Teltházas könyvbemutatók az idei utolsó Margón

  • MARGÓ IRODALMI FESZTIVÁL ÉS KÖNYVVÁSÁR
  • 2023. október 12–15.
  • MILLENÁRIS – NEMZETI TÁNCSZÍNHÁZ

Tizenegy külföldi író, több mint 50 könyvbemutató, több száz diák alternatív irodalomórája, telt házas beszélgetések, kígyózó sorok a dedikáló írókhoz – így zárult az idei Margó. A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében megrendezett őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron többezren voltak kíváncsiak a könyvpiac újdonságaira. Margó fesztivál legközelebb jövő tavasszal lesz, addig pedig olvasókörökkel és a Margó Könyvekhez kapcsolódó olvasásnépszerűsítési programokkal találkozhatnak az olvasók. 

Többezren voltak kíváncsiak arra, mit érdemes olvasni a következő hónapokban, a Millenárison, a Nemzeti Táncszínházban megrendezett Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron. A Táncszínház Nagytermében telt ház előtt mutatta be új kötetét többek között az izlandi Jón Kalman Stefánsson, Tisza Kata, Bödőcs Tibor, Varró Dániel, a Leányvállalat Kiadó szerzői, és szintén teli nézőtér előtt ünnepelte születésnapját életműkötetének bemutatóján Parti Nagy Lajos. A fesztiválon mutatkozott be a Margó és a Helikon könyvsorozata, a Margó Könyvek. Aki lemaradt a könyvbemutatókról, a Margó podcast csatornáján hamarosan visszahallgathatja a legtöbb beszélgetést. 

A Bookline támogatásával megvalósuló őszi Margón adták át a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat: Visky András Kitelepítés című regényével nyerte el az elismerést. Az első Margó x Erste #higgymagadban különdíjat Szűcs Ádám A játék neve Budapest című kötetével nyerte. 

A Margó középiskolásoknak szóló programján, a Margófakton 350 diáknak tartott alternatív irodalomórát multikulturalizmusról, rasszizmusról, befogadásról és kirekesztésről Horváth Kristóf „Színész Bob”, szomorú számokról mesélt vidáman a klímakatasztrófa széléről Litkai Gergely, Pion István és Basch Péter pedig tabuk nélkül beszélt mérgező családi mintákról. A diákokat kísérő tanárok a Margó Könyvek sorozat köteteiből válogatva irodalmi szövegelemző, -értelmező bemutató órákon vehettek részt. 

„Az olvasás nem feladat, hanem lehetőség: a megismerésre, a párbeszédre, a szembenézésre, a tanulásra, a kikapcsolódásra. Szerintünk Olvasni kell. – a mi feladatunk, hogy minél több embert nyerjünk meg az olvasásnak. Az olvasás a nagyon kevés szabadidőnkben versenyzik a streaming csatornákkal, a tévével, a közösségi oldalakkal, de az edzéssel, különórával és családi élettel is. Naponta pár percet olvasunk a statisztika szerint, vagyis naponta pár percet töltünk a saját történetünkkel. Mi ezért a pár percért dolgozunk.” – összegzett Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatója.

Margó Irodalmi Fesztivál legközelebb tavasszal lesz, addig Margó Olvasókörökön és a Margó Könyvekhez kapcsolódó olvasásnépszerűsítő programokon várják az érdeklődőket. 

A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár az MVM és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg. 

További információk:

- bdpst24.hu

Check Also

Játsszunk EGYÜTT a Néprajzi Múzeumban!  

Gyereknap, ahol a szülők is gyerekek lehetnek!  2024.05.26. 11:00-17:00 A Néprajzi Múzeum 2024. május 26-án …