Egyre több fiatalt is érinthet a mellrák, de egyre jobbak lehetnek a gyógyulási esélyek

Magyarországon a mellrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége, élete során minden 8-9. nőt érinthet. A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint itthon az utóbbi években évente 8000-9000 új esetet fedeznek fel. Az október a mellrák elleni nemzetközi küzdelem hónapja, a hamarosan induló hazai kampány célja a figyelemfelhívás, a tudatosság erősítése és a közösség építése. A kockázati tényezők ismeretével, önvizsgálattal, szűréssel, időben alkalmazott terápiával sok nő élete megmenthető lenne. 

A figyelemfelhívás és információátadás évről évre azért is fontos, mert a statisztikák szerint fiatalabbakat is érinthet a mellrák, a 20-as, 30-as korosztály is veszélyeztetett lehet. Emellett a szűrésre népegészségügyi szervezésben már nem hívott – 65 év feletti – korosztályban is magas az előfordulási arány. Évente körülbelül 2000 nőt veszítünk el a mellrák miatt Magyarországon. 

Több, mint húsz éve elérhető hazánkban az államilag finanszírozott népegészségügyi célú emlőszűrés, emellett egyéb szűrési lehetőségeket is igénybe vehetnek a nők. A terápiák fejlődésével a korai stádiumban felfedezett emlődaganat folyamatosan javuló esélyekkel gyógyítható, az elérhető kezelések hatékonysága nagy fejlődésen ment keresztül, így már nem kellene, hogy gyilkos kórként tekintsünk erre a betegségre.

Mit tehetünk még? 

„Életbevágóan fontos, hogy a betegség a lehető legkorábbi szakaszban kiderüljön” – mondja Tóth Krisztina, az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület alelnöke. „Kiemelt szerepe van az önvizsgálatnak, illetve a szűrésre jogosultak esetében a szűrésen való részvételnek. Emellett elengedhetetlen, hogy az érintett nők a lehető leghamarabb hozzájussanak a modern terápiákhoz, amelyek még tovább javíthatják a túlélési esélyeket” – tette hozzá a betegszervezet képviselője. 

Magyarországon az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület ernyőszervezetként fogja össze a mellrák elleni küzdelmet. Október 8-án rendezik meg a hagyományos sétát, most először a felújított Lánchídon. A híd idén is rózsaszínbe borul, ahogyan a Szabadság-szobor és számos középület is, a küzdelem és összefogás jegyében. Országszerte több helyszínen lesznek figyelemfelhívó sport és közösségi események, séták, futások és egészségügyi fórumok ebben a hónapban. 

Az érdeklődők a zenés lánchídi séta előtt október 8-án délután többet is megtudhatnak a betegség hátteréről, a legmodernebb terápiákról, gyógymódokról és a szűrésekről. Az elismert szakértők részvételével zajló ingyenes program részletei az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület honlapján érhetők el. www.egeszseghid.hu

https://egeszseghid.hu/tevekenysegunk/

- bdpst24.hu

Check Also

STRAND: Vakáció akció: most 5 jegyet kapsz 4 áráért!

Végre itt a vakáció, ennek örömére csoportos jegyakciót és új bejelentéseket hoztunk nektek. Jó hírünk …