöld Energia Összeköttetés már bekerült az Európai Unió „Global Gateway” elnevezésű fejlesztési kezdeményezésébe, amelynek célja az EU külpolitikai prioritásainak egyesítése és a 2021-2027 közötti időszakban a globális infrastruktúra fejlesztésére irányuló beruházások előmozdítása.

- bdpst24.hu

Check Also

Nagy nevekkel rukkolt elő a SZIN

Megérkeztek az első sztárnevek a 2024-es nyárzáró fesztiválra. A Szegedi Ifjúsági Napokat, azaz a Coca-Cola …