Társadalmi szemléletváltással több nő helyezkedhetne el a kibervédelmi szektorban

Több millió kiberbiztonsági szakemberre van igény világszerte, hogy felvegyék a küzdelmet az egyre intenzívebbé váló kiberbűnözéssel szemben. Miközben a támadások okozta kár túllépte az évi 4 milliárd dolláros szintet, a kiberbiztonsági szakemberek iránti kereslet 35%-kal nőtt világszerte az elmúlt egy évben. A Microsoft részben a nők nagyobb arányú bevonásában látja a megoldást a kialakult munkaerőhiányra. A már meglévő, a Microsoft által támogatott kurzusok mellett a közeljövőben kifejezetten nők számára indít magyarországi kiberbiztonsági képzéseket a Women4Cyber nevű európai szervezet hazai alapszervezete.

Egy friss prognózis szerint 2025-re 3,5 millióra nő a betöltetlen kiberbiztonsági álláshelyek száma 2025-re. Ez 350 százalékos keresletnövekedésnek felel meg nyolc éven belül. A Microsoft úgy véli, a hatalmas hiányt nem lehet betölteni a nők erőteljesebb foglalkoztatása nélkül. A női munkaerő számaránya a szakmában jelenleg átlagosan csupán 25 százalékos. Magyarországon ez az érték még alacsonyabb, tekintve, hogy a teljes IT szektorban is mindössze 12,3 százalékra tehető a női munkavállalók aránya, az IVSZ kimutatása szerint

A Microsoft a felnőttképzésben járatos civilszervezetekkel karöltve igyekszik változtatni a helyzeten. A mai napig 400 000 embernek biztosítottak képzéseket a Microsoft Learn platformon keresztül, köztük nők sokaságának, akik gyakran ezeknek a képzéseknek köszönhetően tudtak kiemelkedni a mélyszegénységből. A Microsoft tavaly Cybersecurity Skills Initiative néven indított kezdeményezést, amellyel kiberbiztonsági szakemberek képzését kívánja a világ számos országában előmozdítani. Emellett a vállalat számos civilszervezettel is együttműködésre lépett a közös cél érdekében. Köztük van az Európában tevékenykedő Women4Cyber Alapítvány is, amelynek elnöke Mádi-Nátor Anett, aki a hazai felnőttképzés helyzetét is behatóan ismeri.

A szakember szerint Magyarországon akkor növekedhet a nők foglalkoztatottsága az IT- és kiberbiztonsági szektorban, ha a társadalom is nagyobb elfogadottsággal közeledik a nők szerepvállalásához a számukra atipikus szakmákban. Hozzátette: a nők valójában gyakran töltenek be vezető pozíciót kiberbiztonsági területeken annak köszönhetően, hogy kifejezetten jó projektmenedzsment- és elemzői képességeik vannak. Azt is elmondta, hogy – a közhiedelemmel ellentétben – a kiberbiztonság sok tekintetben eltér a hagyományos IT szakterületektől, ezért például nem kíván meg mély kódolói ismereteket, és változatos karrierlehetőségeket kínál a nők számára.

“A nők általában jobbak a konfliktus-kezelésben, és képesek több dolgot egyszerre, horizontálisan áttekinteni, aminek elemzőként jó hasznát veszik” – emelte ki a szakember. Sokan bizonytalanodnak el közvetlenül a pályaválasztás előtt, mert nem ismerik eléggé a szakmát, és nem látnak maguk előtt olyan nőket, akik már bizonyítottak a kiberbiztonság terén. Mádi-Nátor Anett ezért tulajdonít nagy jelentőséget a Women4Cyber jelenleg is zajló európai kampányának, amely példaadó teljesítményű női szakembereket mutat be diákoknak.

A Women4Cyber Academy Európa-szerte speciálisan nőknek tart online kiberbiztonsági képzéseket, amelyek iránt hatalmas az érdeklődés. A tréningek hamarosan Magyarországon is elindulnak, miután a közelmúltban megalakult a szervezet magyar szekciója, a Women4Cyber Hungary. Mádi-Nátor Anett kiemelte: tartós jelenség, hogy nincs elég férfi a munkaerőpiacon, akik a kiberbiztonsági pozíciókat be tudnák tölteni, ezért „nemzetstratégiai cél” a nők nagyobb arányú bevonása erre a területre.

A kiberbiztonsági szaktudás rohamtempóban értékelődik fel az egész világon. Ennek hátterében az áll, hogy egyre több kibertámadás éri a szervezeteket, a kiberbűnözők egyre szervezetteben és egyre kifinomultabb eszközökkel hajtják végre akcióikat. A Microsoft által összeállított Digital Defense Report szerint 2021 és 2022 között, egyetlen év alatt, 74 százalékkal emelkedett az adathalász támadások száma, vagyis minden egyes másodpercben átlagosan mintegy 921 alkalommal igyekeztek bűnözők megszerezni a jelszavainkat. A kibertámadások kárértéke követte az emelkedő tendenciát, és tavaly elérte a 4,35 milliárd dollárt.

Érthető módon a kiberbiztonsági szakemberek iránt is világszerte megugrott a kereslet: a Microsoft adatai szerint átlagosan 35 százalékkal bővült az elmúlt egy évben. Egyes országokban, például Brazíliában a keresletnövekedés túllépte a 75 százalékot is. A Microsoftnak az OECD-vel közösen készített friss kutatása rámutatott: 2022-ben 16-szor több kiberbiztonsági szakembert kereső álláshirdetést tettek közzé az USA-ban és más fejlett országokban, mint 2012-ben.

- bdpst24.hu

Check Also

Így lazítsd el megtépázott idegeidet!

Ezzel a két meditációs módszerrel garantáltan megnyugszol Nem vagy egyedül, amikor azt érzed, hogy megkínoznak …