Szeptemberben újra vár a KÜLKÖRÚT!

A KÜLKÖRÚT szervezői idén ősszel is tartalmas és ingyenes programokkal várják a józsefvárosiakat és minden érdeklődőt szeptember 22. és október 1. között. A programsorozat célja, hogy jobban megismerhessük a Népszínház utca, a II. János Pál pápa és a Teleki terek történetét, mindennapjait, illetve megszűnjenek a Blahán túli világgal kapcsolatos előítéletek. A VIII. kerület ezen része is megérett arra, hogy valóban nyüzsgő, sokak által ismert és szerethető városrész legyen!

A KÜLKÖRÚT ötletgazdáinak célja, hogy lebontsák a Blahán túli világgal kapcsolatos előítéleteket. Közös projektjük a Népszínház utca, a II. János Pál pápa téri park és a Teleki tér alulról szerveződő eseményeinek közös platformja, ahol értékteremtő programjaikkal erősíteni kívánják ebben a városnegyedben a helyi közösséget, ünnepelni a kulturális sokszínűséget és megőrizni a klasszikus kisvárosi hangulatot. A KÜLKÖRÚT a Népszínház negyedre koncentráló, a város kulturális életének egyedülálló ünnepe, amelyhez hasonló, emberléptékű eseménnyel máshol még nem igazán találkozhatott a közönség. A KÜLKÖRÚT egy vízió egy olyan városról, ahol nem szükséges átalakítani a közterületeket, mert helyszínei tökéletesen alkalmasak a különböző városi kísérletekre. A kulcs a közvetlen emberi kapcsolat és a bevonódás lehetősége, melyekkel a szervezők megmutatják, hogyan alakulhat át egy közpark hangversenyteremmé, a Teleki tér tágas kiállítótérré, vagy a Népszínház utcai helyszín ingyenesen látogatható színpaddá.

A KÜLKÖRÚT programsorozat szeptember 22-én, a TANGÓ projekttel veszi kezdetét, melynek ötletgazdája Oltai Kata kurátor, művészettörténész. A szeptember 30-ig tartó eseménysorozat a főváros egyik leggazdagabb helytörténettel rendelkező, ám kihasználatlan terén – a Teleki téren – Budapest kulturális identitását megérteni segítő kutatást és párbeszédet indított másfél évvel ezelőtt. A valamikori vásártéren napjainkban nemcsak lakászsinagóga és működő zsidó imaház található, de muszlim mecset is. Ez az eklektikusság jól példázza, hogy a környéknek most is változatos etnikai, vallási, társadalmi hátterű lakói vannak. Itt vezetett kávémérést André Kertész édesanyja, Kertész Lipótné, de állt itt BM garázs, illetve az ’56-os eseményeknek is fontos helyszíne volt a tér, ami a Belvárostól ugyan lélektanilag kissé távol van, fizikailag azonban mégis nagyon közel. A 2023-as rendezvény fókuszában a Teleki tér bemutatása áll, a szeptember 30-ig tartó eseménysorozaton lesz ÉLŐ KÖNYVTÁR a parkban, ahol színészek és zenészek előadásában elevenednek meg Pressburger György, Bereményi Géza, Kamjén István, Dénes Margit és Mándy Iván szövegei. A szervezők városi sétákkal is várják az érdeklődőket: az építészeti örökség, a kriminológia, a kulturális és az irodalmi élet vagy a szociális intézmények kerülnek terítékre, valamint a résztvevők két kiállítást is megnézhetnek a Teleki téri parkban, megismerhetik a múlt és jelen kereskedő- és szolgáltatókultúráját, kulturális intézményeit is. Megnyílik a Mátyás téri egykori Szent Keresztély patika vagy a Teleki tér 22. alatt lévő, most is működő zsidó imaház, sőt speciális riksakörökre is befizethetnek az érdeklődők.

“A TANGÓ Projekt a lokális identitástudat és a budapesti viszonylatban szokatlan jószomszédi kapcsolatok mentális újraépítésére tesz kísérletet. Azok a dolgok, amik régen maguktól kialakultak, mostanra felbomlottak, ezért hasznosak ezek a kezdeményezések, amelyek a szétzilált, bizalomhiányos kapcsolatokat építik vissza.  Több mint egy éve folyamatosan járjuk a környéket, helyiekkel beszélgettünk, rituálékat alakítottunk ki, új kapcsolódási lehetőséget és beszédtémát adtunk eseményeken keresztül. Aki eljön a programjainkra egyúttal megengedi magának a lelassulás és az értő figyelem luxusát.” – vallja Oltai Kata.

 Szeptember 30-án délelőtt a Pápa park piknik pont veszi át a stafétát, melyet a Népszínház utcai Kastner Kommunity kávézó és közösségi tér szervez. A Pápa park piknik pont egy valódi közösségi grillezéssel várja az ínyenceket Budapest legminimálabb street food fesztiválján. A piknikezés mellett gólyalábosokkal, utcazenével, társasjátékokkal és szabadtéri klasszikus zenei mini-koncertekkel várják a legkisebbeket és szüleiket.

“Az, hogy az utcán vagy egy közparkban időt töltünk és másokkal beszélgetünk a városi életnek is szerves része kell legyen. A beszélgetések által kötődünk a zöldségeshez, a kedvenc kávézónk baristájához, a lépcsőházi szomszéd srácokhoz. A mostani tempónkban ezt szeretjük megspórolni, mert időigényes, pedig ezeket a kapcsolatokat fenntartani mindannyiunknak kötelessége lenne.” – mondják a Pápa téri piknik pont kezdeményezői.

A KÜLKÖRÚT záróakkordjaként szeptember 30-án elstartol a kétnapos NÉP-SZÍN-HÁZ Járdafesztivál, ami Petrik Bence, józsefvárosi civil, lokálpatrióta és két társa ötletéből született meg 2022-ben, ami a tavalyi évhez hasonlóan idén is változatos zenei, kulturális, gasztronómia és civil programokkal várja a közönséget a Népszínház utcában. Szeptember 30-án és október 1-jén fellép többek között a Hét Hat Club, a Verőköltő, az Azta Zenekar, a nótaéneklés királya, Tolnai András, de a látogatók maguk is beszállhatnak a zenélésbe az improvizatív Járda Jam Session keretében. A gasztronómia szerelmesei a Járdafesztivál GasztroPillanat 2023 térképes kiadványa segítségével tehetnek egy túrát a Népszínház utca éttermeibe, ahol belekóstolhatnak a világkonyhák legjavába, a kedvezményes árú Járdafeszt Kóstoló fogásaiba. A színházszeretők a Kelet-Nyugati Alkotóműhely művészeinek előadásait, a képzőművészet iránt érdeklődők pedig a Useless Galeri éttermekbe installált kiállítását tekinthetik meg a KÜLKÖRÚT záró hétvégéjén. A művészeti programokon túl a városi létezés különböző aspektusairól is szó esik majd, például a kutyatartásról, a graffitikről, a könyvolvasás szerepéről és az online létben elsorvadt képességeink újjáélesztéséről.

“Olyan típusú budapestieknek szóló programból, ahol nemcsak élményt, de kötődést is kaphatnak a résztvevők, nagyon kevés van. Belépsz egy városrészbe – ahol előtte még nem jártál – eltöltesz ott másfél órát, házakat, utcákat ismersz meg és elkezdesz történeteket kötni hozzá. A gasztrotérképünk segítségével például az étterem tulajdonosokat és történeteiket lehet megismerni, majd, amikor vendégül látnak, személyesen elbeszélgetni velük a mindennapokról. Ezután egyszerűen már másképp sétál végig az ember a Népszínház utcán.” – mesélik a Járdafesztivál szervezői.

A projekt részben a Budapest Brand támogatásával, a Budapest Tuning felhívás keretében valósul meg. További támogató a JKN Zrt.

KÜLKÖRÚT
E-mail: kulkorut@gmail.com
Link tree: https://linktr.ee/kulkorut
Kúlkörút, gyere a Blahán túl – aftermovie (2022): https://youtu.be/ozlEl7xXJCU
TANGÓ projekt: fb.com/profile.php?id=100085902246848
Fb-esemény: fb.com/events/s/tango-projekt-gyere-es-maradj/665493535573966
NÉP-SZÍN-HÁZ Járdafesztivál: fb.com/profile.php?id=100090511484505
Fb-esemény: fb.com/events/3521699971412038
Kastner Budapest:Kastner Budapest
Fb-esemény: fb.com/events/839222270865107

- bdpst24.hu

Check Also

STRAND: Vakáció akció: most 5 jegyet kapsz 4 áráért!

Végre itt a vakáció, ennek örömére csoportos jegyakciót és új bejelentéseket hoztunk nektek. Jó hírünk …