Nespresso: Szeptember 29. – A kávé világnapja

  • Globális összefogás a kávé megmentéséért: 20 éve indult a Nespresso AAA Fenntartható MinőségTM Programja

Sok szó esik manapság arról, hogy a kávé jövője veszélyben van, és bár jelenleg hatalmas a választék, 2050-re nehezen hozzáférhető luxuscikké válhat. A hír sajnos igaz: a kávécserje egy olyan növény, amely kifejezetten kitett az időjárás változásainak, a klímaváltozás hatására pedig a termőterületei egyre zsugorodnak. A kávé világnapja alkalmából összeszedtük, mit tesz a világ egyik legismertebb kávémárkája, a Nespresso a termőterületek fennmaradásáért, és hogyan segíthetnek a fogyasztók a körkörösség fenntartásában.

A Nespresso tapasztalt szakértője a fenntarthatóságnak, már a kezdetek óta elkötelezett azért, hogy a környezetre gyakorolt hatását minimálisra csökkentse. The Positive Cup elnevezésű fenntarthatósági stratégiájának keretén belül öt kiemelt területre fókuszál, melyek a következők: az értéklánc karbonmentesítése, a természet regenerálása, a kávétermelő közösségek megerősítése, a körforgásos szemlélet elterjesztése, valamint a közös cselekvésre ösztönzés. A fenntarthatósági törekvések kivételes, globális és lokális kezdeményezésekben összpontosulnak. 

Az egyik ilyen kiemelt ezek közül az éppen 20 évvel ezelőtt, az Esőerdő Szövetséggel közösen elindított AAA Fenntartható Minőség™ (AAA Sustainable Quality™) névre keresztelt egyedi kávébeszerzési program, melynek célja, hogy a fogyasztók csészéjébe olyan kiváló minőségű kávé kerüljön, amelyet a környezeti és emberi szempontokat figyelembe véve, fenntartható módon állítottak elő. Az AAA Programban világszerte több száz agronómus dolgozik azon, hogy a kávétermelőkkel szorosan együttműködve meghonosítsák a fenntartható gazdálkodási gyakorlatokat. 

De mitől fenntartható az AAA Programon keresztül beszerzett kávé? 

A program nevében szereplő három A betű három fókuszterületre utal: a magas minőségre, a termelékenységre és a környezeti-társadalmi fenntarthatóságra. Ami mindezt összefogja, az a körforgásos szemlélet: ennek jegyében a kávé termelése során a cél az olyan földművelési és gazdálkodási technikák széles körben történő elterjesztése, melyek helyreállítják vagy javítják a termőtalaj minőségét, miközben óvják a vizeket és támogatják a növényzet diverzitását. Ezt regeneratív gazdálkodási módszernek nevezik. Az ilyen eljárással megmunkált területeken visszaszorítják a vegyi anyagok és műtrágyák használatát, és olyan természetes megoldásokat alkalmaznak, melyek kiváló minőségű kávét biztosítanak – például kíméletesebben művelik a talajt, és a kávéültetvények köré értékes növényeket, fákat telepítenek. 

Az idén 20. születésnapját ünneplő AAA Fenntartható MinőségTM Programban gondozott kávécserjék, amellett, hogy nagyobb mennyiségű, magas minőségű termést hoznak és ellenállóbbak is a környezeti változásokkal szemben, a kávétermelő közösségnek is stabilabb megélhetést biztosítanak. 

Mit jelent mindez számokban? 

  • 2003-ban indult a Nespresso AAA Fenntartható MinőségTM programja.
  • A programban résztvevő kávéfarmok közelébe és a környező esőerdőkbe a vállalat 2023-ig mintegy 7,4 millió fát telepített partnerével, a PUR Projet-val közösen.
  • 18 országban több mint 600 Nespresso agronómus dolgozik azon, hogy segítsenek a farmereknek átállni a regeneratív mezőgazdasági módszerekre. 
  • A Nespresso mára 330 ezer hektárnyi területen több mint 150 000 termelővel működik együtt hosszú távú partnerkapcsolatban.
  • A Nespresso kávéinak 93 százalékát az AAA Programon keresztül szerzi be.

Tények és mítoszok – A kávéscsészén túl

Tavaly Az üres csésze (The Empty Cup) című globális Nespresso kampányban George Clooney hívta fel a figyelmet az iparági összefogás szükségességére, amellyel biztosítani lehetne globálisan a kávétermelés jövőjét. A Nespresso ugyanakkor helyi kezdeményezésekkel is sokat tesz azért, hogy tájékoztassa és edukálja a fogyasztókat a fenntarthatóság különböző módjairól: a Tények és Mítoszok című videósorozatban Márkosi Balázs, a Nespresso kávénagykövete tisztázza a kávézással és a fenntarthatósággal kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket. 

Többek között választ kapunk arra is, hogy mit jelent B Corp vállalatnak lenni, vagy hogy hogyan történik a kapszulák és a kávézacc lokális újrahasznosítása Debrecenben, de a kapszula-visszagyűjtésről is bővebb információkhoz juthatunk. Rendkívüli eredmény, hogy a globális 32 százalékos visszagyűjtési aránnyal szemben a hazai kávéfogyasztók a használt Nespresso kapszulák több mint 50 százalékát visszajuttatják a Nespresso-nak, ezáltal is sokat téve a környezet védelméért. A vállalat pedig elkötelezett az iránt, hogy ezt az arányt tovább növelje, kapszula-visszagyűjtésre ösztönözve azokat is, akik ezt eddig még nem tették meg.

További információk és hasznos tudásanyagok a vállalat Fenntarthatósági kisokos című aloldalán, valamint az idén közzétett The Positive Cup jelentésben olvashatók. 

www.nestle-nespresso.com

www.nespresso.com

- bdpst24.hu

Check Also

Megjelent a Xiaomi első klímapolitikai jelentése

A Xiaomi tegnap hozta nyilvánosságra első hivatalos jelentését a klímaváltozás elleni intézkedéseiről (White Paper on …