Együtt a közös otthonért

A Pannonhalmi Főapátság meghívására szeptember 21-én hazánkba érkezik Őszentsége I. Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka. Az ortodox egyházi vezető ötnapos látogatásának középpontjában az ökumenikus és vallásközi párbeszéd, illetve a béke építése áll.

A pátriárka magyarországi tartózkodásának zárónapján,  szeptember 25-én a teremtett világ védelméről tart előadást az Együtt a közös otthonért című eseményen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Campusának Főépületében. Az ökumenikus és vallásközi teremtésvédelmi konferenciát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Eötvös József Kutatóközpont Vallás és Társadalom Kutatóintézete, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Hittudományi Kara, a PPKE Teremtésvédelmi Kutatóintézete közösen szervezi.

A rendezvényen köszöntőt mond Deli Gergely, az NKE rektora, Kuminetz Géza, a PPKE rektora, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, valamint Michael Wallace Banach apostoli nuncius.

A konferencia első részében az ortodox egyházfő mellett előadást tart Peter Turkson bíboros, a Pápai Tudományos Akadémia elnöke és Salama Gomaa Ali Daoud, az Al-Azhar Egyetem rektora, majd a résztvevők ünnepélyes deklarációt fogadnak el a teremtett világért vállalt közös felelősségünk fontosságáról. Méltatást mond Fabinyi Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

A konferencia második felében John Chryssavgis amerikai ortodox teológus, Markus Vogt, a müncheni Ludwig-Maximilian Egyetem katolikus teológusa, Padányi József vezérőrnagy, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Műszaki Doktori Iskolájának vezetője, Pataki Elvira, a PPKE BTK Klasszikus és Újlatin Nyelvek Intézetének egyetemi docense, Kodácsy Tamás, a Károli Gáspár Református Egyetem Teremtésvédelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa, illetve Béres Tamás, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Rendszeres Teológia Tanszékének vezetője tart előadást.

I. Bartholomaiosz ötnapos látogatásának középpontjában az ökumenikus és vallásközi párbeszéd, valamint a béke építése áll. Mindezek jegyében a konstantinápolyi egyetemes pátriárka magyarországi tartózkodása során mások mellett felkeresi a bakonybéli bencéseket, isteni liturgiát végez Pannonhalmán és találkozik a magyar közélet képviselőivel is.

A magyarul Bertalannak is nevezett egyházfő 1991 óta áll az Egyetemes Patriarchátus élén, mint az ortodox egyházak közt a tiszteletbeli elsőbbséget élvező pátriárka, aki többször járt már hazánkban. Legutóbb 2021 szeptemberében vett részt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust lezáró szentmisén, amit Ferenc pápa mutatott be a Hősök terén. Ez volt az első alkalom, amikor egyszerre tartózkodott Magyarországon a nyugati és a keleti egyház vezetője.

- bdpst24.hu

Check Also

Már az utolsó simításokat végzik az ország legnagyobb kulturális rendezvényéhez

‌ Már csak két nap és ismét itt a nyár legjobban várt programja, hazánk legnagyobb …