Hatóanyag-bérfejlesztéssel és -bérgyártással bővül az Egis portfóliója

Új elemekkel bővíti megszokott tevékenységeinek körét az idén alapításának 110. évfordulóját ünneplő Egis Gyógyszergyár Zrt. annak köszönhetően, hogy az elmúlt időszakban összesen 100 milliárd forintot meghaladó értékben valósított meg beruházásokat Magyarországon. A Kelet- és Közép-Európa egyik vezető generikus gyógyszeripari nagyvállalataként számontartott társaság Egis Pharma Services néven mostantól hatóanyag-bérfejlesztési és hatóanyag-bérgyártási szolgáltatásokat is kínál meglévő és új gyógyszeripari partnerei számára.

Az Egis – amely kizárólag Magyarországon végez kutatás-fejlesztési tevékenységet és itt gyártja termékeinek 100%-át – már évekkel ezelőtt, tudatos invesztíciók sorozatával kezdte kiépíteni az új szolgáltatás mögött álló kapacitásokat: az elmúlt évtizedben összesen 100 milliárd forintot meghaladó értékben valósított meg beruházásokat Magyarországon. 

A fejlesztések sorában a 2015-2019 között két ütemben megvalósult hatóanyaggyártás-korszerűsítést 2022-ben az ún. Highly Potent hatóanyagfejlesztési és -gyártási beruházások egészítették ki.  Ezek a – többek között daganatos megbetegedések, illetve reumás ízületi gyulladások terápiájában használatos – készítmények nagyon alacsony dózis mellett is jelentős biológiai aktivitással rendelkeznek. 

A vállalatcsoport folyamatos fejlődésének következő állomását jelzi az új üzletág elindítása, amelynek keretében az Egis originális és generikus vállalatok számára is vállalja a hatóanyagfejlesztés és -gyártás feladatait. 

Az Egis ezen technológia-korszerűsítési beruházásainak köszönhetően gyorsabban, hatékonyabban, alacsonyabb költséggel képes gyártani – akár kis tételben is –, illetve sokfajta, jó minőségű hatóanyagot állíthat elő biztonságosan. 

„A speciális berendezések és képességek mellett az egyik legnagyobb előnyünk az Egis vertikális integráltsága. Ez a hatóanyaggyártási és -fejlesztési szegmensben azt jelenti, hogy a fejlesztés legelső lépéseitől a nagyüzemi gyártásig minden folyamatot képesek vagyunk az Egisen belül megvalósítani. Mindezt ráadásul gyorsan és kiváló minőségben, köszönhetően a magasan képzett fejlesztői és szakembergárdánknak” – mondta Poroszlai Csaba, az Egis vezérigazgatója. „Büszkék vagyunk arra, hogy a legmodernebb technológiai megoldásokat alkalmazó, automatizált folyamatirányítási rendszerrel ellátott, receptvezérelt gyártósorok az előírtnál is biztonságosabb működest tesznek lehetővé, ráadásul alacsonyabb energiafogyasztás és CO2-kibocsátás mellett.”

Üzemgazdasági szempontból fontos tényező, hogy a gyártósorok multifunkcionálisak, azaz többfajta hatóanyag előállítására is alkalmasak, mindemellett igen gyorsan, rugalmasan átállíthatóak egyik termékről a másikra. 

A gyógyszergyár Budapesten, a Keresztúri úton található központi telephelyén nagyüzemi gyártósorokon, több gyártócsarnokban szerves kémiai szintézisekkel állít elő köztitermékeket (intermedier) és gyógyszerhatóanyagokat. A társaság gyártóeljárásai és tevékenysége megfelel a GMP (Good Manufacturing Practice) elveknek. „A vállalatot a kezdetektől jellemző innovatív szemlélet mindig is arra sarkallt minket, hogy ne csak meglássuk, hanem proaktívan keressük a jövőbe mutató lehetőségeket. A mögöttünk álló 110 év alatt megtanultuk, hogy az innovációba vetett hit, a folyamatos fejlődés, a számos korszerű beruházás hosszú távon mindig kifizetődik. Ezt szem előtt tartva indítjuk el most hatóanyag-bérfejlesztő és -bérgyártó üzletágunkat” – hangsúlyozta Poroszlai Csaba. 

Az új tevékenységgel a világ egyik legnagyobb gyógyszeripari szakkiállításán és eseményén, az október 24-26. között megrendezett barcelonai CPHI-n debütál a vállalat. 

- bdpst24.hu

Check Also

Több mint 6.000 résztvevővel zárult a Sneakerness Budapest

Magyarország első nemzetközi sneaker- és streetwear-eseménye A Sneakerness Budapest szervezője, Trunk Tamás által kezdeményezett és …