Így maradhat zavartalan a játékélmény

  • Négy tanács az áramkimaradások és a túlfeszültségek kiküszöbölésére

Számos felmérés bizonyítja, hogy mára minden eddiginél népszerűbbé váltak a videojátékok. Amíg 2020-ban 2,69 milliárd gamer volt a világon, addig ez a szám az idei év végére várhatóan több mint hárommilliárdra emelkedik, a videojáték-ipar értéke pedig 2026-ra várhatóan meghaladja a 323 milliárd eurót. Éppen ezért a számítógépes- és videójátékok szempontjából is rendkívül fontos a berendezések és rendszerek megfelelő védelme, hogy semmi se szakítsa meg a játékot. Az Eaton Magyarország szakértője összegyűjtötte a négy legfontosabb tanácsot, amit érdemes megfogadni a zavartalan játékélmény biztosításáért.

Bár a videojáték-piac legnagyobb részét manapság már a mobileszközök teszik ki, továbbra is sokan futtatnak játékalkalmazásokat számítógépeken és játékkonzolokon. Ezeknek az együttes részesedése a globális játékiparban 2015 és 2022 között 5,8 százalékkal nőtt az átlagos éves növekedési ütemet tekintve. Az emelkedés nagy része az egyre népszerűbb e-sport jelenségnek tulajdonítható, amelyben a játékosok az akár 910 millió dolláros nyereményalapból való részesedésért versenyeznek. Az Egyesült Királyság kormánya például eddig már 1 millió fontot fektetett a Brit Esports Szövetségbe. Az új sport- és iparág annyira népszerű, hogy értéke 2026-ra várhatóan eléri a 2,4 milliárd dollárt.

Az e-sport és általában a gaming tartós sikere azonban nagymértékben függ a folyamatos rendelkezésre állástól. Az áramellátásban bekövetkező – akár néhány perces, akár több órás – fennakadások miatti kimaradás jelentős hatással lehet a játékélményre. Az áramkimaradások következtében nemcsak a konzolok, számítógépek és monitorok állnak le, hanem a WiFi hálózatok is lekapcsolódhatnak. Ez pedig végzetes lehet a legtöbb mai játék – és nem utolsósorban az e-sport – esetében. 

„Sajnos egyre nagyobb az esélye az áramkimaradásoknak. Az energia iránti kereslet folyamatosan nő, és az energetikai átállás is tovább bonyolítja a helyzetet. A nagy gáz-, szén- és atomerőművekről át kell térnünk megújuló energiaforrásokra, például a szél- és napenergiára, azonban ezek kapacitása még nem biztos, hogy elégséges a hagyományos energiaforrások kiváltására. Emellett a túlfeszültségek szintén okozhatnak energiaellátási zavarokat és bizonyos esetekben tönkre is tehetik az elektromos berendezéseket – függetlenül attól, hogy villámcsapás, hibás kábelezés vagy az áramkör túlterhelése okozta azt” – mondta Farkas Gábor, az Eaton Magyarország munkatársa.

Négy hasznos tanács, amit érdemes megfontolni a folyamatos játékélmény biztosításáért:

  • A berendezés és a hálózati kapcsolat védelme

Annak érdekében, hogy a játékhardverek folyamatosan kapcsolódjanak a hálózathoz, gamerként is érdemes lehet beruházni egy szünetmentes tápegységbe (UPS), túlfeszültség-védelembe, valamint a megfelelő kábelekbe és adapterekbe. Ezek az eszközök megvédik az áramkimaradások és feszültségingadozások hatásaitól a teljes gamingfelszerelést. Áramkimaradás esetén például az UPS hálózatról akkumulátoros működésre vált át, így valamennyi elektronikus eszköz hálózati csatlakozása biztosított néhány percig. A tapasztalatok szerint ennyi idő elég arra, hogy elmentsék a játékmenetet a hálózati ellátás helyreállásáig. Ha pedig az áramkimaradás ennél hosszabb ideig tart, az UPS biztosítja a játékhardverek kíméletes leállítását a kritikus adatok elvesztése nélkül.

A UPS-ek különböző típusokban és műszaki jellemzőkkel kaphatók. Mindegyiket úgy tervezték, hogy kiváló minőségű, megbízható tartalék áramot biztosítsanak, függetlenül a játékhoz szükséges berendezéstől és az energiafelhasználástól. Van köztük olyan, amelyik asztali számítógépek, konzolok és egyéb elektronikus háztartási eszközök számára biztosít megfizethető tápellátás- és túlfeszültségvédelmet, míg más típusok a kapcsolók, routerek és modemek számára nyújtanak fejlettebb védelmet. A legkomolyabb játékosok számára pedig léteznek olyan UPS-megoldások is, amelyeket kifejezetten olyan nagy teljesítményű számítógépek védelmére fejlesztettek ki.

  • Túlfeszültségvédelem

Az áramkimaradások kockázatának csökkentése érdekében a túlfeszültségvédők óvják az elektromos berendezéseket a túlfeszültség és a feszültséglökések ellen. A közvetlenül vagy kábelen keresztül a fali csatlakozókba csatlakoztatva ezek a kis eszközök általában fémoxid-varisztorokat (MOV) használnak a felesleges váltakozóáramú feszültség elnyelésére, hogy kizárólag elfogadható feszültségszinteket engedjenek a táplált eszközökhöz. Az érzékeny elektronikus áramköröket és memóriafunkciókat tartalmazó berendezések különösen érzékenyek a túlfeszültségre, ezért a személyi számítógépek, konzolok és a kapcsolódó perifériák, például monitorok és routerek esetében elengedhetetlen a megfelelő védelem.

  • Mindig maradj kapcsolatban!

A játékélmény végső soron attól függ, hogy a játékrendszerek és tartozékok a lehető leggyorsabban csatlakoztathatók és működőképesek maradnak-e. Ezért létfontosságúak a lehető legjobb játékélmény biztosításához a megbízható csatlakozási megoldások – mint például az USB, HDMI, A/V és egyéb kábelek – amelyek megfelelnek a legújabb technológiai szabványoknak.

  • A kockázatok minimálisra csökkentése

„A videojátékok csak most kezdenek egyre népszerűbbé válni. Ahogy a videojátékok egyre kifinomultabbá és az egyre gyorsabb szélessávú sebességek miatt egyre versenyképesebbé válnak, a hálózati kapcsolat fenntartása soha nem volt még ilyen fontos. Képzeljünk csak el egy eSport-játékost, aki sokéves gyakorlás után eljutott a döntőbe. Már csak az utolsó ellenfelet kell kiejtenie, és övé a győzelem. Egy áramszünet ebben a helyzetben a rendszer lefagyását és a WiFi-kapcsolat megszakadását okozná, és a rengeteg befektetett munka mind kárba veszne” – mondta Farkas Gábor, az Eaton szakértője.

A megfelelő védelembe való befektetés minimálisra csökkentheti a kockázatokat és megvédheti a játékberendezéseket az áramkimaradások, illetve a túlfeszültségek hatásaitól. Mivel az áramkimaradások kockázata egyre nő, egy ilyen beruházás valóban megmentheti mindenki játékát.

www.eaton.com

- bdpst24.hu

Check Also

Feltakarás / Géczi János dekollázsai

július 19. – október 6., Műcsarnok Géczi saját interpretációja szerint neki máig a természet a …