A KOLIBRIK SZÁRNYA 27%-KAL HATÉKONYABB A HELIKOPTEREK PROPELLERJEINÉL

Egy kolibri másodpercenként akár 80-at is képes szárnyaival csapni, ráadásul a többi madárral ellentétben vízszintesen verdes, képes lebegni, előre-hátra, fel-le vagy akár fejjel lefelé is mozogni. Szárnyai olyan profik, hogy 27%-kal hatékonyabbak, mint a helikopterek propellerjei – derül ki egy friss dokumentumsorozatból, A vadon legnagyobb túlélőiből.

Legyen szó mérgező szúrásról, tökéletes álcáról vagy elképesztő sebességről, az evolúció addig-addig csiszolt bizonyos fajokon, amíg túlélőgépekké nem fejlesztette őket. A legegyértelműbb reakcióktól a legbizarrabb vadászeszközökig mutat példákat a Viasat Nature hazánkban november 4-én (szombaton) 14:45-kor debütáló dokumentumszériája – szupergyors pingvinektől, oldalazó viperákon át nehézsúlyú bokszoló rákokig láthatunk csodálatos filmezéssel olyan állatokat, amelyek kizárólag a gyorsaságukra hagyatkozhatnak a túlélés érdekében.

A kolibri szélsebes szárnyaival került fel a listára, mert enélkül bizony éhen halna. Ennek az állatnak egy bizonyos fajtája kénytelen naponta testsúlyának kétszeresét is elfogyasztani, nektárban! Ehhez napi kétezer virágot kell meglátogatnia, így igen gyorsnak kell lennie. A szélsebes haladás érdekében egy másodpercen belül csaknem másfelet képes verni a szárnyaival, amelyek a Stanfordi Egyetem kutatóinak kimutatása szerint 27%-kal hatékonyabbak a helikopterek propellerjeinél. Ki tudja, ahogyan a jégmadár megihlette a Sinkanszen golyóvonatot, a kolibrik is inspirálhatják a jövő járműveit.

- bdpst24.hu

Check Also

11,5 millió forint gyűlt össze a Bátor Tábor javára az RTL adománygyűjtésén

Adománygyűjtő különkiadással jelentkezett május 18-án az RTL Fókusz Plusz című műsora, amellyel – immár hagyományosan …