A KIVA nem vész el?

A kisvállalati adó (KIVA) jelenlegi szabályai alapján a KIVA szerint adózó cégek nem egyesülhetnek más céggel, nem válhatnak szét, különben elveszítik a KIVA szerinti adózás lehetőségét és két évig nem is választhatják újra ezt a kedvező adózási módot. Ezt módosítaná a parlament elé benyújtott őszi adócsomag, amelynek egyik legizgalmasabb újdonsága, hogy szűk körben megnyitja a lehetőséget KIVA-s cégek átstrukturálására – hívja fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.

Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group együttműködő ügyvédje szerint a KIVA szerint adózó cégek átalakulásának korlátozása számos cégcsoport életét nehezítette meg, akár cégeladás, akár a folyamatok racionalizálása miatt érezték volna fontosnak a cégstruktúra módosítását. A benyújtott törvénytervezet alapján viszont a jövőben lenne egy új kivételszabály, amely ugyan szűk körben, de lehetővé tenné a KIVA szerinti adózó cégek egyesülését, szétválását.

Strukturálási lehetőségek

Ha ebben a formában fogadná el a Parlament az őszi adócsomagot, akkor – gondos tervezés mellett – akár a KIVA-s cégek számára is lehetővé válna az átalakulás. Ez azért nem magától értetődő, ugyanis a szövegjavaslat szerint csak a kedvezményezett átalakulásnak nem minősülő egyesülések, szétválások élveznének kivételt, azaz csak ezekben az esetekben maradna meg a cégek KIVA státusza.  Ilyen eset például, ha a tulajdonosok változnak egy szétválást követően.

Ami igazán izgalmasan hangzik az érintett cégcsoportok számára, hogy a szöveg alapján úgy tűnik, hogy akár jelenleg nem KIVA szerint adózó cégek is be tudnának olvadni KIVA-s cégekbe, ezért a jövőben sokkal szélesebb körben lenne lehetőség a KIVA-ból származó előnyök kiaknázására. Ez utóbbi évek óta kimondott célja a Pénzügyminisztériumnak, azaz, hogy minél több cég számára biztosítsák a KIVA szerinti kedvezőbb adózási formát, valószínűleg ebbe a sorba illik a mostani javaslat.

Ki korán kel, aranyat lel

A Niveus Consulting Group felhívja a figyelmet, hogy bár az őszi adócsomagot még nem fogadták el, az átalakulási folyamat idő- és adminisztrációs igénye miatt érdemes minél előbb elkezdeni a gondolkodást, mert így akár jövő év elejére ki lehet alakítani az új, kedvezőbb adóteherrel járó cégcsoportot. A KIVA-s cégek átalakítása ugyanis nem csak a jogszabály megszorító szövegezése miatt igényel tervezést, de több hetes jogi munkát, sőt, az érintett cégek könyvvizsgálatát is igényelheti.

Ahhoz, hogy az átalakulás gyorsan megvalósítható legyen, az összes érintett – a cég tulajdonosai és képviselői, tanácsadók, ügyvédek, könyvelők, könyvvizsgálók – hatékony együttgondolkodása és együttműködése szükséges. De a KIVA által elérhető, természetesen cégenként, cégcsoportonként eltérő mértékű adóelőny minél gyorsabb kiaknázása miatt, aki előbb kezd bele a folyamatba, az előbb is realizálhatja a költségei csökkenését.

- bdpst24.hu

Check Also

Ünnepélyes alapkőletétellel vette kezdetét a sátoraljaújhelyi Continental Dohányipari Csoport ingatlanfejlesztési beruházása

Új, három csarnok felépítését, gépbeszerzéseket és energetikai korszerűsítést is magában foglaló, mintegy 16,5 milliárd forint …