Különleges víztisztító tornyot hozott Budapestre a Xylem

Az idei Wizz Air Budapest Félmaratonon mutatkozott be Magyarországon a Xylem gravitációs vízszűrő tornya, amely külső energiaellátás nélkül is képes tisztítani a vizet, a versenyen pedig a futók felfrissülését szolgálta. A Xylemtől is népes csapat vett részt az eseményen, akik összesen több mint 650 kilométert futottak és kétmillió forintot gyűjtöttek a PET Kupa Bodrogi Folyómenti Folyómentő Vízituristaházának kialakításához.

Igazi különlegességgel találkozhattak idén a Wizz Air Budapest Félmaraton résztvevői, a Xylem ugyanis egy speciális, külső energiaellátás nélkül működő vízszűrő berendezést állított üzembe az esemény idejére. A versenyen az AquaTower nevű rendszer a futók felfrissülését szolgálta ezúttal vezetékes vizet használva, ami a szokatlanul meleg szeptemberi időben nagyon jól jött, azonban a berendezés ennél jóval sokoldalúbb. 

A Xylem által kifejlesztett gravitáció-alapú szűrőrendszer, amely lényegében egy 4 méter magas víztorony, külső energiaellátás nélkül is képes működni. Kétlépcsős vízszűrést valósít meg a berendezés, amely ultraszűrő (UF) membrántechnológiát és aktív szenet tartalmaz a jobb vízminőség érdekében. A folyamat pedig olyan hatékony, hogy lényegében zéró vízveszteséggel dolgozik a rendszer. Az AquaTower vízszűrő rendszer tiszta és biztonságos ivóvízhez való hozzáférést biztosíthat a közösségeknek, intézményeknek – beleértve az iskolákat – és egészségügyi központoknak. A megoldás 14 ország 1100 közösségében több mint egymillió ember napi ivóvízszükségletét biztosítja napjainkban is. Csak az utóbbi 3 évben 220-nál is több tornyot telepített világszerte a Xylem többek között Kambodzsa, Kína, Indonézia, Kolumbia, Thaiföld, Laosz, Puerto Rico vízhiánnyal sújtott területein. 

A fejlett víztechnológiai megoldásokat gyártó és forgalmazó Xylem az idei Wizz Air Budapest Félmaratonon az AquaTower telepítése mellett hazai vizeink védelmében is erőfeszítéseket tett. A vállalat 44 fős futócsapatot állított ki a versenyre, amelyben a cég munkavállalói és családtagjaik mellett üzleti partnerek is helyet kaptak. Közülük 25-en a teljes félmaratoni távot teljesítették, a többiek pedig váltókat futottak. A Xylem csapata összesen 656,3 kilométert teljesített a versenynap során és a sportteljesítmény mellett jótékony célra is gyűjtöttek. Az összegyűlt adományokat a társaság megduplázta, így összesen kétmillió forinttal támogatták a PET Kupa Bodrogi Folyómenti Folyómentő Vízituristaházának kialakítását.

„Idén úgy döntöttünk, hogy igyekszünk nagyobb hatást elérni azáltal, hogy a WizzAir Félmaratonon felhívjuk a figyelmet a globális vízügyi problémákra, és adományokat gyűjtünk a Bodrog folyó mellett létesülő folyómentő központ számára, bevonva üzleti és helyi közösségünk tagjait.  Ez az esemény lehetőséget biztosított számunkra, hogy nagy közönséghez juttassuk el üzeneteinket és mutassuk meg, hogy mivel foglalkozunk és nagyon örültünk a nagyszámú támogatásnak, amit kaptunk. Hálás vagyok, hogy ilyen erős csapatunk van Magyarországon, akik szenvedélyesen rajonganak azért, amit nap mint nap csinálunk, és komoly erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a félmaratonon is meg tudjunk jelenni ilyen formában is” – mondta el Nicole Springer, a Xylem Közép-Kelet-Európáért és egyben a magyarországi tevékenységért is felelős ügyvezető igazgatója. 

Akcióban a Bodrogért

A Xylem a Wizz Air Budapest Félmaratonon gyűjtött összeget a PET Kupa csapatának adományozza, akik az adományokat a Bodrogi Folyómenti Folyómentő Vízituristaház kialakítására fogják fordítani. A PET Kupa elsősorban folyómentéssel foglalkozik, különböző hulladékgyűjtési versenyek, csapatépítők és szemléletformáló edukációk keretén belül, de nagy hangsúlyt fektetnek a határokon átívelő, nemzetközi együttműködésekre is, annak érdekében, hogy minél kevesebb hulladék kerüljön bele a folyókba és elősegítsék az anyagkörforgást. 

„A Bodrogi Vízituristaház egy 8 férőhelyes szálláshely lesz Olaszliszkán, közvetlenül a töltés tövében, ahol lehetőség lesz a felfrissülésre és megpihenésre, illetve állandó felszereltsége lesz a szemétszedéshez szükséges eszközök és kellékek is, mint kesztyű és szemeteszsák. A szálláshely mellett a PET Kupa raktáraként is fog funkcionálni. A Bodrog sajnos erősen szennyezett, ezért gyakran szervezünk oda csapatépítőket és más hulladékgyűjtési/folyótisztító akciókat, aminek a logisztikájában nagy szerepet fog játszani a bodrogi bázis, csökkentve ezzel többek között a szervezéshez kapcsolódó ökológiai lábnyomot” – mondta el Rosta Boglárka, a PET Kupa kommunikációs munkatársa.

A PET Kupa folyótisztító aktivitás 2013-ban indult el a Természetfilm.hu filmes csapat kezdeményezéséből és azóta egy négyévszakos tevékenységgé nőtte ki magát. Úgynevezett petkalózokként, az elmúlt 10 évben több mint 317 tonna hulladéktól mentesítették a folyókat és 21 hulladékgyűjtő versenyt tudhatnak maguk mögött. Kezdetben a Felső-Tiszán, majd a Tisza-tavon, Bodrogon és a Maroson is útnak indították a pillepalackokból épült PET hajó flottát, hogy segítsenek az ártéri erdőnek fellélegezni a szennyezés alól. A begyűjtött hulladék a szelektív válogatásnak köszönhetően több mint 60%-ban visszakerül az anyagkörforgásba.

www.xylem.com

- bdpst24.hu

Check Also

Ép testben ép lélek – megérkeztek Rubint Réka alakreform termékei a Rossmann üzleteibe

Rubint Réka közismert alakreform szakértő rendkívüli együttműködésbe kezdett a Rossmann-nal: piacra dobta vadonatúj táplálékkiegészítőit, amelyek …