Magyar festőzsenik kiemelkedő alkotásait árverezi el a Virág Judit Galéria

Paál László egyik csúcsműve lesz a Virág Judit Galéria őszi aukciójának sztárja október 16-án. A múzeumi kvalitású Naplemente a rövid életű, de zseniális magyar művész egyik legkiemelkedőbb alkotása. A klasszikus műveket felvonultató árverésen kalapács alá kerül Moholy-Nagy László műve is, amelyet pár hónappal halála előtt készített az avantgárd géniusz. Moholyi-Nagy nemzetközi szinten is az egyik legkeresettebb és legdrágább magyar művész, akinek alkotásai csak elvétve szerepelnek árveréseken, a Kompozíció három körrel című alkotása így igazi csemege a műgyűjtők számára. Tihanyi Lajos az egyik legjelentősebb tájképével szerepel a galéria aukcióján – a Szécsénykovácsi táj a Korda-hagyaték részét képezi.

Igazi különlegesség kerül kalapács alá október 16-án a Virág Judit Galéria aukcióján. Paál László életének 33 éve alatt is maradandót alkotott, tagadhatatlanul ő az egyik legelismertebb 19. századi magyar festő, akit idehaza és nemzetközi szinten is nagyra becsülnek. Nevét Szinyei Merse Pál és mentora, Munkácsy Mihály mellett emlegetik. A most aukcióra kerülő festménye Paál egyik csúcsműve. A Naplemente (vagy más néven Beileni táj) című nagyméretű olajfestmény Hollandiában készült és múzeumi kvalitásúnak számít. A kép 1936 óta magántulajdonban van, 80 éve után most először kínálkozik lehetőség arra, hogy valaki megvásárolja a gyűjteményébe. A Naplemente kikiáltási ára 65 millió forint.

Ugyancsak művészeti szenzációnak számít Moholy-Nagy László egyik jelentős művének felbukkanása. Az élete nagy részét külföldön töltő alkotó a világ egyik leghíresebb avantgárd művésze. 2016-ban Moholy Nagy egyik képe a Sotheby’s aukcióján rekordáron, 6 millió dollárért (mai áron kb 2,1 milliárd forintért) kelt el. A mostani aukción Kompozíció három körrel címen szereplő alkotását Moholy-Nagy pár hónappal váratlanul bekövetkező halála előtt alkotta, a mű 20 millió forintos kikiáltási árról indul.

Tihanyi Lajos Szécsénykovácsi táj című festménye a művész tájképei közül a legjelentősebb. Az 1913-ban készült remekmű a világhírű filmrendező, Sir Alexander Korda (alias Korda Sándor) tulajdonában volt, majd a családi hagyatékból jutott vissza Magyarországra. Kikiáltási ára 36 millió forint.

„Nemcsak az alkotók személye, hanem a művek minősége és művészeti értéke miatt is páratlan lesz az idei őszi, klasszikus festményeket felvonultató aukciónk. Biztos vagyok benne, hogy a gyűjtők pontosan tudják, kivételes lehetőség nyílik most meg előttük, olyan, amelyre – Paál László esetében – nyolc évtizedet kellett várniuk. A műveket két hétig a nagyközönség is megtekintheti a belvárosi galériánkban” – mondta el Kelen Anna árverésvezető, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.

  • Kiállítás: október 5-től a Virág Judit Galériában, 1055 Budapest, Falk Miksa utca 30. 
  • 73. őszi aukció – 2023. október 16., Budapesti Kongresszusi Központ

- bdpst24.hu

Check Also

A CYCLE fenntartható tisztítószerei megérkeztek az Auchan polcaira

Búcsú a káros vegyi anyagoktól A CYCLE elkötelezettsége a fenntartható életmód iránt új szintre emelkedik, …