’56 falun: tematikus hétvége a Skanzenben

  • 2023. október 21-23.

A nemzeti ünnep hétvégéjén az ’56-os forradalom időszakának falusi mindennapjait idézi meg a szentendrei Skanzen. A látogatók beöltözhetnek az ötvenes évek ruháiba, kipróbálhatják a Skanzen katonai roburját, a történelmi pontokon pedig a forradalom vidéki eseményeivel ismerkedhetnek. A hosszú hétvége kézműves programjai is a korszakot hozzák közel.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum portái között több olyat találunk, amelyek 1956-ban a forradalom vidéki eseményeinek színterei voltak. A történelmi pontokon megismerhetik a látogatók az adott helyszínen történt eseményeket. A Dél-Dunántúl tájegység Faddi házánál megtudhatjuk, hogy a forradalom idején élelmiszert és ruhát gyűjtöttek a faluban a budapesti forradalmároknak. A Kisalföld tájegység Ásványrárói házánál kiderül, hogy a mosonmagyaróvári vérengzés egyik áldozata ebből a faluból származott, a határmenti Jánossomorja pedig a forradalom leverése utáni menekülési útvonal egyike volt, ahol egy szál bőrönddel menekültek az országból a Nyugaton jobb életben reménykedők.

Az Alföld tájegység Hajdúbagosi házában az ötvenes évek ruháit ölthetik magukra az érdeklődők, a katonai roburral körbejárhatják a „falvakat”, a Bagladi konyhában Margit néninél pedig csalánfőzeléket kóstolhatnak. A kézműves programok során a gyerekek is ízelítőt kaphatnak az ötvenes évek tárgyi világából. Varrhatnak rongybabát, krumplinyomdázhatnak, készíthetnek gombfocit, de fűzhetnek nemzeti színű karkötőt is gyöngyökből. A tematikus tárlatvezetések is ’56-hoz kapcsolódnak, a bringatúrák viszont a Skanzen Malom évében felújított malmait járják körül.

- bdpst24.hu

Check Also

Nagy nevekkel rukkolt elő a SZIN

Megérkeztek az első sztárnevek a 2024-es nyárzáró fesztiválra. A Szegedi Ifjúsági Napokat, azaz a Coca-Cola …