6 mindennapi élethelyzet, amikor jól jön az okos világítás!

Ahogy a napos órák száma csökken, úgy kerül egyre nagyobb fókusz otthonunk mesterséges bevilágítására. Egyre népszerűbbek az okos világítási megoldások a hazai háztartásokban is, de még van hova fejlődnünk. Mert az okos világítás messze nem csak arról szól, hogy az izzókat ki- és bekapcsoljuk a mobiltelefonunkról, vagy változtatjuk azok színét. A cseh okosotthon márka, a Tesla mutat néhány hétköznapi példát, hogyan könnyítheti meg életünket egy okos világítási rendszer. 

Szinte naponta találkoznunk olyan világítással kapcsolatos helyzetekkel, amelyek aggodalmat és fejfájást okoznak, de feleslegesen. A modern világ ma már számos olyan okos eszközt kínál, amelyek képesek elvégezni helyettünk a munkát. Ehhez csupán a megfelelő eszközöket kell helyesen beállítanunk, más szóval megmondani nekik, hogyan reagáljanak adott helyzetekben.

6 hétköznapi helyzet, ahol az okos világítás segíthet

  • Könnyebb felkelni, amikor világos van, de…

Nem mindig megy könnyen a felkelés reggelente. Pláne, ha még sötét van odakint, vagy teljesen lehúzott redőny mellett alszunk és ezért nehezebb az ébredés. Ebben az esetben állítsuk be az éjjeliszekrényen lévő okos izzóval ellátott lámpát vagy okos asztali lámpát úgy, hogy az meghatározott napokon és meghatározott időben kapcsoljon be – minimális fényerővel kezdve, és fokozatosan növelve az intenzitást. Mintha csak a nap kelne fel…

  • Egy szoba, ahol a lámpák feleslegesen égnek

Van olyan helyiség az otthonában, ahol mindig elfelejti lekapcsolni a villanyt? Például a kamrában, a garázsban, vagy a hálószobában? Tegyen egy okos izzót a lámpatestbe, és irányítson egy okos mozgásérzékelőt az ajtó felé. Amikor az ajtó kinyílik, az érzékelő mozgást érzékel, és üzenetet küld az izzónak, például: „Kapcsold fel a villanyt!”. A parancsot konkrétabbá is teheti, például: „Kapcsold fel a lámpát 20 százalékos fényerőre, és maradjon bekapcsolva két percig!”. Ilyen egyszerű!

  • Napközben hideg, este pedig meleg fény az otthonában

A hideg fény segít fenntartani a figyelmünket, ezért jobb, ha napközben ezt használjuk. Este viszont a meleg fény a jobb választás, amely segít a nyugodt és pihentető légkör megteremtésében. Ezért is érdemes a gyerekszobában és a nappaliban is használni mindkét lehetőséget. Egy nagy színtartományt kínáló okos izzó pedig kiváló segítség lehet ebben.  A fény intenzitása és színe is fokozatosan változhat a nap folyamán, de a napfelkelte és napnyugta pontos időpontja szerint is igazíthatjuk a beállításokat.

  • Túl messze van a kapcsoló

A nappaliban a kanapé melletti lámpa nehezen elérhető? A hálószobában a mennyezeti lámpa kapcsolója az ajtó mögött van és nem éri el? Valljuk be, lefekvés után nem esik jól kibújni a meleg ágyból, hogy lekapcsoljuk a villanyt…

Hogyan lehet ezt a helyzetet egyszerűen kezelni? Egy okos gomb használatával. Nincs más dolga, mint a gombot az okos izzóval, és beállítani a működés feltételét, például: „Amikor megnyomom a kapcsolót, a szobában lévő fény fel/lekapcsol”. Még azok a látogatók vagy kisgyermekek is kényelmesen szabályozhatják a fényt, akik még nem komfortosak az okoseszközök használatában.

  • Ha kimegy a gyerek éjszaka…

Hosszú, sötét folyosója vagy lépcsőháza van otthon? Ezek ideális helyek, hogy egy okos mozgásérzékelőt, egy okos izzóval, vagy okos LED szalaggal kombináljon. Amint az előszobába lép, az érzékelő érzékeli a mozgást, és felkapcsolja a folyosói lámpát.  Jó megoldás olyan helyeken, ahol a gyerekek éjszaka kimennek a mosdóba, vagy bemennek a hálószobába. De a felnőttek is örömüket lelik majd az automatizálásban, hiszen egy ilyen rendszer tovább is finomítható: beállíthatja, mennyi ideig szeretné, hogy a világítás bekapcsolva maradjon, milyen napszakban, milyen intenzitással és milyen fénnyel.

  • Ne maradjon égve semmi

Elindulás után gyakran gondol arra, hogy otthon biztos mindent lekapcsolt-e? Szeretne megbizonyosodni arról, hogy egyetlen lámpa sem marad feleslegesen égve, miután elhagyja a házat? Vagy csak nem akarja, hogy állandóan mindent helyiséget ellenőriznie kelljen? Egy okos világítási rendszer ezeket a helyzeteket is megoldja. A kapcsolódó alkalmazásban állítsa be a következő parancsot: „Amint elhagyom a házat, kapcsold le az összes lámpát!”. Ez tényleg ennyire egyszerű.

Teslasmart.com     Tesla Smart FB          Tesla Smart Instagram

- bdpst24.hu

Check Also

Vörösmarty Színház: A kék hajú lány + interjú

Két szereposztással is bemutatta a Vörösmarty Színház a Dóka Péter regényéből készült színdarabot, A kék …