Újabb ősbemutató a Déryné Program Barangoló alprogramjában

  • Arany János tragikus hőseit kelti életre a Ti, leányok, ne tegyétek! című előadás

Bűn és bűnhődés, ítélkezés és megváltás – Arany János népies balladái szertartásjáték keretein belül elevenednek meg a Szegek a homokból társulat ’Ti, leányok, ne tegyétek!’ című produkciójában. A fiatal alkotókat, pályakezdő színművészeket tömörítő társulat előadása Korda Bonifác rendezésével a Barangoló alprogram támogatásával valósul meg. A premier szeptember 16-án lesz a Déryné Központban.

„”Ti, leányok, ne tegyétek.” – ezt írja Arany János a Tengeri hántás című balladájában, és ebben az egy mondatban esszenciálisan benne van minden, amit az előadás el szeretne mondani. Ez a mondat tanács, utasítás, kérés, könyörgés; tele van aggodalommal, félelemmel, gyásszal, haraggal és rengeteg tapasztalattal.” – emelte ki a rendező, Korda Bonifác.

Négy Arany János ballada nyomán születik meg a produkció. A Vörös Rébék, az Árva fiú, az Ágnes asszony és a Tengeri hántás az előadás tartó oszlopai, köztük epizódként jelenik meg A varró lányok, a Népdal és a Bor vitéz. A darab felépítése a görög tragédiákéra hasonlít, a rendet a káosz követi, majd visszajutunk a rendbe, a kör bezárul. Az események katalizátora a bűn, a szereplők folyton a megváltást keresik.

„A történetek közül Arany János Tengeri hántás című balladája fogott meg, foglalkoztat a legjobban. Szeretem az atmoszféráját, a szöveg szerkezetét, témáját. A szerelem vajon felül tudja írni a kettős öngyilkosságot? A balladában piros fonalként végig húzódó Bűnt fejtegetve komoly fejtörést okozott a ’Tengeri hántás’ megfejtése. Ennek a műnek a tanítását tartom a legfontosabbnak, hogy egyszer átadjam gyermekeimnek.” – árulta el Battai Lili Lujza színművész.

A színpadon játszó fiatalok egymásnak adják át Arany tragikus hőseinek szerepét, megélik a bűnbeesést és bűnhődést. Az ítélkező, igazságosztó, sokszor kegyetlen tömeg az előadás alatt egy megértő, támogató közösséggé válik, ami ahelyett, hogy kitaszítaná magából a bűnös tagokat, újra visszaemeli őket a közösségbe. Az előadás rámutat arra, hogy az ítélethozatal és a büntetés valami nagyobb hatalom joga és tisztje, és a földi élet a megértés, a szeretet és az összetartás által válik elviselhetővé.

„A legfontosabb üzenet, hogy bárkit képes felmorzsolni egy közösség. Az ítéletek, a jóslatok, a ráolvasások. Aki azt mondja a másiknak: rossz vagy, és bajt hozol, saját magát átkozza el. Aki bűnösséget hirdet, maga is bűnössé válik, és akit bűnösnek kiáltanak ki, az idővel felfedezi magában a gonoszságot. Öngerjesztő folyamat ez, ezért óva intenék mindenkit az ítélkezéstől. Senki sem születik bűnösen, de mégis, hajlamosak vagyunk alaptalanul vádolni. Az előadás központi kérdése, hogy a bűnösség eredendően fakad, vagy csak a körülöttünk lévők kergetnek a gyűlöletbe, és bármelyik is a válasz, van-e feloldozás. Ne ítélj, hogy ne ítéltess!” – tette hozzá Korda Bonifác.

Az előadás szertartásjáték, a költészet, a színház és a zene művészeti egységével hivatott megteremteni egy olyan rítust, ahol a modern színház visszatalál a gyökereihez, az ember pedig önmagához, és a saját kultúrájához.

Ti, leányok, ne tegyétek!

Szertartásjáték Arany János balladái nyomán

Játszák: Barabás Bíborka, Battai Lili Lujza, Bognár Bence, Hus Laura, Puskás Balázs, Zöldi

Ákos

Tekerőn játszik: Horváth Marcell

Zenei vezető és énekes: Nagy Dorottya Tímea

Koreográfus: Szivós Kata

Dramaturg: Kerényi Tünde Sára

Rendezőasszisztens: Nagy Regina

Látványtervező: Sebestény Ferenc

Rendező: Korda Bonifác

Fotós: Érdi Róbert

- bdpst24.hu

Check Also

Quo vadis, Európai Politikai Közösség?

Az Európai Politikai Közösség (EPK) a rövid, nem egészen kétéves fennállása óta immáron negyedik csúcstalálkozóját …