A lakástüzek jelentős része könnyen megelőzhető!

  • A megoldás a komplex felügyeleti eszközökben rejlik

Európában évente körülbelül kétmillió tűzeset történik, amelyek sajnálatos módon körülbelül 4000 halálesettel és 70 000 sérülttel végződnek, az anyagi kár közben pedig eléri a 126 milliárd eurót. A statisztikák szerint a tüzek körülbelül egynegyedét ívhiba okozza, amely megfelelő érzékelő berendezés felszerelésével megelőzhető lenne. Emellett fontos tényező, hogy az elektromos tüzek által jelentett veszélyeket gyakran alábecsülik. Farkas Gábor, az Eaton termékmenedzsere az ívhibákkal és azok megelőzésével kapcsolatos legfontosabb kérdésekre gyűjtötte össze a válaszokat.

Miért okoznak annyi tüzet elektromos hibák?

Annak ellenére, hogy olyan szabályozások és szabványok vannak érvényben, amelyek a kisfeszültségű elektromos berendezések biztonságának maximalizálását célozzák, sajnos továbbra sem csökken az elektromos hibák okozta tüzek száma. A válasz nagyon egyszerű, eddig egyszerűen nem létezett olyan technológia, amellyel enyhíthettük volna az ívhibák által okozott problémákat. Csak 2013-ban lépett érvénybe egy szabályozás és készült megfelelő termék az Egyesült Államokban, Európára pedig csak 2016 óta érvényes.

Továbbra sem kötelező az ívhibák elleni védelem?

Valójában kötelező. Németországban például a helyi vezetékelési előírások olyan helyeken írják elő, mint a kórházak és napköziotthonok, ahol az emberek nem elég mozgékonyak ahhoz, hogy időben kijussanak az épületből. Ez olyan helyekre is érvényes, ahol nagyon nagy érték koncentrálódik, ilyenek például a múzeumok vagy az adatközpontok.

„Jól ismert, hogy számos más országban az ívhibavédelmi rendszerek legalább ajánlottak, és ebből a szempontból az »ajánlott« elég erős érv, hiszen tervezőként vagy villanyszerelőként nem lehet csak azt mondani, hogy »nem kötelező, ezért én nem fogom telepíteni«. Minden esetben szükséges kockázatértékelést végezni, és a gyakorlatban nincs is más módja az ív megelőzésének, mint egy ívhiba-érzékelő eszköz” – mondta Farkas Gábor, az Eaton termékmenedzsere.

Mi az ívhiba?

Az ívhiba olyan, mint egy apró villámlás, de amíg a természetes villámlás csak néhány mikromásodpercig tart, az ívhiba sajnos másodpercekig, percekig, órákig, sőt napokig is eltarthat. Jellemzően csatlakozódobozban, kábelen belül (például sérült kábel) vagy egy sorkapcson belül fordulhat elő, és mindez hatalmas károkat okozhat.

Milyen következményekkel jár az ívhiba?

Az ívhiba nagyon kis területen nagy hőt termel, és bár lehet, hogy azonnal nincs hatása – sőt bizonyos esetekben minden további következmény nélkül szűnik meg –, de máskor olyan dolgokat is felgyújthat, amelyekre nem is számítanánk.

Melyek az ívhibák okai?

Bármely mindennapos tevékenységünkkel okozhatunk ívzárlatot. Elég, ha a kábelnél fogva húzzuk ki, ráncigáljuk ki a dugaszoló aljzatból a csatlakoztatott készülékünket vagy véletlenül rárakunk egy bútort a kábelre. Az ívzárlatok leggyakoribb okai között szerepelnek a sérült vezetékek; a szögek, csavarok vagy fúróhegy által okozott sérülések a kábel szigetelésén, a villamos hálózat öregedése, megtört kábelek, UV-sugárzás miatti sérülések, háziállatok vagy rágcsálók harapása, meglazult érintkezők és csatlakozók, valamint meghajlott dugók vagy vezetékek.

Hogyan előzhetők meg az ívhibák?

Csak egy módon tudjuk megakadályozni, mégpedig egy ívzárlat-érzékelő készülékkel. Ezek a készülékek úgy működnek, hogy ellenőrzik a vezetéken átfolyó áram jellegét, vagyis figyelik ívzárlatra utaló meghatározott frekvenciájú jeleket. A tökéletes védelem érdekében az ívzárlat-érzékelő készülék mellé szükséges még kismegszakító és áramvédő kapcsoló is.

„A három készülék kombinációja lehetővé teszi az elektromos gyújtású tüzek kockázatának minimalizálását. Az Eaton AFDD+ egyetlen készülékben magában foglalja ezt a három funkciót” – tette hozzá Farkas Gábor.

Mit tud az AFDD+? Miben különbözik a többi eszköztől?

Mindhárom funkciót – az MCB-t, az RCD-t és az AFDD-t – egyetlen eszközben egyesítettük. Ezért nincsenek kompatibilitási problémák, ráadásul a telepítési követelmények minimálisak, ami sok időt takarít meg a telepítőnek, és a végfelhasználó számára is a legkényelmesebb megoldást nyújtja.

Mit kínál az Eaton?

A túlfeszültségen felül, amely képes tönkre tenni a szigetelést, három fő típusú, kockázatot jelentő hiba létezik: rövidzárlati- és túláram, földzárlati áram és ívzárlat áram. Az Eaton olyan modern készülékeket kínál, amelyek megfelelő védelmet nyújtanak minden hibaárammal szemben. Az AFDD+ a legmagasabb szintű védelmet biztosítja. A fejlett digitális technológia növeli a veszélyekkel szembeni érzékenységet, és egyben csökkenti a zavaró „téves” érzékelések kockázatát.

„Az Eaton AFDD+ egy többfunkciós készülék, amely magába foglalja az kismegszakító és áram-védőkapcsoló funkciókat, valamint az ívzárlat-érzékelést, ezáltal teljes körű védelmet kínál. Összegezve az új készülék egyesíti az AFDD (ívzárlat védelem), az MCB (kismegszakító) és az RCD (áramvédő kapcsoló) funkcióit. Az Eaton villamos veszélyek elleni védelmi szakértelmének alapját kutatások adják, valamint tudása és technológiája a több mint 100 éves folyamatos fejlesztések és a vállalat tapasztalatának eredménye” – összegezte a szakember.

Ez az eszköz minden országban kötelezővé válik?

Ez egy folyamat, mivel a helyi szabványügyi testületek átültetik a nemzetközi szabványokat a helyi szabályozásba. Viszont ez egy nagyon új eszköz, először is több tapasztalattal kell rendelkezniük az AFDD+ gyakorlati működéséről, mielőtt módosítanák a meglévő vezetékezési előírásokat.

www.eaton.com 

- bdpst24.hu

Check Also

Ingyenes fotókiállítás a „Nekem a BudaPart…!” fotópályázat nyertes képeiből

Idén második alkalommal rendezték meg a „Nekem a BudaPart…!” fotópályázatot. A szervezők két kategóriában várták …