Milyen szerepe van a mentális egészségnek a műtét utáni felépülésben?

Senki sem szeret orvoshoz járni, pláne, ha még egy nagyobb beavatkozás is vár rá. A komolyabb műtétekre nehéz lehet rávenni magunkat, de olykor elkerülhetetlenek. Pedig ezeket nem érdemes sokáig halogatni, hiszen az egészségi állapotunk bánhatja. Az alábbiakban adunk pár tippet, hogy hogyan készülhetünk fel mentálisan egy nagyobb műtétre, de a felépülés körülményeit is körüljárjuk.

Felkészülés egy műtétre

Már a műtét előtt is erősítenünk kell magunkat fizikailag és mentálisan is, hisz még ha kisebb kockázatú sebészeti beavatkozásról is van szó, akkor is traumát jelent a szervezetünknek. Mindenképp fontos a tájékozódás! Sokkal könnyebben vágunk bele egy műtétbe, ha előtte információt szerzünk arról, hogyan fog zajlani, mire számíthatunk közben, milyen kockázatai lehetnek. Az orvosunktól minden fontos és számunkra releváns információt megtudhatunk, úgyhogy lehetőleg ne az interneten böngésszünk!

A műtétek előtt kivizsgálásokon is részt kell vennünk, hogy a lehető legtöbb kockázati tényezőt csökkentsék vagy kizárják. Általában a beavatkozás előtti napokban már az étkezésre, italfogyasztásra is figyelni kell: fontos a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele, a műtét előtti órákban pedig jellemzően már nem lehet ételt – sok esetben italt sem– fogyasztani. 

Már jó előre érdemes arra is felkészülni, hogy több szempontból megterhelő lesz a műtétet követő időszak. Ha van lehetőségünk rá, kérjünk meg egy rokont vagy barátot, hogy támogasson minket, különösen a műtétet követő első napokban, amikor különösen gyengének is kiszolgáltatottnak érezzük magunkat. Ez mind fizikai, mind lelki szempontból kulcsfontosságú.

Mentális egészség és felépülés

A sebészeti műtétek után következik a lábadozás és a regenerálódás időszaka, amely hosszabb-rövidebb ideig is tarthat, és sokszor egyáltalán nem könnyű, főleg, ha ágyhoz vagyunk kötve. Hiába ment minden jól, így is előfordulhat, hogy mentálisan nehézséget tapasztalunk a műtét után. Egy tanulmány szerint a páciensek 24%-a érez depressziót a beavatkozás után, 40%-uk pedig szorongást él át. De mi okozza pontosan a szorongást? 

Régi én – új én

A beavatkozás után gyakran érezhetjük úgy, hogy nem vagyunk a régi bőrünkben, valami megváltozott. Ha esetleg a felépülés nem zajlik olyan gyorsan, ahogy szeretnénk, akkor ez az érzés még tovább erősödhet. Időbe telhet, míg minden visszatér a régi kerékvágásba, sőt, lehetséges, hogy ez nem is fog megtörténni! Ez esetben a régi életünktől sajnos el kell búcsúznunk.

Tehetetlenség

A gyógyulási folyamatot nem lehet siettetni, így természetes, hogy rossz érzést kelt bennünk, ha hosszabb ideig szorulunk ápolásra. Nem tudunk mindent önállóan megoldani, amit korábban igen, ezért, ahogy említettük, támaszkodnunk kell a családunkra, barátainkra. Ez persze szorongást okozhat bennünk. 

Aggodalom a jövő miatt

Felmerülhet bennünk az aggodalom a jövővel kapcsolatban: mi történik, ha már soha többé nem épülünk fel? Az a félelem is megjelenhet, hogy talán valamit elrontottak a műtét közben és csak később derül ki, hogy valami nem sikerült. Ez szerencsére a legtöbb esetben alaptalan félelem.

Étkezés

Sebészeti beavatkozások után megváltozhatnak az étkezési szokásaink: kisebb az étvágy, nem kívánjuk a korábban kedvelt ételeket. Az étkezés hatással van közérzetünkre, testi funkcióinkra, anyagcserénkre is.

Alvás

Alvási szokásaink is átalakulhatnak a felépülési szakaszban. Szenvedhetünk álmatlanságtól, kialvatlanságtól, amely fáradtságot eredményez. De előfordulhat az ellenkezője is: túl aluszékonyakká válunk. Ennek szintén kimerültség, folytonos fáradtságérzés lehet a következménye.

Harag

Gyakori a düh és a harag érzése ebben az időszakban. Depresszió esetén előfordulhat, hogy nem tudjuk kezelni dühünket, pedig valójában nem másokra szeretnénk azt irányítani. Hajlamosak lehetünk ilyenkor önmagunkra és a világra is haragudni, amiért ilyen tehetetlenné váltunk saját életünkben. 

Anyagiak

Sajnos előfordulhat, hogy a műtét és a felépülés is anyagi ráfordítással jár, ez pedig pénzügyi helyzetünket is ronthatja. Az eleve nehéz gyógyulási időszakot egy nehéz anyagi helyzet csak még frusztrálóbbá teheti.

Tegyünk ellene!

Hogyan tarthatjuk meg mentális egészségünket ebben a nehéz időszakban? 

Az első és legfontosabb, hogy felismerjük és beismerjük, hogy nem vagyunk jól. Empátiával kell önmagunkba nézni, hogy képesek legyünk elfogadni jelen helyzetünket. Bátran forduljunk a hozzánk közel állók felé, és osszuk meg velük nehéz gondolatainkat, érzéseinket! Merjünk segítséget kérni, akár anyagi jellegűt is! A mindfulness és meditációs gyakorlatok is sokat enyhíthetnek szorongásunkon. Ha pedig úgy érezzük, semmi nem használ, keressünk fel egy szakembert, terapeutát! Semmiképp ne engedjük, hogy a szorongás és a depresszió átvegye az uralmat felettünk!

Nem könnyű belevágni egy műtétbe, hisz legtöbbször fogalmunk sincs arról, mi fog történni. Nem tudjuk, hogy hogyan fogjuk érezni magunkat utána, sikeres lesz-e a felépülés. Megannyi érzés keringhet bennünk, amelyeket azonban tájékozódással és felkészüléssel hatásosan tudunk csökkenteni. Ha pedig hosszan tartó szorongás vagy depresszió tüneteit észleljük magunkon a műtét után, kérjünk bátran segítséget!

- bdpst24.hu

Check Also

Dresszkód: csillogás! – ünnepi outfitek a VAN GRAAF-tól

Hamarosan itt az év legcsillogóbb időszaka! Legyen szó céges karácsonyi partiról, ünnepi vacsoráról vagy éppen szilveszterről, …