November 30-án jön a magyar mozikba a Semmelweis c. film

  • Bemutatták a november 30-tól az ország összes mozijában látható film plakátját!

Rendkívüli mozis eseményre készülnek a magyar filmrajongók és a hazai filmes közvélemény: november 30-án kerül a mozikba a SEMMELWEIS című film, amely az Oscar-díjra jelölt filmes mester, Koltai Lajos új rendezése.

A premier felé vezető út egyik fontos állomása a plakát elkészítése, hiszen az már egyértelműen jelzi, hogy az alkotók mit tartanak fontosnak a filmjükben, hova kerülnek a hangsúlyok, milyen képi világot terveznek.

Frank Rizzo grafikus és Szvacsek Attila fotós a film alkotóival szorosan együttműködve alakította ki a végső designt, amelynek központjába természetesen a film főszerepét játszó Vecsei H. Miklóst állították, mellette a történetben is különösen fontos szerepet kapó, Semmelweisszel bonyolult, izgalmas viszonyba kerülő szülésznő látható, akit Nagy Katica alakít. A plakát egyszerre utal a két főszereplő között alakuló kapcsolatra, és beszél a történet környezetéről, a bécsi kórházról, ahol Semmelweis doktor dolgozott – amikor hagyták. A plakát színei már a film szín- és látványvilágát, valamint az ábrázolt kort idézik.

A legendás rendező-operatőr, az elmúlt évek egyik legnézettebb magyar filmje, a Sorstalanság alkotója ritkán rendez, jól megválogatja a témáját – de úgy érezte, hogy a 19. századi orvos-tudós történetét mindenképpen el kell mondania. 

„Semmelweis Ignác doktor az az ember, aki megtalálta a saját ösvényét, és járni is tudott rajta. Minden kellemetlen tulajdonsága dacára következetesen képviselt valamit, akkor is, ha folyton akadályokba ütközött. Mániákus elhivatottsága filmvászonra kívánkozott. Kevés a követendő példa a világban, de ez biztosan az” – mondta filmje főhőséről Koltai Lajos.

Tervéhez fantasztikus színészgárdát toborzott. A két főszereplőn, Vecsei H. Miklóson és Nagy Katicán kívül fontos szerepet kapott a filmben Gálffi László, Kovács Tamás, Lengyel Ferenc, Szűcs Nelli, Elek Ferenc, Kovács Lajos, Györgyi Anna, Csapó Attila, Znamenák István, Hajduk Károly, Simon Kornél, Mészáros Blanka és Kizlinger Lilla is.

A romantikában sem szűkölködő, fordulatos és izgalmas film, amely egyszerre idézi meg a 19. századi Bécs hangulatát, egy korabeli kórház izgalmait, valamint az osztrák és magyar orvosok közötti ellentéteket, 2023. november 30-tól látható a hazai mozikban

A Semmelweis a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Szupermodern Filmstúdió gyártásában készül. Producere Lajos Tamás és Vida Joe, rendezője Koltai Lajos, operatőre Nagy András, a forgatókönyvet Maruszki Balázs írta. A film dramaturgja Goda Kriszta, látványtervezője Pater Sparrow, jelmeztervezője Szakács Györgyi, vágója Kovács Zoltán

A film fontosabb szereplői: Semmelweis Ignác – Vecsei H Miklós, Emma Hoffmann – Nagy Katica, Johann Klein – Gálffi László, Ferdinand Kollár – Kovács Tamás, Karl Baumgartner – Lengyel Ferenc, Baumgartnerné – Szűcs Nelli, Jakob Kolletschka – Elek Ferenc, Helga nővér – Virga Tímea, Júlia Mendel – Mészáros Blanka, Szabina Hoffmann– Kizlinger Lilla, Markusovszky Lajos – Csapó Attila, Blahó – Hajduk Károly, Szabadi – Aczél Tulián, Fraller – Nádas Gábor Dávid, Albert Fuchs – Simon Kornél, Clara Fuchs – Zsigmond Emőke, Krombach – Lábodi Ádám, Gassner – Varga Tamás, Mosodás Vass Tamás – Znamenák István, Lantos – Ifj. Andorrai Péter, Franz Meyer – Kovács Lajos, Gertrúd – Györgyi Anna, Margaret – Kurta Niké

Semmelweis teaser: 

https://vimeo.com/817568413

Forrás: Szupermodern Filmstúdió

https://www.youtube.com/watch?v=4I2ELqajxr0&ab_channel=NemzetiFilmint%C3%A9zet

Forrás: Nemzeti Filmintézet

Intercom: 

Facebook / Instagram:

https://www.facebook.com/Semmelweisfilm

https://www.instagram.com/semmelweisfilm/?hl=hu

- bdpst24.hu

Check Also

Többszörösére nőhet a daganatok kockázata a cukorbeteg és túlsúlyos emberek körében 

Az életmódváltásról és a szövődményekről is szó esett a Magyar Diabetes Társaság XXXII. Kongresszusán  Szív-érrendszeri- …