A MŰVÉSZET ÉRTÉKNÖVELŐ HATÁSA AZ INGATLANBERUHÁZÁSOKBAN

Nagy érdeklődés övezte a „Building on Art, Hungary” program szakmai rendezvényét az Inside Art konferencia keretében, mely az Art Market Budapest kísérőeseménye volt. A rendezvény fókuszában a művészet értéknövelő hatása állt az ingatlanfejlesztésben. Az esemény a Magyar Divat & Design Ügynökség, a Bayer Construct, a WING Zrt. és az iO Partners támogatásával valósult meg.

A rendezvényen Harbinder Singh Birdi, a Birdi & Partners kreatív igazgatója bemutatta, milyen finanszírozási konstrukcióban születtek meg a londoni Elizabeth Line metróvonal művészeti alkotásai, milyen szigorú szabályoknak kellett megfelelni a tervezésük során, és hogyan vált egy-egy alkotás az állomás karakterét meghatározó elemmé, irányjelzővé, találkozási ponttá az utasok számára. Barta Márton, a Budapesti Corvinus Egyetem stratégiai vezetője ismertette az egyetem új, Ménesi úti campusának stratégiai gondolkodáson és közösségi bevonáson alapuló tervezési folyamatát, és hogy milyen izgalmas műalkotások gazdagítják majd az új campus közösségi tereit. Kabdebó Réka, a Clark Hotel üzletfejlesztési vezetője és Tőke Ildikó, a Leo Bistro marketing vezetője pedig egy hagyományteremtő kezdeményezésről számolt be, amelyben kreatív művészeti programok szervezésével fokozzák a vendégélményt és teremtenek a szálloda közösségi tereiben kulturális találkozási pontot budapestiek és turisták számára egyaránt. 

Perényi Lóránt, az Építési és Közlekedési Minisztérium építési stratégiáért felelős helyettes államtitkára a rendezvényen megtartott köszöntőjében kiemelte, hogy az új, elfogadás előtt álló építészeti törvény kifejezetten támogatja azt, hogy minél több közberuházás integráns részévé váljon művészeti alkotások megvalósítása.

A művészet értéknövelő hatásával foglalkozó panelbeszélgetés szereplői Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója, Probstner Petra, az Építési és Közlekedési Minisztérium Építészeti Stratégiáért Felelős Helyettes Államtitkárságának szakmai kapcsolatokért felelős főosztályvezetője, Dejan Sluga, a Bécsben és Ljubljanában egyaránt működő Photon Galéria vezetője, a szlovéniai állami beruházásokat felügyelő művészeti testület tagja, valamint Harbinder Singh Birdi voltak. A beszélgetés keretében szóba kerültek olyan témák, mint a művészek, designerek és az ingatlanfejlesztői szektor képviselői közötti sikeres együttműködés kulcstényezői, a művészet hozzáadott értékének megjeleníthetősége a fejlesztők számára, a művészet hozzáférhetőségét biztosító kulturális politika fontossága és a döntéshozók felelőssége abban, hogy a hazai alkotók, művészek és designerek munkája megismerhetővé, értékteremtővé válhasson.

A rendezvény az Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár keretében valósult meg. A szakmai napot Kelet-Közép-Európa legnagyobb művészeti vására a Building on Art, Hungary program jóvoltából szobrok bemutatásával illusztrálta.

A rendezvényt szervező Building on Art, Hungary program és együttműködési platform 2022-ben az EDGE Communications művészeti ügynökség kezdeményezésére jött létre azzal a céllal, hogy hazánkban is elterjedt gyakorlattá váljon művészeti tartalmak integrálása az ingatlanfejlesztésekbe. A kezdeményezés alapítói a Wing Zrt., az iO Partners, a Market Építő Zrt., a GTC, és az Optima Befektetési Zrt. voltak. 

- bdpst24.hu

Check Also

Kívánságlista karácsonyra – valóban okos választás az okosjáték?

Azon gondolkodsz, hogy fiatal ismerősödnek egy internetre csatlakozó “okosjátékot” (“smart toy”) ajándékozz karácsonyra? A Sophos …