4 tipp a biztonságos online vásárláshoz

Ideje beszélni a védekezés fontosságáról – mármint az online vásárlás terén. Internettel kelünk és fekszünk, rengeteg adatot megadunk a kényelmünk érdekében, és az okostelefonunk jobban ismer minket, mint a legjobb barátunk.

Az októberi Európai Kiberbiztonsági Hónap apropóján a Kifli.hu és a Mastercard közös kampány keretében próbál a vásárlóknak segíteni abban, hogyan legyenek tudatosabbak az online térben és miként kerüljék el a netes csalókat és a csapdákat!

“Mi a Kiflinél mindent megteszünk azért, hogy tökéletes élmény legyen a vásárlás folyamata az elejétől a végéig, és ebbe beletartozik a biztonságérzet is” – tette hozzá Zvara Tímea, a Kifli.hu trade marketing vezetője.

  1. tipp: Légy óvatos a linkekkel!

Kezeld fenntartással a gyanús szövegű SMS-eket és az e-mailben érkező ajánlatokat! Ne kattints rá a linkekre, mivel sokuk hitelesnek tűnő, de valójában adathalász webhelyre irányít. A Kifli vásárlója három esetben kaphat szöveges üzenetet: a megrendelés visszaigazolásáról, a futár érkezéséről szóló és szerviz üzeneteket, illetve ajánlatokat, ha erre engedélyt adott. 

  1. tipp: Okosan add meg az adataidat!

Győződj meg arról, hogy tényleg az online kereskedő oldalán adod meg az adatokat, illetve mindig figyelj arra, hogy a bank biztonságos fizetést garantáló

felületére kerültél-e. A Kifli.hu oldalán regisztrálva csak a legszükségesebb adatokat kell megadnod, a folyamathoz akár az ügyfélszolgálat segítségét is kérheted. Soha ne add meg a PIN-kódodat, netbankhoz használt jelszavadat vagy számlaszámodat! Kizárólag a bankkártya számát, a nevedet, a lejárati dátumot és a CVC-kódot kérhetik el online fizetés során. A Kifli oldalán regisztrált bankkártyák adatait a Kifli kártyaelfogadást biztosító szolgáltatója tárolja.

  1. tipp: Válassz erős jelszavakat!

Fontos, hogy minden webhelyhez más-más jelszót rendelj, hogy ha az egyik fiókod rossz kezekbe kerül, a többit biztonságban tudhasd. Speciális karakterek, nagybetűk, számok használatával még biztonságosabbá teheted a jelszavadat. Jelszóválasztásnál kerüld a személyes adatokat és az olyan gyakori jelszavakat, mint az 1234. Ha pedig Kifli vásárlóként felmerül benned a gyanú, hogy illetéktelen kezekbe került a profilod, haladéktalanul fordulj segítségért az ügyfélszolgálatához.

  1. tipp: Mindig megbízható helyen vásárolj!

Mindig olyan online boltban vásárolj, amit jól ismersz, vagy megbízható forrás ajánlotta. A biztonság és a megbízhatóság mellett a kényelem is fontos szempont. A Kifli weboldalának asztali verziója és applikációja is van, mindkettő számos olyan kényelmi szolgáltatással, ami régi, visszatérő vásárlóként kezel és te is megbízhatsz benne!

Novák Ádám cyber biztonsággal foglalkozó szakember, platform üzletágvezető a következőket fűzte hozzá: Eleve csak megbízható oldalról vásárolj, amelyet ismer a piac és te is megnézheted mások értékeléseit róla. Az applikációk nagyon hasznosak, de sok közöttük az adathalász célú, például az ingyenes antivírus szoftverek és játékok közt, úgyhogy csak óvatosan az ingyenes programok letöltésével!

- bdpst24.hu

Check Also

A WIZZ AIR NAPOZÓS ÚTI CÉLOKKAL VÁR A HIDEG TÉLI NAPOKON

A tél tökéletes alkalom arra, hogy a nyári csúcsszezont elkerülve süttessük a hasunkat egy kellemes …