Megkezdődik a fűtési szezon – jó, ha figyelünk a levegő minőségére is

Úgy tűnik végérvényesen beköszönt az ősz, és elérkezik a fűtési szezon kezdete is. Ilyenkor érdemes elgondolkodni azon, hogy a lehetőleg minél gazdaságosabban működő fűtőberendezéseink mellett milyen egyéb légtechnikai eszközt szerezzünk be az otthonainkba. Ezzel elérhetjük, hogy amellett, hogy a lakás minden pontján kellemes hőmérséklet lesz, a fűtéssel együtt járó kellemetlen, sok esetben az egészségünkre is káros száraz levegőt vagy éppen párásodást, penészesedést is elkerüljük.

A légtechnikára hajlamosak vagyunk költséges dologként gondolni, és persze az ár szempontjából valóban a csillagos ég a határ, de átlagos, otthoni használatra nem feltétlenül lesz szükség mindenből a legújabb, legdrágább technológiára. Ha az Euronics szakembereinek útmutatását megfogadjuk, tisztább, egészségesebb levegőt lélegezhetünk be otthonainkban, anélkül, hogy mélyen a zsebünkbe kellene nyúlnunk. Nézzük mik ezek a tanácsok!

Párátlanítás

Komoly egészségkárosító hatása is lehet, ha a levegő páratartalma kellemetlenül magas a lakásunkban, hiszen párás környezetben gyakori a penészesedés. A hidegebb hónapokban és kisebb lakásokban a teregetés is bosszúságot okozhat. A kifejezetten nyirkos vagy rosszul szellőző épületeknél, helyiségeknél és a fürdőszobában mindenképpen érdemes párátlanítást alkalmazni. 

„Párátlanító berendezéseket átlagosan 40-45 000 forintért lehet kapni, de kifejezetten jól használható termékek akár már 20 000 forint körül is elérhetőek. A legnépszerűbb modellek a sajátmárkás Dyras termékeink közül kerülnek ki az őszi időszakban” – mondta el Garai József, az Euronics stratégiai beszerzője. A szakértő arra azért felhívja a figyelmet, hogy a megfelelő teljesítményű készüléket válasszuk: ha érezhetően nagyon párás a levegő érdemes nagyobb víztartállyal, több napi kapacitással bíró páramentesítőt vásárolni.

Párásítás

Persze nem csak a túl nedves, de a fűtés hatására túl szárazzá váló levegő is okozhat problémát. A száraz légkör fából készült tárgyainknak kifejezett káros, de az embernél is olyan kellemetlen tünetekkel járhat, mint a kiszáradt nyálkahártya, vagy adott esetben akár az orrvérzés is. A nagyon száraz és irritáló levegőjű helyiségekbe ezért érdemes levegőpárásítót vennünk. 

Alapvetően két megoldás elterjedt. Az egyik ultrahang segítségével termel párát, és ezt juttatja a légtérbe. Ezek előnye, hogy a szoba hőmérsékletét nem befolyásolják, így semmiképp sem lesz fülledt a levegő. Ilyen eszközt már akár 10 000 Ft körül is beszerezhetünk. A másik megoldás hő hatására párologtat és porlaszt vizet a levegőbe. Emellett hasznos kiegészítő a készülékekben az UV sterilizáló, ami gondoskodik arról, hogy a párásításra használt víz mikrobamentes legyen.

Légtisztítás

A rendszeres takarítás és a szellőztetés mellett a levegő szűrése is jelentős hatással lehet a beltéri levegő minőségére. A légtisztítók elvonják a káros polleneket, allergéneket és szennyező anyagokat, hogy a beltéri levegő friss és egészséges maradjon. 

Ezekre a készülékekre is igaz, hogy bár a csúcskészülékek akár több százezer forintba is kerülhetnek, már olcsóbb változatok is elérhetők a piacon. „Az Euronics üzletekben átlagosan 56 000 forintot költenek légtisztítókra a fogyasztók, tehát nem feltétlenül kell vagyonokat elköltenünk rájuk – teszi hozzá Garai József. „Fontos viszont, hogy a vételár mellett nézzük meg a szűrőcsere várható költségét is, – ez idővel rendszeres kiadással fog járni –, és az energiahatékonyságra is érdemes ügyelni.”

- bdpst24.hu

Check Also

Feltakarás / Géczi János dekollázsai

július 19. – október 6., Műcsarnok Géczi saját interpretációja szerint neki máig a természet a …