Szeptember 23. az Európai Ökogazdálkodás Napja

  • Öt jótanács a fenntartható mezőgazdaság támogatására 

Európa szerte rendezvényekkel és ismeretterjesztő kampányokkal ünneplik az Ökogazdálkodás Napját a biomozgalom képviselői és támogatói. Magyarországon az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) hívja fel ismét a vásárlók figyelmét a bio termelés és fogyasztás előnyeire. Nemzetközi adatok szerint a biogazdaságokban átlagosan 30%-kal több faj él, jobb a talaj minősége és vízmegtartó képessége. Bár a biotermékek előállításához sok tudásra és tapasztalatra van szüksége a gazdáknak, egy kilogramm bioélelmiszert átlagosan 15%-kal kevesebb energiával termelnek meg, mint a kémiai input anyagokat használó gazdálkodó társaik.

Az Európai Bizottság két évvel ezelőtt nyilvánította szeptember 23-át az Európai Ökogazdálkodás Napjának, hogy a jeles dátummal hagyományt teremtsen és ráirányítsa a figyelmet e fenntartható gazdálkodási formára, egyúttal életszemléletre. Az őszi napéjegyenlőség idejére meghirdetett ünnepnap nemcsak az éjszaka és a nappal közötti egyensúlyra, hanem a természettel összhangra törekvő ökológiai termesztés szellemiségére is utal. Az Ökogazdálkodás Napjához (European Organic Day) kapcsolódó európai összefogás lehetőséget ad a biogazdálkodás népszerűsítésére, ideális alkalom, hogy széles körben, a termelőkkel és a vásárlókkal közösen ünnepeljen a bioágazat. Egyúttal apropó arra, hogy a szakma áttekintse az eddig elért eredményeket és a jövőbeli célokat, az érdeklődőket pedig szélesebb körben tájékoztassák az ökológiai gazdálkodás és az egészséges bioélelmiszerek előnyeiről.

Több, mint vegyszermentesség

Az ökológiai gazdálkodás, vagy más néven biogazdálkodás olyan fenntarthatóságra törekvő élelmiszertermelési rendszer, amely a helyi erőforrásokat és a természetes folyamatokat részesíti előnyben a külső adalékokkal és természetidegen anyagokkal szemben. A világ legdinamikusabban fejlődő mezőgazdasági formája, amely ötvözi a hagyományt, a tudományos kutatást és az innovációt. Az ökológiai gazdálkodás részletes követelményeit – a gazdálkodási rendszerek között egyedülálló módon – Európai Uniós és hazai jogszabályok írják elő. A termékek öko vagy bio jelölését államilag akkreditált ellenőrző szervezetek tanúsítják mindenhol a világon, így hazánkban is. 

„Az ökológiai gazdálkodásban tilos a szintetikus kémiai növényvédő szerek, gyomirtók és műtrágyák felhasználása, ugyanakkor a bio jóval több, mint vegyszermentesség. Rendszer szintű szemléletet képvisel, ahol az minőségi élelmiszertermelés és a gazdák méltányos megélhetése mellett a jól működő ökoszisztémák fenntartása is cél. Az élelmezésbiztonsághoz ugyanis a talajegészség és a biológiai sokféleség megőrzésére ugyanolyan nagy szükség van, mint a megfelelő terméshozamokat garantáló gyakorlatokra.” – mondta Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője, aki 2020 óta egyben az IFOAM Organics Europe (Ökogazdálkodók Európai Szövetsége) alelnöki tisztét is betölti.

 „Jelenleg az ökológiai gazdálkodás adja a legjobb garanciát a fenntartható élelmiszertermelésre. Ellenőrzési rendszerével és a termőföldtől az asztalig terjedő jó gyakorlataival a mezőgazdaságot sújtó egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok mellett is hatékony és alacsony kockázatú módszereket kínál a helyi, egészséges élelmiszer-előállításra.” – tette hozzá.

Ahogy a természetben, úgy a mezőgazdaságban is a biodiverzitás és az egészséges talaj biztosítja az alkalmazkodóképességet, amire változó klímánk mellett különösen nagy szükségünk van. Nemzetközi adatok szerint a tudatos földhasználat és a természetes élőhelyek védelme révén a biogazdaságokban átlagosan 30%-kal több faj és 50%-kal több élőlény egyed fordul elő. 28-39%-kal kevesebb a nitrát kimosódás, így a természetes vizeink ökológiai gazdálkodás mellett védettebbek a szennyeződésektől. Bizonyítottan jobb a talajminőség és -termékenység, átlagosan 26%-kal kevesebb az erózió okozta talajveszteség és 137%-kal nagyobb a víz földbe jutási sebessége, ami a kedvezőbb talajszerkezetre, magasabb vízmegtartó képességre utal. Mivel az ökogazdálkodás a minél zártabb tápanyagkörforgást célozza meg, – fosszilis alapú, szintetikus növényvédő szerek és műtrágyák használata nélkül -, egy kilogramm biotermék előállításához a szokványosnál 15%-kal kevesebb energiafelhasználás szükséges.

Építs fenntartható jövőt – támogasd a biót!

A biogazdálkodás ellenőrzött módon, méltányos és gondos módszerekkel védi a termés, az ember és a környezet egészségét. Mindannyiunk érdeke, hogy korunk problémáira és a jövő nemzedékére gondolva valóban a fenntarthatóságot támogassuk mindennapi cselekedeteinkkel.

Bárkiből lehet biogazdálkodó, aki a jogszabályokban meghatározott ökológiai termelési módszereket alkalmazza és a rá vonatkozó termelési szabályokat betartja, árutermelés esetén pedig az ellenőrzési rendszer keretein belül végzi tevékenységét. Azonban nem kell mindenkinek földet és traktort vásárolni ahhoz, hogy hozzájáruljon a fenntartható mezőgazdasághoz. Bárki dönthet úgy, hogy életének apró, átgondolt lépéseivel inkább a fenntarthatóság felé halad, mindennapos választásaival pedig leteszi a voksát egy egészséges és tudatos életmód mellett.

Hogyan támogathatod a mindennapokban az ökogazdálkodást?
Íme öt egyszerű tanács.

  1. Vásárolj közvetlenül a termelőtől!Termelőibiopiacról vásárolva, vagy egy ökológiai dobozrendszer tagjaként (ld. közösség által támogatott mezőgazdaság) lényegesen többet takarítasz meg, hiszen közvetlenül a gazdától vásárolsz.
  2. Szavazz a pénzeddel!Ha van lehetőséged, válaszd a hazait és vásárolj minél több bioterméket!  Ezzel csökkented a környezeti terhelést és támogatod a magyar ökogazdákat, hiszen csak akkor tudnak fennmaradni, ha megveszik egészséges termékeiket. Öko termék vásárlásakor keresd a hivatalos logót, a zöld alapon fehér leveles címkét!
  3. Mindent a maga idejében!Nemcsak sokkal fenntarthatóbb és finomabb szezonális biozöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, de takarékosabb is. Ha megoldható, nagyobb mennyiséget vegyél egyszerre, amit el tudsz tenni későbbre (aszalással, befőzéssel stb.).
  4. Termelj saját örömödre!Ha teheted, vágj bele a biokertészkedésbe,segítünk! Az ökológiai gazdálkodás szemléletét és jó gyakorlatait követve nemcsak egészséges élelmiszert termelhetsz magadnak és családodnak, hanem olyan ökológiai oázisokat is létrehozhatsz, ahol az intenzív földhasználat miatt élőhelyükről kiszorult élőlények menedékre lelhetnek.
  5. Edukáld magad és környezetedet!Tájékozódj az ökológiai gazdálkodásról rendezvényeket látogatva, cikkeket olvasva, videókat nézve, podcastokat hallgatva, műsorokat figyelve, és add tovább az így megszerzett tudást másoknak is! Használd ki aközösségi médiában rejlő erőt, és vállald bátran bejegyzéseidben, hogy te is a biót támogatod!

A lehetőségeidhez mérten hozz be ebben a hónapban egy kicsivel több bio szemléletet az életedbe, és ne feledd: minden aprónak tűnő tett összeadódik, minden kis döntés számít!

Csatlakozz személyesen az ünnephez!

Az ökológiai gazdálkodás ünnepét az ÖMKi a Kutatók Éjszakájával is emlékezetessé teszi. Hat állomást végiglátogatva, szórakoztató feladványok és izgalmas bemutatók közben megismerheted az intézet kutatási témáit, eredményeit. Szeptember 29-én este hattól a kertészeti, szántóföldi, állattenyésztési és agrárinformatikai csapatok kutatói izgalmas programokkal várnak minden korosztályt a kutatóintézet óbudai központjában.

https://biokutatas.hu/hu/page/show/ot-jotanacs-a-fenntarthato-mezogazdasag-tamogatasara

- bdpst24.hu

Check Also

Július 20-án NEM lesz Balaton-átúszás

A HungaroMet siófoki obszervatóriumának időjárás-előrejelzése alapján – a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitány egyetértésével – úgy döntöttünk, …