Az egyik legjelentősebb Zsolnay-gyűjtemény nyílik meg a nagyközönség számára a Városliget mellett

  • A Liget Budapest Projekt programkínálatában lesz látogatható a különleges tárlat

Budapest jelenleg legnagyobb Zsolnay-kiállításával gazdagodik a Városliget és környezetének kulturális kínálata: szeptember 26-tól látogatható a főváros egyik legszebb szecessziós stílusú villája, amely ResoArt Villa néven nyitja meg kapuit a nagyközönség számára. A magántulajdonban álló, egyedi szépségű épület bemutatkozó tárlatán egy különleges, a szélesebb nyilvánosság számára eddig nem ismert Zsolnay-gyűjtemény legszebb darabjaival találkozhatnak az ide látogatók – mondta Baán László.

A Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa hozzátette, hogy az új kiállítás a Városliget gazdag szabadidős kínálatát egy csokorba gyűjtő Liget+ programajánlatába is bekerül.

A tárlat alapjául Szabó András üzletember és gyűjtő fél évszázad alatt létrehozott, mintegy 1000 darabos, páratlan kollekciója szolgál, amelyet először mutatnak be a nagyközönség számára. A kiállítás mellett izgalmas épületsétákon vehetünk részt, amelyek során a ResoArt Villa mellett a Liget Budapest Projektnek köszönhetően megújult, Zsolnay kerámiákkal gazdagon díszített Millennium Háza titkait is megismerhetjük. Jegyek a Liget Budapest jegyrendszerében válthatóak.

„A 10 évvel ezelőtt indult Liget projekt célja egy Európában egyedülálló komplexitású kulturális negyed kialakítása, amely a park másfél évszázados hagyományaira építve, a Liget törtélelmi intézményeinek megújításával és új létesítmények létrehozásával valósul meg, egy, a Millennium óta nem látott fejlesztési programnak köszönhetően. Az új kulturális városnegyed sikerességét és vonzerejét már az is mutatja, hogy immár egy jelentős magángyűjtemény is itt, a megújuló Városliget közvetlen közelében mutatkozik be a nagyközönség számára” – mondta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa, aki szeptember 25-én nyitotta meg a Zsolnay-kiállítást. Hozzátette: „A Liget projekt egyik fontos célja, hogy az állami beruházás vonzáskörzetében magánberuházások is megjelenjenek, tovább növelve ezzel a Városliget és környezete értékét.” 

„A Kőrössy Albert Kálmán által tervezett, több mint 120 éves ResoArt Villa és az itt megrendezett kiállítás több szálon kötődik a Liget Budapest Projekt fejlesztéseinek köszönhetően kialakuló új kulturális központhoz: nemcsak a Millennium Házával kínál közös programot, hanem összefonódik a Liget projekt által létrehozott infrastruktúrával is, hiszen a belépőket a Liget+ rendszeren keresztül lehet majd megvenni” – emelte ki Szabó András gyűjtő, a ResoArt Alapítvány alapítója. Hozzátette: „A bemutatásra kerülő gyűjtemény természetesen magán viseli a gyűjtő saját ízlés és érdeklődés szerint történő válogatásának kézjegyét. Egyúttal messzemenőkig alkalmas arra, hogy szemléltesse a Zsolnay család tehetsége és szorgalma révén világhírűvé vált márkanév sikertörténetét is.”

Költő Magdolna, a ResoArt Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte: „Az Alapítvány feladata a szecessziós épület, a Zsolnay, valamint a jelentős festménygyűjtemény – benne többek között Egry József, Perlrott Csaba Vilmos, ef. Zámbó István képei – kezelése, szakszerű kiállítások, programok szervezése. Emellett az alapítvány célja, hogy a ResoArt Villa összművészeti élményét megossza olyan cégekkel, amelyek márkája kötődik a különleges értékekhez, a hosszútávú építkezéshez, így a Villa egyedi rendezvényhelyszínként is megnyitja kapuit.”

A Gyűjteményről

A ResoArt villát – amely a Dózsa György út és Városligeti fasor sarkán található – Szabó András cége, a Resonator Kft. a kilencvenes évek közepén vásárolta meg, majd két ütemben, archív fényképek alapján újíttatta fel. A példaértékű rekonstrukciót 1999-ben Budapest Építészeti Nívódíj Emlékplakettel, 2000-ben pedig Podmaniczky díjjal ismertek el. Az épület 2022-ig irodaként működött, majd Szabó András úgy döntött, hogy egyedülálló képzőművészeti gyűjteményének legjelentősebb darabjait beköltözteti a villába, ahol ezzel a főváros jelenleg legnagyobb látogatható Zsolnay-kiállítása jött létre. Az 1000 darabos kollekció Szabó András magángyűjteménye, amely a Zsolnay kerámiák sikertörténetét mutatja be az 1870-es évektől kezdve, egészen 1920-as évek végéig.

A vezetett bejárások során a látogatók megismerhetik a Zsolnay kerámiák aranykorának tekinthető első 50 év kiemelkedő alkotásait, valamint a szecessziós gyűjtemény lenyűgöző darabjait. A tárlaton jól végigkövethetőek a Zsolnay „filozófia” jellegzetességei: a forma, a minta, a technika és a színvariációk kavalkádja, sokszínűsége, egymásba kapcsolódása, fazon- és mintagazdagsága. Ezek azok a jellegzetességek, amelyek a Zsolnay kerámiákat sztárrá emelték a kor világkiállításain.

Az épületsétáról

A kiállítás mellett egészen különleges, századfordulós időutazáson is részt vehetnek a látogatók. A vezetett épületsétákon a korszak építészetének remekművei mutatkozik be: a Resonator Parkban álló a szecessziós stílus gyöngyszeme, a ResoArt Villa, valamint a Városligetben egyedülálló Zsolnay díszítéssel készült Millennium Háza.

A ResoArt Villát 1899-ben Kőrössy Albert Kálmán építész tervezte a családja számára. A szecesszió gyöngyszemeként is emlegetett villaépületen a szecesszió magyaros irányvonala keveredik a korszak uralkodó nemzetközi stílusjegyeivel. A villa homlokzatát dús ornamentika díszíti és megmozgatott falsíkok tagolják, amelyekben változatos ablakformákat figyelhetünk meg. A különleges alakú ólomüveg ablakokat pávák, oroszlán fejek és burjánzó növény indák szegélyezik, az oromfalon pedig a festészet, a szobrászat és a műépítészet allegorikus figurái láthatók. A homlokzattal harmonizáló kovácsoltvas kerítés Jungfer Gyula alkotása. Az Európa szecessziós épületeit bemutató, 1904-ben Bécsben kiadott kötet Budapestről szóló fejezete, a ResoArt Villa homlokzatának teljes oldalas fotójával indul. Ez a kép segített abban, hogy az épület homlokzatát a háború utáni leegyszerűsített kialakítás helyett, az eredetivel megegyező módon, teljes pompájában rekonstruálják. 

A Városliget szívében álló Millennium Házát Pfaff Ferenc tervezte az 1885-ös Országos Általános Kiállításra. A Műcsarnokként funkcionáló épület a korabeli kritikák szerint – egyedülálló Zsolnay díszítésének köszönhetően – a kiállítás egyik legszebb eleme volt. A művészetek otthonának szánt épület kortársaihoz képest szokatlanul színesnek számított, hiszen az 1880-as években a színgazdag épületkerámia használata még nem volt olyan magától értetődő, mint néhány évtizeddel később, a szecessziós korszakban. Az épületdíszítmények terén igazi áttörést hozó pirogránit sem létezett még ekkor, így az 1884-85-ben kivitelezett épületre még hagyományos eljárással készült, ólommázas majolika-díszítmények kerültek.

A szecessziós sétáról

Budapest szecessziós építészetének egyik gyöngyszeme a Kőrössy Albert által 1899-ben tervezett ResoArt villa, amelynek homlokzatát dús ornamentika díszíti és megmozgatott falsíkok tagolják. A házba belépve megcsodálhatjuk Róth Miksa, a szecessziós magyar üvegművészet legnagyobb mesterének terve alapján, az ő műhelyében készült hatalmas üvegablakot, amely javarészt eredeti állapotban vészelte át az elmúlt század viszontagságait. Az emeletre felvezető színes, kovácsoltvas lépcsőkorlát pedig Hochmann József lakatosmester munkája. Ha tovább lépünk a villa belsejébe, akkor pedig valami olyat látunk, ami egykoron ugyan nem volt az épület része, de a magyar szecesszió történetétől és az épület tulajdonosától elválaszthatatlan: az ország egyik legjelentősebb Zsolnay kerámia gyűjteményének legszebb darabjait. 

A gyűjtemény gerincét a Zsolnay gyárban, az 1870-es évek közepétől a századfordulóig tartó historizmus stílusperiódusa alatt készült műtárgyak alkotják. Ezen időszakon belül az 1878-1885 közötti évek voltak azok, amelyeket a Zsolnay első aranykorának tekinthetünk technikai és művészi szempontból egyaránt. A korszak egyik legtermékenyebb művésze Zsolnay Júlia, másik jelentős alakja pedig Klein Ármin volt. Ebben az igen kedvelt korszakban számos aprólékosan megmunkált, gazdagon díszített, gyakran ötvös szerkezetbe foglalt dísztárgy került ki a gyárból. Ezek a porcelánfajansznak nevezett, Zsolnay Vilmos technológiai újításainak köszönhetően létrejött termékek meghozták a nemzetközi elismertséget és sikert, az 1878-as Párizsi Világkiállításon Nagydíjat nyertek.

A különleges séták során nemcsak a korszakkal és a művészeti ágakkal ismerkedhetünk meg, hanem a család történetével is. A Zsolnayaknak köszönhetően 150 évvel ezelőtt egy olyan márka született, amely ma is világhírű. Mindehhez kapcsolódik a gyűjtő, Szabó András személyisége, aki abba a titokba avatja be az érdeklődőket, hogy az értékmegőrzés milyen szerepet tölt be az életében, milyen motivációval újította fel a villát és hogyan hozta létre a különleges gyűjteményt, mely darabok a kedvencei, és miért nem adott el a kollekcióból még soha semmit. 

A ResoArt Villához és a kiállításhoz kapcsolódók érdekességek:

Az Európa szecessziós épületeit bemutató, 1904-ben Bécsben kiadott kötet Budapestről szóló fejezete, a ResoArt Villa homlokzatának teljes oldalas fotójával indul. Ez a kép segített abban, hogy az épület homlokzatát a háború utáni lebutított jugendstil kialakítás helyett, az eredetivel megegyező módon, teljes pompájában renoválják. 

A Zsolnay gyűjtemény legdrágább darabja az az óriás, 185 cm magas váza, amely hajdan a Gellért Szállóban állt, a megnyitójáról készült egykori fotók tanulsága szerint, a párjával együtt. A váza egy Virágh Judit aukción 16 millió forintért került a gyűjtő tulajdonába.

A gyűjteményalapító tárgy a Klein Ármin tervezte tűzmadár motívummal ellátott óriási lavór, amelynek átmérője 50 cm. Szabó András ezt annak idején 14 ezer forintért vette, még abban az időben, amikor a havi fizetése a 2 ezer forintot sem érte el.

A kedvenc tárgyak közül az egyik, a historizáló korszakból egy négyszögletes alakú eklektikus stílusú asztalközép, aminek az alja perzsa díszítésű, a közepe japán, a koronáján pedig mitológiai lények láthatóak. A másik pedig a szecessziós korszakból Makk Lajos munkája, amely egy párducot és egy nőt ábrázoló padlóváza.

A kiállításra és a vezetett épületsétákra a Liget Budapest jegyrendszerében lehet időpontot foglalni, a következő linken: https://ligetplusz.hu/intezmeny/resoartvilla 

Fotókredit: Mohai Balázs, ResoArt Villa

- bdpst24.hu

Check Also

A WIZZ AIR NAPOZÓS ÚTI CÉLOKKAL VÁR A HIDEG TÉLI NAPOKON

A tél tökéletes alkalom arra, hogy a nyári csúcsszezont elkerülve süttessük a hasunkat egy kellemes …