Lendülj Te is füstmentes formába! 

  • Hazai trénerek segítenek – tudatosság-növelés, szemléletformálás, valamint új ismeretek megszerzése révén – a füstmentes élet megvalósításában

Életünk szinte valamennyi cselekedetének, a mindennapok összes döntésének hatása van ránk és a környezetünkre. Mindig van lehetőség az ártalmak, az egyéni károsanyag-kibocsátásunk csökkentésére. A Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület és a füstmentes.hu idei kampányának célja, hogy tudatosítsa az egyén választási lehetőségeit és szakértő trénerek révén egyéni edzéstervekkel, gyakorlati példákkal segítse a kisebb környezeti kockázattal járó életmód kialakítását – jelentették be a kezdeményezés meghirdetői a Brain Bar 2023 jövőfesztiválhoz kapcsolódóan, a Millenium Kávéházban, csütörtökön.

Gasztroblogger, kórházigazgató, tűzoltó, sikeres vállalkozó és népszerű podcaster is feltűnik a szeptember 21-én elstartolt, „Füstmentes formába hozunk!” ártalomcsökkentési kezdeményezés arcai között. A „füstmentes” kifejezést a kampány szervezői a szó szoros és átvitt értelmében is használják: olyan ismeretek átadására törekszenek, amelyek a mindennapok valamennyi területén közelebb visznek a kisebb környezeti kockázattal járó életmódhoz. A kevesebb füst kevesebb környezeti és egészségügyi ártalmat jelent. Azonban ez egy olyan  társadalmi cél is, amelyhez szükséges a tisztán látásunk, ehhez pedig a tudatosság növelése, a szemléletformálás és a személyes részvétel útján juthatunk el. 

Az idei kampány a 2021-ben elindított, nagysikerű Dobj le 100 kilót! illetve a 2022-es, „Egy Füstmentes Városért – Minden lépés számít! kezdeményezést követően, új lendületet ad a dohányzással kapcsolatos ártalomcsökkentésnek. A kampány újszerűségét részben ez a sokirányú megközelítés adja, részben pedig az edukációs módszer: olyan hozzáértők mutatnak be egyéni edzéstervként, tréningszerűen alkalmazható, testre szabható hétköznapi ártalomcsökkentő praktikákat, akik a saját szakterületükön már megvalósították azokat, így a nyilvánosság előtt is hitelesen képviselik a változást. A kezdeményezés biztosítja a tudás, a fejlődés, a naprakész ismeretek elérését mindazok számára, akik készek arra, hogy a saját maguk és a környezetük életében is megvalósítsák a negatív környezeti hatások mérséklését, a fenntarthatóbb és biztonságosabb életet. Ennek érdekében érdekes cikkekkel, edukatív videókkal és szórakoztató, játékos tartalmakkal irányítja rá a figyelmet az ártalomcsökkentés különböző területeire. Az átadott tudást aztán gyakorlati tippekkel is elmélyíthetik az érdeklődők a kampány során, kialakítva egyúttal azt a hozzáállást, amelyben a felelős, fenntartható gondolkodás fokozatosan az élet egyre több mozzanatára kiterjed.

Akik hetente legalább 2,5 órát mozognak, átlagosan 4,2 évvel élnek tovább. Az ártalomcsökkentés nem csak azt jelentheti, hogy nem teszünk meg valamit, ami tudományos bizonyítékokkal alátámasztottan árt az egészségnek – azaz elhagyjuk például a cigarettázást –, hanem azt is, hogy olyan változtatásokat iktatunk be az életünkbe, amelyek szintén bizonyított módon csökkentik a betegségek kialakulásának kockázatát. Magánemberként is évek óta odafigyelek arra, hogy mindennapi rutinomba minél több fenntartható megoldást építsek be, a vezetésem alatt álló Szent Ferenc Kórházban pedig mindezt nagyobb léptékben tudom megvalósítani.” De ugyanígy elérhető a változás a sütés-főzési, vásárlási szokásaink vagy a háztartásvezetésünk kisebb, a környezeti szempontokra figyelő átalakításával, amelyhez a most kezdődő kampány tapasztalatokon nyugvó, kézzelfogható segítséget és bevált eszközöket ad” – hangsúlyozta dr. Toldy-Schedel Emil, az Egyesület elnöke.

A szervezők meggyőződése, hogy mindenkinek van lehetősége hozzájárulni a közös, globális környezeti célokhoz, és mindannyiunk felelőssége, hogy ezeket el is érjük. A kampány pedig mindenkit hozzásegít a szükséges tudáshoz olyan hiteles, ismert szereplők bevonásával, mint Dr. Toldy-Schedel Emil, a Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület elnöke, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója, Linczényi Márkó zenész, műsorvezető, podcaster, Pistyur Veronika, a Bridge Budapest ügyvezetője, az Oktogon Ventures befektető cég partnere, Nagy Magdolna, a Hello Future alapítója, Havas Dóra gasztroblogger, illetve Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke.

„Ma már a dohányzáshoz kapcsolódó ártalomcsökkentés is széles skálán mozog. A skála egyik végén ott a cigarettázás, ha nem teszek semmit, az a legártalmasabb az egészségre nézve. A másik véglet, ha az ártalmat teljes mértékben kiküszöböljük, vagyis nem is dohányzunk, vagy ha dohányzuk, akkor abbahagyjuk. Ez a lehető legjobb, amit tehetünk az egészségünk érdekében. Azonban az ártalmcsökkentésnek az csak az egyik – a legjobb – lehetséges módja, hogy teljesen megszüntetjük az ártalmat, de ha nem tudjuk teljesen megszüntetni, akkor is van lehetőség csökkenteni” – fogalmazott Hajdu Márton, a füstmentes.hu képviselője. 

A kampány elindítói abban bíznak, hogy mindenki, akár apró változtatások révén is, de tevékenyen hozzájárulhat a kezdeményezéshez – hiszen az ártalmak csökkentésében és a változás elindításában minden lépés számít, sosem késő füstmentes formába lendülni!

Ha Te is szívesen csatlakoznál a kampányhoz, megteheted a füstmentes.hu oldalára kattintva, a füstmentes teszt kitöltésével; vagy ha további tanácsokat olvasnál, illetve bővítenéd ismereteidet a témát illetően, akkor látogass el a fustmentes.hu/formabahozunk weboldalra! Ha pedig csak szimplán próbára tennéd emlékezőtehetségedet és játékos módon ismerkednél meg a leghatékonyabb ártalomcsökkentési lehetőségekkel, kattints a füstmentes memóriajátékra!

- bdpst24.hu

Check Also

JÚLIUS 21-ÉN VASÁRNAP RENDEZIK MEG A 42. LIDL BALATON-ÁTÚSZÁST!

A HungaroMet siófoki obszervatóriumának időjárás-előrejelzése alapján – a Balatoni Vízirendészeti rendőrkapitány egyetértésével – a szervezőbizottság úgy …