Együttműködési megállapodást kötött az Egis és az üzbég gyógyszerhatóság 

Taskentben írt alá együttműködési megállapodást az Egis az üzbég gyógyszerhatósággal, aminek célja az üzbég gyógyszeripari szabályozás fejlesztése és a gyógyszerekhez való hozzáférés javítása. 

Együttműködési megállapodást írt alá az Egis Gyógyszergyár Zrt. az üzbég gyógyszerhatósággal Taskentben, Üzbegisztán fővárosában. Mindkét fél kiemelt célja, hogy javuljon az üzbég betegek hozzáférése a magas minőségű gyógyszerekhez. Ennek eléréséhez a megállapodás szerint az Egis szakmai támogatást nyújt az üzbég gyógyszeripari szabályozás fejlesztéséhez, valamint támogatja a hatóság munkatársainak szakmai fejlődését. Az együttműködés fontos eszköze a rendszeres információmegosztás és tapasztalatcsere a két fél között, melyre a megállapodás értelmében a jövőben kiemelt figyelmet fordítanak. 

„Együttműködésünk segíti, hogy az Egis termékeinek köszönhetően garantáltan magas minőségű, biztonságos gyógyszerekhez jussanak hozzá elérhető áron az üzbég betegek” – hangsúlyozta a megállapodás aláírásakor Poroszlai Csaba, az Egis vezérigazgatója.  

A rendszeres konzultáció és tapasztalatcsere fontos lépés az elmúlt években minőségi problémákkal küzdő üzbég gyógyszerpiac fejlesztéséhez.

Az üzbég gyógyszerpiac éves forgalma mintegy 1,6 milliárd dollár, az elmúlt 4-5 esztendőben folyamatosan kétszámjegyű növekedést produkált. Az Egis hosszú távon is hasonló ütemű bővülésre számít, hiszen egyrészt folyamatosan növekszik az ország népessége (az idei 35,2 millió után a lélekszám 2030-ra várhatóan eléri a 40 millió főt), másrészt a gazdaság is bővül (az idénre prognosztizált 5,5 százalékos GDP-növekedést a következő években is hasonló tempó követheti). „Mindemellett további pozitív tényező, hogy az üzbég állam elkötelezett a gyógyszeripari szabályozás fejlesztése és a gyógyszerekhez való hozzáférés javítása iránt – az Egis e téren kíván együttműködni az országgal” – fogalmazott Poroszlai Csaba. 

Az Egis részéről Poroszlai Csaba vezérigazgató, Uri Tamás Kereskedelmi operatív igazgató, Khakim Umarov, az üzbég leányvállalat ügyvezető igazgatója, Konkoly Miklós, az Egis távol-keleti régióvezetője, az üzbég gyógyszerhatóság oldaláról pedig a központ igazgatója, Agzam Nartaev vett részt a tárgyaláson. Vanyik János külgazdasági attasé a magyar külgazdasági és külügyminisztériumot képviselte.

- bdpst24.hu

Check Also

Ünnepélyes alapkőletétellel vette kezdetét a sátoraljaújhelyi Continental Dohányipari Csoport ingatlanfejlesztési beruházása

Új, három csarnok felépítését, gépbeszerzéseket és energetikai korszerűsítést is magában foglaló, mintegy 16,5 milliárd forint …