A MŰVÉSZET TUDATOSSÁGA, A TUDATOSSÁG MŰVÉSZETE…

  • CÍMMEL TARTANAK KONFERENCIÁT AZ ALEXANDRE TRAUNER ART/FILM FESZTIVÁLON

Izgalmas előadások a  média jelenéről, a befogadó célcsoportokról, a médiatudatosság és a gyermekvédelem területén végzett kutatásokról és eredményekről  

Különleges konferenciával járul hozzá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál programjához 2023. október 19-én, csütörtökön a Tisza Moziban. Az előadás-sorozatban a  filmes kultúra megőrzéséről, a művészi kifejezés sokrétűségéről és erejéről, a média egyre változatosabb csatornáiról és az újabb- és újabb kreatív kihívásairól, a videójátékok gyors terjedéséről, a konzolok előtt eltöltött időről, az okoseszközök felhasználási formáiról számolnak be a szakmai előadók, köztük olyan neves szakemberek, mint Dr. Kollarik Tamás, a MOME – egyetemi docense és az NMHH elnöki főtanácsadója, Deák Kristóf Oscar-díjas magyar filmrendező vagy Fülöp József a MOME rektora.

Az Alexandre Trauner ART/Film Fesztiválra, hazánk egyedülálló – a látványt a képzőművészettel és a tudománnyal ötvöző – filmes seregszemléjére. A rendezvényt gazdag múltja, egyedi tematikája, világhírű meghívott előadói és a bemutatott igényes filmes versenyprogram méltán emelik ki a tömegből. 

A fesztivál a konferenciával kiegészülve lehetőséget kínál a látogatóknak arra hogy színes programon keresztül szerezzenek ismereteket a média világáról és  új kategóriaként bemutatják azokat a filmeket is, melyek a hírközlés, a média és digitális kultúra, illetve a mozgókép szakma területén a tudatos fogyasztói döntéshozatal kultúrájának fejlesztését mutatják be vagy ennek fontosságára hívják fel a figyelmet.

A konferencia során szó esik majd többek között a videójátékok gyerekekre gyakorolt hatásairól az NMHH Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központjának kollégáitól, a korhatár-besorolás jelentőségéről, a televízióról, mint a kultúra megőrzésének eszközéről, az animáció felhasználásának sokszínűségéről, valamint a filmes és mozis piacokról. 

A szakmai tanácskozást az idei évben – hagyományteremtő jelleggel – a Savaria Filmszemle, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle után Szolnokon, az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon tartják meg ötödik alkalommal.

A helyszín a Szolnoki TISZApART Mozi, a szervezők a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Tisza Mozi Kft. Az esemény Társszervezői a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet.

PROGRAM

12.30-13.00 

Megérkezés, regisztráció 

13.00-13.10 

Ünnepélyes köszöntők

Demeter Éva, fesztiváligazgató

Dr. Kollarik Tamás, az Alexandre Trauner ART/Film Fesztivál Konferencia elnöke/moderátora

13.10-13.30 

Csilléry András (NMHH – Bűvösvölgy soproni csoportvezető) és Nagy Péter (NMHH – médiaértés-oktató) 

Film és játék: a videójátékok hatása a gyerekek narratívaképzésére 

13.30-13.50 

Galambos István (NMHH – igazgatóhelyettes) 

A televízió, mint a filmes kultúra megőrzésének eszköze

13.50-14.10 

Dr. Fülöp József (MOME – rektor, animációs filmrendező, vizuális kommunikációs tervezőművész, egyetemi tanár)

Az animáció felhasználásának sokszínűsége, jelentősége a kommunikációban, az online térben, az oktatásban és a filmművészetben

14.10-14.30 

Péterffy András (PPKE Információs Technológiai Kar – egyetemi docens, rendező-producer, stúdióvezető)

A szem rágógumija – avagy a mobilkép narkotikuma

14.30-14.50

Dr. Takó Sándor (PPKE Jog- és Államtudományi Kar – megbízott oktató, a Nemzeti Filmiroda Korhatár Bizottság tagja, a 2020-2023. évi MMA Művészeti Ösztöndíjprogram ösztöndíjasa)

A korhatár-besorolás jelentősége, hatása a közönségre és a befogadásra – Film és Jog a gyakorlatban

K Á V É S Z Ü N E T 

15.10-15.30

Mádl András (NMHH – igazgató)

Mozi- és filmpiac

15.30-15.50

Dr. Kollarik Tamás (MOME – egyetemi docens, NMHH – elnöki főtanácsadó)

A magyar filmigazgatás támogatói, szabályozói szerepe a kortárs filmek létrehozatalában, valamint a hazai és nemzetközi filmek magyarországi forgalmazásában

15.50-16.10 

Dr. Somogyi Ákos Gergő (NMHH – főosztályvezető)

Médiatudatosságra nevelés, gyermekvédelem az újmédia korában egy hatóság szemszögéből

16.10-16.30

Dr. Papp János Tamás (PPKE Jog- és Államtudományi Kar – egyetemi adjunktus, NMHH – jogi szakértő)

Médiatudatosság haladó szinten

16.30-16.50

Deák Kristóf (Oscar-díjas és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, filmproducer)

Célközönség: Mindenki. Mitől működik egy több korosztálynak szóló alkotás?

16.50-16.55

Zárszó 

- bdpst24.hu

Check Also

Így mobiloznak a magyarok nyáron a Balatonnál

A csúcsszezon az csúcsszezon, a Balaton-átúszás még dob egyet rajta Ahogy nyáron az M7-es autópályán …