A magyarok fele nem tudja, hogy veszélyben lehet az élete

 • Egy kis odafigyeléssel sokat tehet otthonának biztonságáért.
 • A Resideo szeptemberben tartja a szén-monoxid-mérgezés és füstmérgezés elleni védekezés hónapját

Annak ellenére, hogy a magyarországi háztartások 81%-ában van olyan fűtőberendezés, amely szén-monoxidot bocsáthat ki, az emberek mindössze 47%-a tudja, hogy szén-monoxid (CO) mérgezés is előfordulhat otthonában – derül ki a Resideo1 idei európai felméréséből. A balesetek elkerülhetők, ezért a Resideo szeptemberben tartja a szén-monoxid-mérgezés és füstmérgezés elleni védekezés hónapját, tippekkel és saját oktatási tartalommal segítve a lakosság figyelmének felkeltését.

Az őszi fűtési szezon beköszöntével fontos, hogy a háztartásokban élők tájékozottak legyenek a szén-monoxid-mérgezés veszélyeiről és a füst terjedésének kockázatáról.” – mondja Bognár Gábor, a Resideo regionális kereskedelmi igazgatója.  A fűtőberendezések nem megfelelő működéséből származó színtelen és szagtalan gáz, a szén-monoxid évről évre halálesetek forrása. A kelet-közép-európai országok lakosságának jelentős része (Csehország: 74%, Magyarország: 53%, Lengyelország: 39%, Románia: 62%, Szlovákia: 68%) nem tudja, hogy az otthonukban lévő nyílt égésterű kazánok, kandallók, fűtőberendezések CO-t termelhetnek – derül ki a Resideo felméréséből. 

A hagyományos fűtőberendezések használata az energiaárak emelkedése ellenére is csak minimálisan csökkent. 

Az emelkedő fűtési költségek miatt a Resideo legutóbbi felmérése a tüzelőanyagot égető készülékek használatában bekövetkezett változásokat is vizsgálta. Míg a magyarországi háztartások 21%-a korszerűsítette otthoni fűtési rendszerét, addig a legtöbb háztartásban még mindig hagyományos fa-, olaj- vagy gázkazánok, gázkályhák és kandallók vannak. Az olyan tüzelőanyagok, mint a gáz, a fa, a szén, a faszén, a fűtőolaj vagy a paraffin szén-monoxidot bocsáthatnak ki, ezért a közfigyelem életeket menthet.

Az energia költségek drasztikus emelkedésének hatására sok háztartás végzett energetikai korszerűsítést. Azonban még így is sok otthonban működik kéményes fűtő- és melegvíz készítő berendezés, amely a legnagyobb veszélyforrása egy szén-monoxid mérgezésnek. Ez kialakulhat a fűtőberendezések együttes üzeme, fokozott légzárású nyílászárók használata, páraelszívó berendezések együttes működése, kedvezőtlen szélterhelés, vagy hibás égéstermék elvezető rendszer miatt. Amíg a tulajdonosok gazdasági vagy műszaki okok miatt nem tudják a fűtési rendszereiket korszerűsíteni, addig a fent említett berendezések esetén kötelezőnek tartom szén-monoxid érzékelő használatát és időszakos ellenőrzését.” – mondta el Szűcs Gábor, energetikai szakértő

A szén-monoxid- és füstmérgezés megelőzésére a legjobb gyakorlat az, ha van CO vészjelző és füstjelző az ingatlanban. Ezen kívül az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni:

 • Fontos biztosítani, hogy az otthon jól szellőzzön, hogy a friss levegő napszaktól és évszaktól függetlenül keringjen.
 • Ha szédülést, fáradtságot, fejfájást vagy hányingert tapasztal, és a szellőztetés után sem érzi jobban magát, hagyja el otthonát, és hívjon segítséget!
 • Rendszeresen ellenőriztesse szakemberrel a fűtőberendezéseket és a kéményt!
 • Szereljen fel riasztót még akkor is, ha modern, zárt égésterű kazánokat használnak, hogy a szén-monoxid- vagy füstfeleslegre figyelmeztessenek!
 • Talán nem is gondolná, de a szén-monoxid-mérgezés a fürdőszobákban a leggyakoribb, ezért fontos, hogy minden helyiségben, így a fürdőszobákban is legyen CO-riasztó.

A Honeywell Home by Resideo R200 termékcsaládja segíthet a telepítőknek és a fogyasztóknak megvédeni azt, ami a legfontosabb:

 • Kipróbált és tesztelt megbízhatóság, európai és országspecifikus tanúsítással
 • További nyugalom: jelenleg az R200 sorozatú készülék család CO vészjelző és tűzjelző készülékei az egyetlenek, amelyek 10 éves élettartammal és 10 éves garanciával rendelkeznek.
 • Jobb végfelhasználói értesítés a CO vészjelzők, füst- és hőérzékelős tűzjelzők által: a beépített rádiófrekvenciás modullal rendelkező vészjelzők egymással helyi hálózatba köthetők, akár 12 készülék is. Ha egy riaszt, mind riaszt.
 • Nincs szükség külön rádiófrekvenciás modul megvásárlására ahhoz, hogy az eszközök összekapcsolódjanak, mivel a Resideo megoldások már tartalmazzák az RF modult. 

További információ: https://homecomfort.resideo.com/sites/Magyarorszag/hu-HU/Pages/CO-educational-campaign.aspx

- bdpst24.hu

Check Also

Kádár-kocka-kiállítás a Skanzenben

A KOCKAHÁZ. LAKÓHÁZ, ÉLETFORMA ÉS ANNAK REPREZENTÁCIÓJA A KÁDÁR-KORBAN címmel nyílt kiállítás június 21-én a …