Gondold újra a divatot a Perwollal

Különleges tematikájú eseményre került sor a magyar divatszakma prominens képviselői részvételével október 7-én. Idén először – de remélhetően hagyományteremtő jelleggel – a Perwoll támogatásával megtartották a Fenntartható divat napját a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Az esemény tematikája három szekcióból állt, melynek alapüzenete ugyanaz volt: vajon mit tehetünk a fenntartható divatért? Hogyan érhetünk el valós eredményeket a divat piacán fenntarthatósági munkánk során?

Az első részben a Budapesti Metropolitan Egyetem végzett hallgatóinak friss diplomakollekcióját bemutató divatbemutatót láthatta a közönség. A Budapesti Metropolitan Egyetemen a divattervezők képzése tíz éves múltra tekint vissza. A METU hallgatóinak diplomakollekciói átfogó képet adnak az alkotók személyes kreativitásáról, a képzés piaci és művészeti karakteréről. Ezt követően Ziggi, Kerényi Virág, Varga Viktória, Nubu, és Merő Péter bemutatóját láthatta a közönség. Mindegyikük nagyon fontosnak tartja, hogy ezekről a fenntarthatósági kérdésekről beszéljenek és tegyenek is érte. Ezért kollekcióikban a zero waste elve érvényesült, az újrafelhasználás koncepciója, valamint a környezetbarát anyagfelhasználat.

A rendezvény második szekciójában, pódium-beszélgetésen fejtették ki a meghívott szakemberek gondolataikat, véleményüket. Többen között szó esett arról, hogy a fenntarthatóság miként jelenik meg a gyakorlatban, valamint a divatbemutatókban szereplő brandek képviselői melyik irányt, utat választották erre a rendkívül fontos gazdasági és társadalmi kérdés megoldására.

A divatbemutatókon, és a pódium-beszélgetésen túl a divatesemény látogatói egy pop-up kiállításon tekinthettek meg 6 tervező divatkiegészítő darabjait: Virág Anna kalapjai, Kovács Ági táskái, Vágó Réka cipői, a Tipton Eyeworks szemüvegei, a Leanea ékszerei, valamint Szarvas Valentin férfi öltözékei mind a fenntartható divat égisze alatt születtek, magukon hordozva az egyéni tervezői vonal sajátos stílusjegyeit

„Amikor a divatról beszélünk, akkor a ruhákról, a textíliákról, és textíliák ápolásáról is beszélni kell. Azt gondolom, ha már invesztálunk egy gyönyörű ruhába, az is nagyon fontos, hogy utána mit teszünk azzal a ruhával, és ezzel tudjuk igazából segíteni a fenntarthatóságot” – mondta Szak Zsuzsanna, a Henkel Magyarország Consumer Brands üzletág igazgatója. 

A Perwoll márka küldetése, hogy megoldást nyújtson a ruhák élettartamának meghosszabbítására, segít a színek intenzitásának megóvásában és megújításában, ápolja a már sérült szálakat, ezáltal a kedvenc ruhadarabok tovább hordhatók.

A Perwoll a slow fashion mozgalom mögé állt azáltal, hogy segít a ruhák eredeti állapotának megőrzésében, hogy viselői tovább tündökölhessenek bennük. A márka évek óta folytatja a #Rethinkfashion, vagyis gondold újra a divatot kommunikációt, aminek a lényege, hogy minél több emberhez eljuttassa a „slow fashion” trend ismeretét, ne mindig újat vásároljunk, hanem inkább vigyázzunk a meglévő, és kedvenc ruhadarabjainkra. Ez a fenntarthatóság szempontjából is nagyon fontos, hiszen a fast fashion nagyon megterheli a környezetünket, és egy kis tudatossággal csökkenteni tudjuk magunk is a textilhulladék mennyiségét.

A Fenntartható divat napja gazdagon bővelkedett látnivalóval, információval, inspirációval. Elhangoztak gondolatébresztők, megoldások, ötletek, és megvalósult utak a divat oly fontos, és egyre égetőbb problémáira. Az eseményről készült összefoglaló kisfilm a pewoll.hu oldalán, vagy az alábbi QR kód beolvasásával megtekinthető:

www.henkel.hu.

- bdpst24.hu

Check Also

V4 szobrásztalálkozóval jön a 29. Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelep és ArtPiknik

Az ArtColony Cered idén augusztusban is megrendezi a Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelepet, melyet augusztus 10-én …