„A Skorpió a gründerzeit győzteseiről szól, a győzelem minden gyomorforgató mocskával”

  • Kerékgyártó István új darabját Máté Gábor rendezésében próbálja az Orlai Produkció

December 3-tól látható a Belvárosi Színházban Kerékgyártó István új darabja, a Skorpió, amely a közélet iránt érdeklődő, a színházban a társadalmi kérdések boncolgatását és a szarkasztikus humort kedvelő nézőknek kihagyhatatlan esemény.

Az Orlai Produkció repertoárja a kezdetek óta alapvetően kortárs művekre épül. A választás tudatos, hiszen a világról, amelyben élünk, érzéseinkről, a bennünket foglalkoztató dolgokról a legérvényesebben a kortárs drámák fogalmaznak. Ezért kezeljük kiemelten a magyar próza- és drámairodalom legfrissebb műveit.

Kerékgyártó István új drámája tragikomédia. A Skorpió látleletet ad jelünkről és közelmúltunkról; az Orlai Produkciónál bemutatott korábbi darabjával, a Hurokkal szemben azonban itt nem széles társadalmi tablót mutat. Ezúttal egy 2000 és 2025 között játszódó családtörténet, egy nagyvállalkozó és fiai sorsa az a prizma, amely által megérthetjük a rendszerváltás máig ható ellentmondásosságát, amelynek sötét oldala a legújabb kori Magyarországra is árnyékot vet. Arról, hogy miért hasznos vagy előnyös a mikroközösségi prizma a nagy társadalmi történések vizsgálatához, Kerékgyártó István így fogalmazott: 

„Ritka kivételektől eltekintve mindenki élt vagy él családban, és vannak munkahelyi közösségei is. Ezekben zajlanak a hétköznapjai, és ide szivárognak be – ha akarja, ha nem – a társadalmi hatások, kényszerek, elvárások, melyeket gyakran negatívként él meg a hétköznapi ember. Így aztán a mikroközösségek életét ismeri legjobban a néző, ezért képes a szereplőkkel azonosulni, felismerni bennük a saját rokonait, kollégáit, esetleg önmagát. Képes őket szeretni, gyűlölni, megvetni vagy lelkesedni értük, tehát érzelmekkel reagálni a darab történéseire, és ettől működhet egy színházi előadás.”

Kerékgyártó István állandó témái a karriertörténetek, a nagyon magasról az elképzelhetetlen mélybe való zuhanás, a hatalom és a pénz amorálissá tevő hatása. Ezeket példaként állítja olvasói, nézői elé, azt viszont nem mutatja meg, hogyan lehetett volna másképp, a csapdákat elkerülve, más utat választani. „A gründerzeit idején – amúgy ezek ritka pillanatai a történelemnek – a nyertesek szinte kivétel nélkül amorális eszközökkel élve tesznek szert a gazdagságukra. Ugyanebben a korban játszódik a Rükverc című művem is, de az a vesztesekről szólt. A vesztesek luxusa ezekben a korokban a morál. »Kimaradtunk a nagy gazdagodásból, de tiszták maradtunk«, mondják, akiknek az orruk elől vitte el a céget egy volt kollégájuk. És igazuk van. Megemelem a kalapom előttük, együtt érzek velük, de a Skorpió a gründerzeit győzteseiről szól, a győzelem minden gyomorforgató mocskával. Mert ilyen időket élünk, a nagy győzelmek sok mocsokkal járnak. Majd – talán – a harmadik, negyedik vállalkozói generáció a morálra támaszkodva, tiszta lelkiismerettel hozhatja meg a döntéseit, úgy érve el saját boldogulását, hogy a közérdekekre is messzemenően figyelemmel lesz. Mint ma, mondjuk a svéd, a dán vagy a kanadai többgenerációs tőkések. De mifelénk, itt Közép-Kelet-Európában nagyon sok víznek kell még addig lefolyni a Dunán, meg persze a Drinán, a Visztulán meg majd a Dnyeperen is” – világította meg ennek okát.

A Skorpió társadalmunk gyengeségeinek analízisét adja, ám a szerzőtől megszokott módon ebbe sok humor is vegyül, épp úgy, mint mindennapjainkba. Az időben előre-hátra ugráló, ettől pedig egy lebilincselően izgalmas rejtvényhez hasonló kortárs Lear-parafrázist Máté Gábor rendezi. A bemutató Mészáros Máté, Ullmann Mónika, Schruff Milán, Járó Zsuzsa, Csonka András és Pataki Ferenc közreműködésével december 3-án lesz a Belvárosi Színházban.

S hogy Kerékgyártó István szerint miért épp az Orlai Produkciónál van a legjobb helyen a Skorpió? „Először is: Máté Gábor ezúttal a hat szereplőből négynek is különböző évfolyamokon (a 99’-ben, a 2003-ban és a 2007-ben végzett osztályokban) osztályfőnöke volt, ami mindjárt ad valami különös izgalmat az előadásnak. Jó lesz nézni a próbákon, hogyan dolgozik egykori diákjaival, tudva Gáborról, hogy szinte rajong a tanítványaiért. Másodszor: Mert Orlai Tibort – hisz a Hurok című darabomnak is ő volt a producere – úgy ismertem meg, mint az egyik legmegbízhatóbb embert, akivel valaha találkoztam. Mindig tartja a szavát, mindent megtesz az előadásai sikeréért, tehát a legnagyobb nyugalommal tettem a kezébe a darabomat. Harmadszor: A Belvárosi Színházban azért is van jó helyen ez a darab, mert olyan tragikomédiát szerettem volna írni, ami a könnyebb szórakozásra vágyóknak éppúgy szerethető lesz, mint a társadalmi problémák iránt fogékonyabbaknak. Az előzők úgy nevethetnek, hogy ők is elgondolkoznak jelenünkről és közelmúltunkról, a művészszínházak közönsége pedig úgy kaphatja meg, amit szeret, hogy közben nevethet is.”

A Skorpió december 3-án, 4-én, 5-én, illetve 28-án látható a Belvárosi Színházban.

- bdpst24.hu

Check Also

Egy jó étterem legfontosabb elemei a megbízható nagykonyhai gépek

Amikor valaki éttermet szeretne nyitni nyilván az a szándéka, hogy az övé legyen a legjobb …