VI. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál 

  • Roma Színház Testközelből
  • Generációk
  • 2023. november 27. – december 3. 

Megannyi generáció el nem mondott története észrevétlenül határozza meg a családok sorsát és a közbeszédet. Idén a VI. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál során öt roma színház produkcióit ismerhetjük meg. Olasz, svéd, román és magyar alkotók saját tapasztalataikból merítkezve, valós és fikciós történeteken keresztül mutatják meg az európai múlt és jelen kevéssé ismert arcait. Idén az Eötvös10 Művelődési Házzal közösen megvalósított fesztivál mottója: Generációk. 

Az Európai Unió első nemzetközi roma színházi találkozójának hagyományát folytatva, idén november végén és december elején kerül megrendezésre Budapesten a Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál hatodik kiadása. Ajánljuk azoknak, akik szeretnek új világokat megismerni, és nem riadnak vissza attól, hogy felülvizsgálják saját nézeteiket. 

Az első produkció a svéd rendező, színész és aktivista Lindy Larsson családi története mellett Svédország sötét titkait valamint Strindberg és más “nagyok” cigányellenességét veszi fókuszba. A Független Színház Magyarország két előadása a nagyapák, apák és fiúk terhelt viszonyait, illetve az elmúlt fél évszázad társadalmi történéseit helyezi új keretbe. A római Rampa Prenestina és a hazai Szívhang Társulat szegregáltan élő roma közösségek tagjait hívja a világot jelentő deszkákra, hogy megosszák történeteiket, amelyek jobbára ismeretlenek a nagyközönség előtt. A romániai Giuvlipen pedig a legfiatalabb generáció felé fordul, akiknek életét egyre jobban a Tik-Tok határozza meg. Mit tanulhatunk szüleinktől és gyerekeinktől, hogy jobban alakíthassuk saját életünket? Mi az, ami eltérő és mi az, ami közös bennünk romákban és nem romákban: emberekben?

Az előadásokról röviden 

Lindy Larsson & The BonBon Band: Tschandala/Tattaren 

Svédország 

A többszörösen díjnyertes svédországi Lindy Larsson, színész, énekes, illetve roma aktivista és a szintén többszörösen díjazott BonBon Band közös előadása a svéd történelem kibeszéletlen szeletét dolgozza fel a Tschandala/Tattaren című produkciójában, mely nemrég elnyerte a svéd kritikusok díját. A műfajok között kalandozó projekt alapja August Strindberg cigányellenes regénye a Tschandala, és Larsson személyes, illetve családi történelem-tapasztalata. A művész maga is egy svédországi vándorcigány családból származik, akik a saját bőrükön érezhették azokat az elképzelhetetlen szörnyűségeket a svédországi romák ellen, melyek sosem kerültek be a történelemkönyvekbe. 

Író: Lindy Larsson, Stefan Fross, August Strinberg 

Rendezte: Lindy Larsson 

Előadja: Lindy Larsson 

Zene: Bon Bon Band 

Látvány: Delaine Le Bas, Stefan Forss 

Fotók: Per Bolkert 

Dátum: 2023.11.27., 19:00 

Helyszín: Eötvös10 Művelődési Ház 

Független Színház Magyarország: Rothadó madarak 

Magyarország 

A Balogh Rodrigó által írt és rendezett sírós-röhögős punkopera valós történet alapján készült, melynek alapja Holdosi József elfeledett roma szerző munkássága és élete. Imre nagyapa beperli unokáját, Józsefet. A nagyapa szerint József a regényében megsértette őt, elhalt hozzátartozóit és jelenlegi feleségét. Társas kapcsolatai csorbát szenvedtek, személyisége roncsolódott és még egy halálos

betegséget is kapott a szóban forgó könyv tartalma miatt. József szerint ez csak fikció, a regény a képzelete szüleménye. Kinek van igaza? Vajon miről írhat egy író, ha a saját közösségéről van szó? 

„Máig sokat gondolkodom, hogy vajon mi lehetett a regényemben 

az a rész, ami ennyire fájóan érintette Nagyapámat. 

Talán az első tíz oldal, úgy véltem addig olvasták …” 

Író-rendező: Balogh Rodrigó 

Játsszák: Varga Dávid, Balogh Orsolya 

Dramaturg: Bogya Tímea Éva 

Zene: Varga Dávid 

Zenei közreműködő: Babindák István 

Látvány és technika: Gyenei Péter 

Fotók: Sivák Zsófia 

Dátum: 2023.11.28., 19:00 

Helyszín: Eötvös10 Művelődési Ház 

Független Színház Magyarország: Országépítők 

Magyarország 

A Balogh Rodrigó és Illés Márton által írt és rendezett darab három generáció küzdelmein keresztül meséli el a szocialista, majd a kapitalista Magyarország társadalmi változásait tégláról téglára. A történelmünk láthatatlan építőit megéneklő produkcióban a nyelv közös, a távolság mégis áthidalhatatlannak tűnik generációk között. Az Országépítők megírását valós események és

személyek inspirálták, ugyanakkor a fikciónak is bőven maradt tere. Mit tarthat meg és miről kell lemondania egy cigány embernek, hogy helyet kaphasson a többség asztalánál? Milyen hatással van családi és személyes kapcsolataira a siker? 

„A büszkeség nem tudom mi fán terem. 

Én ilyesmit soha nem éreztem. 

Én elfogadlak téged fiam. 

Remélem te is engem. 

Talán érek annyit a szemedben, mint bárki más…” 

Író-rendező: Balogh Rodrigó és Illés Márton 

Játsszák: Csányi Dávid, Farkas Ramóna, Nemcsók Nóra, Szegedi Tamás 

Dramaturg: Bogya Tímea Éva 

Zene: Varga Dávid és Babindák István 

Látvány és technika: Gyenei Péter 

Fotók: Sivák Zsófia 

Dátum: 2023.11.29., 19:00 

Helyszín: Eötvös10 Művelődési Ház 

Giuvlipen: Viral on Tiktok 

Románia 

A Giuvlipen Társulat előadásában egy velőig megrázó körképet láthatunk a romániai, s azon belül is a roma közösségeket sújtó szexuális felvilágosítás hiányáról és annak kézzelfogható társadalmi következményeiről. A TikTok, mint a jelenleg legfelkapottabb közösségi-média platform kiváló keretet ad a Mihaela Drăgan által írt és rendezett előadásnak. A szintén műfajok határán megénekelt

produkcióban két tinilány beszélgetését követhetjük nyomon, akik szemérem nélkül vitatkoznak a női szexualitást övező ellentmondásosságról, a szüzesség mítoszához köthető visszásságokról, a túlszexualizált szépségideálok csapdáiról vagy a vallás és kényszerházasságok nőkkel szemben elkövetett bűneiről. 

„Ami összeköt minket lányokat, 

Az lesz a lázadásunk, hiszen mi írjuk a történelmet.” 

Író-rendező: Mihaela Drăgan 

Játsszák: Nicoleta Ghiță, Bianca Mihai 

Zene: Andrei Horjea 

Koreográfia: Răzvan Rotaru, Corina Platon 

Díszlet: Ileana Zirra 

Jelmez: Zita Moldovan 

Fotók: Amalia Drăniceanu 

Dátum: 2023.12.01., 19:00 

Helyszín: Eötvös10 Művelődési Ház 

Rampa Prenestina: Romnia 

Olaszország 

Az olaszországi Rampa Prenestina Társulat Romnia című előadásában a roma és nem-roma nők társadalomban betöltött szerepe kerül az előtérbe. A történet középpontjában Szent Sára szobra áll, melyet a színpadon megjelenített kis közösség lakói kötelesek felöltöztetni és felkészíteni egy hagyományos körmenetre. A szertartás során, olyan személyes történetek elevenednek meg, melyben a szobor a különböző nemzedékek nőtagjai számára az álmok és társadalmi nyomás tapasztalatának tükre lesz. Egy ünnep, amelyben megjelennek a szerelmek, az elvárások és az identitás átalakulásának vagy akár megtartásának

rítusai. Mikor a körmenet a végére ér a szoborból szent lesz és felhangzik a közös ima a szabadságért: 

„Nincs szabály, sem engedelmesség, csak a sóvárgásom a tudásra” 

Adaptálta/rendezte: Nino Racco 

Zene: Sebastian Spinella 

Játsszák: Demila Durmis, Roxana Ene, Catherine Di Carlo Campaz, Erik Nikolic, Sebastian Spinella 

Fotók: Amalia Drăniceanu 

Dátum: 2023.12.02., 19:00 

Helyszín: Eötvös10 Művelődési Ház 

Szívhangok Társulat: Megeshetne másképp… 

Magyarország 

A Szívhang Társulat előadása a Parfórum, a Sajátszínház, a Szomolyai Magyar Roma Egyesület, illetve az Emma Egyesület összefogásával, valamint Pados Eszter és Horváth Kata szociodráma vezetők segítségével jött létre. Az alkotófolyamatot megelőzte egy átfogó kutatás, melynek középpontjába roma nők, anyák, egészségügyi dolgozók, a női lét, illetve az anyaság köré épülő intézményrendszerekben tapasztalható szexizmussal és rasszizmussal kapcsolatos visszaélések kerültek. Amit láthatunk a színpadon az nem más, mint különböző generációk történetei, tapasztalatai a valós világban, miközben lehetőségünk nyílik egy ideálisnak mondott szcenárió létrehozására. 

Rendező: Romankovics Edit 

Szociodráma vezetők: Pados Eszter és Horváth Kata

Szereplők: Báder Renáta, Csörgőné Polgár Andrea, Horváth Barbara, Horváth Rita, Horváth Róbert, Horváth Zsanett, Juhacsek Ildikó, Kádár Szonja, Lakatos Anett, Lakatos Marianna, Lakatos Rudolf, Szabó Róza, Szitai Natália 

Díszlet: Kiss Gabriella 

Fotók: Csoszó Gabriella 

Dátum: 2023.12.03., 19:00 

Helyszín: Eötvös10 Művelődési Ház 

Kisebbségek színházi (ön)reprezentációja – Workshop 

A Független Színház Magyarország, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Színház Folyóirat közös workshop-ra hívja az érdeklődőket. Elsőként egy személyes részvételt igénylő műhelymunkára kerül sor, mely folytatja a fesztivál hagyományait az etnikai (ön)reprezentáció terén, illetve bemutatásra kerül a workshop sorozaton született két szöveg is. A workshop második részében egy fél-online kerekasztal-beszélgetést követhetnek nyomon az érdeklődők a Howlround platformján, ahol a Tony-díjas Asian American Performers Action Coalition (AAPAC) három képviselőjével beszélgetünk a kisebbségek színpadi reprezentációról a New York-i Broadway színpadain, főként gyakorlati és megfigyeléseken alapuló tapasztalataikra támaszkodva. 

Dátum: 2023. november 30., 15.00-17.00 

Helyszín: Eötvös10 Művelődési Ház, 202-es terem

- bdpst24.hu

Check Also

Gyönyörű menyasszony volt Eke Angéla! – Így vonult az oltárhoz

A Valami Amerika sorozatban minden a feje tetejére áll, amikor az Eke Angéla által alakított …