Az elmúlt 20 év 30 ikonikus finomsága a 10. Kürtőskalács Fesztiválon

Október 13-15. között ünnepli 10 éves születésnapját a Kürtőskalács Fesztivál a Fővárosi Állat – és Növénykertben. A jubileumi fesztiválon az elmúlt 20 év 30 legkedveltebb kürtőskalácsa, kürtőskalács desszertje kerül terítékre.

„Igazi ünnepi év az idei, amit szerettünk volna méltóképpen megünnepelni egy nagyszabású Fesztivállal. 20 éves múltra tekint vissza a Vitéz Kürtős, és idén 10 éves a Kürtőskalács Fesztivál, így ennek örömére elhozzuk az elmúlt évek 30 ikonikus kürtőskalács termékét, olyanokat is, amik anno nagy népszerűségnek örvendtek, de az újításoknak köszönhetően talán azóta egy kicsit feledésbe merültek. Alig várjuk, hogy mi is nosztalgiázhassunk veletek az Állatkertben október 13-15. között” – invitál mindenkit András Tünde, a Kürtőskalács Fesztivál megálmodója.

„A számok, a múlt és a tradícióink megőrzése az Állatkert életében is rendkívül fontos szerepet játszanak. Idén 157 éves a budapesti állatkert, ugyanakkor a hagyományok ápolásán túl az innovatív, újszerű élmények, értékek is nagy jelentőséggel bírnak. A Vitéz Kürtőssel hosszú ideje egy csónakban evezünk, hiszen ők is ezt a szemléletet képviselik. A 10. Kürtőskalács Fesztiválra is sok, izgalmas állatos programmal, állatsimogatóval készülünk, valamint több nemrég született kisállatunk van, akiket mindenképp érdemes majd meglátogatni. Ilyenek a sörényes hangyász kölykök, akiknek a nevei még a kürtőskalács-desszertekhez is köthetőek: Bejgli, Flódni, Guba és Zserbó, vagy Samu, a 2,5 éves kiselefánt” – meséli Hanga Zoltán, az Állatkert szóvivője.

„Visszahozzuk az elmúlt évek sláger termékeit, a Kürtős Csapágyat, a Kürtős Zserbót és Keresztes Ildikó egyik kedvencét, a Meggyes-mákos kürtőskalácsot is, de visszatér például a Kürtősfánk is, melyet stílszerűen KürtősfánkoZoo-nak neveztünk el. Emellett természetesen a nagy klasszikusok is helyet kapnak, ugyanis mai napig a fahéjas és a sima vaníliás kürtőskalácsból fogy a legtöbb, de a nagy újdonságunk, a pisztáciás is közkedvelt. A legkelendőbb termékek listájának harmadik fokára nagy örömünkre a legújabb csodánk, a KÜRTŐSBON ért fel, az új formát(t)öltött kürtőskalács, amivel a Fesztiválon szintén találkozhatnak a látogatóink. Idén az egész Állatkert területén, 10 kürtőskalács standdal és 2 színpaddal várunk mindenkit” – teszi hozzá Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős alapítója.

A 10. Kürtőskalács Fesztiválon természetesen a nagy kedvencek is helyet kapnak: lesz „Csináld magad!” sátor, glutén-, tej- és tojásmentes, vegán kürtőskalács, az Édes Mackó kürtőskalács-desszertkülönlegességei, valamint meghívott vendégként a Székelyudvarhelyről érkező Lehel Kürtősház, ahol a hagyományos, nagy méretű kürtőskalácsok is megkóstolhatók igazi, autentikus kivitelezésben.

A nosztalgikus motívumot idézik majd a fellépők is, ugyanis olyan előadókat hívtunk meg, akikkel már találkozhattunk a 10 év alatt. Koncertet ad Keresztes Ildikó, Farkasházi Réka és a Tintanyúl, Bolba Éva és a JAZZterlánc, de Gubás Gabi is járt már nálunk, ahogyan Csernik Szende, mesemondó, lábbábos is, aki mindkét nap fellép a kisszínpadon. Azonban újdonságokban és gyermekprogramokban sem lesz hiány.

„A kürtőskalács felér 10 antidepresszánssal és mivel közel lakok az állatkerthez, nem is tudom kikerülni ezt a mennyországot. A krémmel töltött újdonság, a KÜRTŐSBON valami eszméletlen ízorgia. Nagyon örülök, hogy újra felléphetek a Fesztiválon, de az még nagyobb öröm számomra, hogy Tündével régóta jó barátságot ápolok, napi szinten részt veszünk egymás életében. Ők a szakértelem mellett hihetetlen odaadással, alázattal, szívvel-lélekkel csinálják a hivatásukat” – mosolyog Keresztes Ildi, akinek még egy örökbefogadott kisállata is van az állatkertben, Ralfi, a falabella.

„A gluténmentes kürtőskalácsnak kifejezetten örülök, mert sajnos 17 éve nem fogyaszthatok glutént. Nemrég a zenekarral részt vettünk egy kürtőskalács készítő workshopon is az Édes Mackóban, ahol elsajátítottuk a szakma rejtelmeit, de bevallom, a fiúk kenterbe vertek engem. Enni egy fokkal jobban tudok, mint sütni! – mondja nevetve Farkasházi Réka, aki zenekarával október 15-én, a nagyszínpadon szórakoztatja majd a gyerekeket.

A 10. Kürtőskalács Fesztiválon két színpad várja a közönséget, a nagyszínpad fellépői a főbejáratnál szórakoztatják majd az édes ízek kedvelőit, míg a Holnemvolt Vár oldalán, a kisszínpadhoz mesemondók és bábelőadások csalogatják a kisebbeket.

2023. október 13-15.

10. Kürtőskalács Fesztivál, Fővárosi Állat – és Növénykert

Forrás: Just Creative

Fotó: Zsigmond László

- bdpst24.hu

Check Also

A Night Verses lesz PLINI előzenekara 

A Night Verses rajongókra jó idők járnak, az instrumentális trió ugyanis idén nyáron PLINI vendégeként …