A Balaton északi partján fejleszti áramhálózatát az E.ON 

Az új aszófői energiatároló a nyári főszezonban segít csökkenteni a villamos hálózat terhelését

  • 2 MVA teljesítményű, 2 MWh kapacitású villamosenergia-tárolót létesített az E.ON Hungária Csoport Aszófőn, hogy csökkentse a július-augusztusi csúcsidőszakban az észak-balatoni régiót ellátó transzformátorállomás terhelését
  • Az új konténeres villamosenergia-tároló növeli az ellátásbiztonságot, hatékonyan segíti a megújuló kapacitások hálózatra csatlakoztatását, az ügyfelek részére pedig stabil és egyöntetű hálózatot biztosít
  • Csúcsidőszakon kívül a tároló rendszerszintű kiegyenlítő szolgáltatásokat nyújt majd a MAVIR részére, hozzájárulva, hogy a megtermelt és a felhasznált energia minden pillanatban egyensúlyban legyen

Megsokszorozódott az elmúlt években a háztartási méretű naperőművek száma, és folyamatosan nő az általuk a hálózatba visszatáplált elektromos energia mennyisége is. A jelentős visszatermelés nyomán fellépő terhelésnövekedés, feszültségingadozás hatással van az ellátásbiztonságra. Az E.ON Hungária Csoport ennek érdekében indította el az úgynevezett Flex.ON projektet, amely innovatív megoldásaival a hálózaton időszakosan jelentkező túlterhelés esetén gyorsan és költséghatékonyan oldja meg a fellépő problémákat. 

A Balaton északi régióját ellátó aszófői alállomáson nyáron, főszezonban, az időszakosan megnövekedett terhelést a jelenlegi két transzformátor egyre nehezebben tudta kiszolgálni. Kihívást jelentett a térségben az is, hogy a nyári csúcsidőszak és a téli fogyasztás között a Balaton partján jelentős különbség van, a nyári hónapok fogyasztása – főleg a péntektől vasárnapig terjedő időszakban – újra meg újra rekordokat dönt. Ebben a térségben ugyanakkor egyre több naperőművet is szeretnének telepíteni az ügyfelek, ez viszont nagy terhet ró a villamos hálózatra. Ezt a helyzetet a hálózat bővítésével csak korlátozottan, drágán, és hosszú idő alatt lehet megoldani, az E.ON ugyanakkor gyorsan, innovatívan és rugalmasan talált megoldást a kihívásokra.

A Flex.ON program részeként az E.ON egy 2 MVA teljesítményű, és 2 MWh kapacitású konténeres kivitelű akkumulátoros energiatárolót telepített Aszófőre. A tároló célja, hogy jelentősen csökkentse a transzformátorállomásra – elsősorban a nyári csúcsidőszakban – nehezedő terhelést. A Balaton északi partján a csúcsterhelés a júliusi-augusztusi hétvégéken az idén nyáron a 30 MW-os terhelést is meghaladta, szemben a téli időszak 12 MW-os terheltségével. Ennek a különbségnek a kiegyenlítésében segít a most telepített energiatároló. 

Az  energiatároló rendszer további előnye, hogy képes mérsékelni a napelemek termelése és a fokozott villamosenergia-felhasználás okozta időszakos helyi feszültségingadozásokat. A tárolóban elhelyezett 150 darab, egyenként 150 kilós akkumulátormodul ezen felül egy digitális platformhoz kapcsolódik, amely képes mérni a hálózat állapotát és felismerni a várhatóan túlterhelt áramhálózati pontokat.

A tárolónak a nyári csúcsidőszakon kívül is fontos szerepet szán az E.ON, hiszen az év többi hónapjában a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító (MAVIR) felé nyújt kiegyenlítő, tároló, rendszerszintű szolgáltatásokat. Az aszófői energiatároló hozzájárul, hogy a megtermelt és a felhasznált energia minden pillanatban egyensúlyban legyen. 

Az E.ON korábban Zánkán és Dúzson telepített hálózati biztonságot és rugalmasságot szolgáló akkumulátoros energiatárolókat.

A Flex.ON projekt keretében az E.ON több éven keresztül olyan innovatív hálózati elemeket fejleszt, amelyek nem hagyományos és hosszú évekig tartó hálózatbővítéssel, hanem okos, mobil és rugalmas megoldásokkal segítenek az áramhálózat terhelésének csökkentésében. Az aszófői energiatárolón túl a program keretében valósul meg egyebek mellett további 100 db lakossági méretű akkumulátoros tároló létesítése, a közép- és kisfeszültségű hálózatára helyezett smart mérőszenzorok telepítése, 10 db szabályozható teljesítményű naperőmű építése, és a feszültségpanaszok orvoslásában segítő 19 db kisfeszültségű vonali feszültségszabályozó (IVR) kialakítása is. 

A Flex.ON program az Energiaügyi Minisztérium által meghirdetett „A villamos energia hálózat stabilitását és rugalmasságát innovatív eszközökkel biztosító fejlesztések megvalósítása” pályázat keretében valósul meg 2,1 milliárd forintból, melynek 39 százaléka állami támogatás, 61 százalékát pedig az E.ON Hungária Csoport biztosítja. 

Az aszófői energiatárolóról készült kisfilmet itt lehet megtekinteni

- bdpst24.hu

Check Also

JÚLIUS 21-ÉN VASÁRNAP RENDEZIK MEG A 42. LIDL BALATON-ÁTÚSZÁST!

A HungaroMet siófoki obszervatóriumának időjárás-előrejelzése alapján – a Balatoni Vízirendészeti rendőrkapitány egyetértésével – a szervezőbizottság úgy …