Kiemelt szerepe van a bankoknak a fenntarthatósági átállás végrehajtásában

  • Közös ESG-konferenciát tartott a Magyar Fejlesztési Bank és a Magyar Projektmenedzsment Szövetség

A Magyar Fejlesztési Bank álláspontja szerint a hazai pénzintézetek megfelelő felkészültsége kiemelt jelentőséggel bír az ESG-átállás terén. A fenntarthatóság irányába tett lépések a finanszírozási oldalon aktívan hozzájárulhatnak ahhoz a szemléletváltáshoz, amely a gazdasági szereplők versenyképességének javításához szükséges, ezért fontos felmérni, hol áll a szektor a felkészülésben. Ezzel a céllal hívta életre a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a Magyar Projektmenedzsment Szövetség (PMSZ) azt a konferenciát, melyet szeptember 26-án, „ESG kihívások a pénzügyi szektorban” címmel rendeztek meg az MFB székházában. A tanácskozáson részt vett Lóga Máté, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára is.

2023. szeptember 26-án, az MFB Székház Kupola termében tartott konferencián egy asztalhoz ülhetett a gazdaságfejlesztés stratégiai tervezését végző kormányzati szakember, a Magyra Nemzeti Bank képviselője, az ESG-szabályozás terén tapasztalatokkal rendelkező tanácsadói kör, valamint a kereskedelmi és fejlesztési hitelintézeti oldal képviselői is. A tanácskozás kiemelt célja az ESG területét érintő szabályozási és üzleti feladatok összehangolása volt, tekintettel arra, hogy az ezzel kapcsolatos kérdések már napi szinten jelennek meg a magyar vállalatok és pénzintézetek munkájában. A konferencia témái között szerepeltek a bankszektort érintő ESG-kihívások, a piaci szereplők és szabályozók igényeinek bemutatása, illetve annak felmérése, hogy hol is áll a szektor pillanatnyilag ebben az átállási folyamatban.

A konferenciát Zátrok Ildikó, az MFB vezérigazgató-helyettese nyitotta meg, aki köszöntő beszédében kiemelte, hogy „a bankokra kiemelt szerep hárul abban, hogy a piaci szereplők, valamint a szabályozó hatóságok által is igényelt és elvárt ESG átállás lépései mielőbb és minél hatékonyan terjedjenek el a gazdasági szereplők körében.” 

Az MFB – fejlesztési banki missziójával összhangban -, küldetésének tekinti, hogy élen járjon a fenntarthatósági szempontú jó gyakorlatok és szemlélet hazai elterjesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a bank, hogy a gyakorlatban is megjelenjenek azok az ügyfelek számára előnyös, előremutató finanszírozási technikák, amelyek elősegíthetik a piac szereplőinek fenntarthatósági átállását. Ennek eléréséhez a bankoknak jelentős belső folyamatszabályozási és kockázatkezelési fejlesztéseket is meg kell megvalósítaniuk, amiben az érintett pénzintézetek projektmenedzsment szervezeti egységeire is jelentős szerep hárul.

Lóga Máté, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta, hogy „kiemelt kormányzati cél, hogy hazánk a klímacélok teljesítése mellett is megőrizze és biztosítsa hosszú távú versenyképességét. A folyamat kulcsszereplőinek törekednie kell arra, hogy a zöld pénzügyi szegmens fejlődésével párhuzamosan a vállalatok, és kiemelten a kkv-k vonatkozó tudása is lépést tartson.”

A hagyományteremtő szándékkal szervezett konferencia távlati célja, hogy a szektort érintő feladatok megvitatásán túl, egyre inkább a pénzintézetek és a vállalkozások közös fórumává váljon. A konferencia szakmai támogatásában a Magyar Bankszövetség is aktívan közreműködött.

- bdpst24.hu

Check Also

Maximális fordulatszámon a nyár és a buli az EFOTT-on

Alig maradt már pénteki és szombati jegy az EFOTT-ra, ahol a nyár és a buli …