Balaton Wine & Gourmet: elkezdődött a régió legnagyobb gasztroünnepe

Ünnepélyes megnyitóval indult a Balaton Wine & Gourmet, melyen a balatoni régió gasztronómiájának jelentős szereplői, közel 50 étterem és borászat várja szeptember 21-24. között a látogatókat. A kiállítók mellett a négy nap során mintegy félszáz izgalmas program közül is lehet válogatni: a kínálatban élményétkezések, mesterkurzusok, kóstolóval egybekötött nagyszínpadi étel és ital bemutatók, valamint a két vendégország, Franciaország és Argentína kulturális és kulináris programjai. 

Fesztiválhangulat, ízek, illatok és egyedi élmények Veszprémvölgy egyedülállóan szép természeti környezetében – megnyitotta kapuit a Balaton Wine & Gourmet. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt gasztronómiai eseményeként az E.ON Hungária Csoport főtámogatásával zajló gasztroünnep szeptember 21-24. között várja látogatóit.

Az ünnepélyes megnyitón részt vett: Mészáros Zoltán, a Balaton Wine & Gourmet ügyvezető igazgatójaMarkovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatójaPorga GyulaVeszprém Megyei Jogú Város polgármestereJamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Zrt. vezérigazgató-helyetteseOvádi Péterországgyűlési képviselőHernán María Patiño MayerArgentína magyarországi nagyköveteRókusfalvy Pálnemzeti bormarketingért felelős kormánybiztosDr. Navracsics Tiborterületfejlesztési miniszter és dr. Nagy Istvánagrárminiszter.

Egy helyen a balatoni régió minőségi éttermei és borászatai

A minőségi ételeknek és italoknak szentelt négy napos gasztroünnepen a balatoni régió gasztronómiai csúcsszereplői, majd 50 étterem és borászat van jelen, többek között a Bistro Sparhelt, a Casa Christa, a Gusto13 Bistro & Delicate, a Kistücsök Étterem Food & Room, a História Malomkert Sörház, a Kalóz Strandbisztró, a Megfőzzük Almádit Egyesülettel a Tornyosbbq , a Kerekes Pince, a Veganeeta, valamint az Oliva Étterem és a Fricska Étteremlakás.

Borászati tekintetben a Balaton Wine & Gourmet a régió egyetlen „terroir” szemléletű fesztiválja, ahol mind a hat balatoni borvidék és az összes irányzat – azaz a hagyományos, az újhullámos, a biodinamikus és a natúrbor – egyszerre jelenik meg. A kiállítók között szerepel többek között a Dobosi Birtokközpont, a Garamvári Szőlőbirtok, a Csopaki Kódex pincészetei, azaz  a Jásdi Pince, a Szent Donát Pincészet , a Guden Birtok, a Homola Pincészet, a Fekete Pince és a Koralevics Pince, de itt lesz a Laposa Birtok, a Veszprémi Érsekségi Pincészet, a Fehérvári Borbirtok, a Kreinbacher Birtok, a Tornai Pincészet és a Skrabski Pince is. A borászatokkal együtt a régió italkultúráját képviseli még a Stari Sörfőzde, a Helka Sörfőzde és a Fenegyerek pálinka is.

Exkluzív programok szakmabelieknek és ínyenceknek

A kiállítók mellett a CEWI (Central European Wine Institute) együttműködésével borszakmai élménysátor várja naponta izgalmas bemutatókkal a borkultúra iránt elmélyültebben érdeklődő vendégeket. Lesz többek között balatoni vörös-, fehér-, édes és pezsgő borokat bemutató körkép, de itt kap helyet a Csalló Pálinka Manufaktúra programja és kávé bemutató is, a nagyszínpadon pedig a Magyar Sommelier Bajnokság díjátadóján a szakma legjobb borkínálói lépnek közönség elé és vehetnek át elismeréseket.

Szintén a nagyszínpad ad helyet annak a szakmai beszélgetésnek, amely a balatoni vendéglátás helyzetét járja körül a témában érintettekkel és szakértő vendégekkel, és annak is, amelyen az kerül terítékre, hogy a művészetek mellett miért tölt be kiemelt szerepet a gasztronómia a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatban.

A gasztroünnep külön belépőjeggyel látogatható, kiemelt helyszíne a Veszprémvölgyben megbújó Jezsuita Templom. Ez a 18. században épített, különleges atmoszférájú épület ad otthont exkluzív élmény étkezéseknek. Az első napon rögtön a Michelin csillag előszobájának tekintett Bib Gourmand elismerésben részesült neves régiós  éttermek, a Kistücsök, a Mór24, a Casa Christa és Sparhelt ötfogásos menüsorát élvezhetik a résztvevők.

Itt, az ódon falak közt fog főzni a francia haut cuisine sztár, Nina Haradji a két Michelin-csillagos Sur Mesure étteremből, csakúgy, mint Carito Lourenço, aki az első női séf Argentínából, aki Michelin csillagot szerzett. A hazai Michelin-díjazottakat képviselve pedig a Salt Budapest séfje, Tóth Szilárd is itt tálalja majd ételkölteményeit.

A Jezsuita templomban berendezett gyönyörű vendégtérben a négy nap során lesz malbec, champagne-, konyak-, armagnac- és calvados mesterkurzus, egy nemes borpárbajban összemérik kiválóságukat a Tokaj-Sauternes termőterület legszebb tételei és itt derül majd ki az is, hogy mely borok érdemesek arra, hogy bekerüljenek a Balaton TOP10 válogatásba.

Szórakoztató produkciók, gasztroshow-k és gyereksátor

Kiemelkedve a hagyományos gasztronómiai fesztiválok közül, a Balaton Wine & Gourmet minden nap gazdag közönségprogramokat is ígér. A gasztroünnep nagyszínpadán a rendezvény házigazdája, Gianni Annoni várja a érdeklődőket, akik számos program mellett egy-egy tematikus nap keretében, a vendégországok előadásait is láthatják.

Pénteken Franciaországot képviselve a programban helyet kap sajt- és tészta bemutató – utóbbi Stéphane Marret francia pékmesterrel – és Champagne, Bordeaux, valamint Burgundia legnemesebb italainak világában is elmerülhetnek a nézők, akik minden előadás után meg is kóstolhatják a bemutatott ételeket és italokat. Az estet hamisítatlan francia hangulatot teremtve sanzon előadás zárja.

Szombaton Argentínát reprezentálva Pablo Carrascosa asado mester a speciális argentin sült húst, az asadot mutatja be, lesz yerba mate, valamint malbec bemutató, amelyeket a pénteki programokhoz hasonlóan ezúttal is kóstoló követ majd. Aznap színpadra lép még Antonella Terrazas, aki vérpezsdítő argentin tangó előadással várja a közönséget.

A gasztrovilág felnőtt hívei mellett a kisebbekre is gondoltak a szervezők. Külön gyereksátorban négy napon át zajlanak változatos programok Kalas Györgyi vezetésével. Az ingyenes, de regisztrációhoz kötött belépés után a gyerekek megismerkedhetnek a francia almatorta és a quiche , valamint az argentin alfajores elkészítésének titkaival és kulináris barangoláson is részt vehetnek, elmerülve a világ gasztronómiájának izgalmas világában.

Balaton Wine & Gourmet
 Helyszín: Veszprém, Jezsuita kolostor és romkert
Web: https://www.bwg.hu

- bdpst24.hu

Check Also

Tony Leung Chiu-Wai szereplésével elindult Enyedi Ildikó új filmje, a Csendes barát forgatása

Elindult az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről rendezője, Enyedi Ildikó legújabb filmje, a …