Hogyan lehet jól szeretni egymást? És tudjuk-e, mi a másik szeretetnyelve? 

  • A szeretet nyelveiről szól a szeptember 21-i Képmás-est

Nem elég nagyon szeretni, meg kell tanulnunk jól szeretni egymást – ebben egyetértenek a pszichológusok. De hogyan lehet felismerni a másik szeretetnyelvét, hogyan befolyásolják saját szeretetnyelvünket a szülői minták, a gyermekkorunkban szerzett tapasztalataink, és mit árul el rólunk az, ahogyan haragszunk? Ez lesz a szeptember 21-i Képmás-est témája. 

Sokszor előfordul, hogy férj és feleség úgy él házasságban, mintha az egyikük magyarul, a másik kínaiul beszélne, nagyon nehezen értik egymást. Valóban arról van szó, hogy nem tudják, mi a másik szeretetnyelve – mondja M. Steinbach Annamária pszichológus. A szeptember 21-i Képmás-est szakértője szerint sokszor éppen a veszekedések, sértődések segítenek felismerni azt, hogyan kell jól szeretni a másikat. „Ha valaki elhúzódik tőlünk, amikor haragszik ránk, abból kiderülhet, hogy számára a testi érintés a legfőbb szeretetnyelv. Ha egy házaspár egyik tagja újra és újra arra panaszkodik, hogy a másik minden nap későn ér haza, akkor az állhat a háttérben, hogy az ő szeretetnyelve az együtt töltött minőségi idő, ebből érzi, hogy ő fontos és szeretett ember” – magyarázza.

A Képmás magazin által szervezett Színház és pszichológia, valamint Film és pszichológia sorozatban idén ősszel a szeretet nyelveiről, a szülő-gyerek kapcsolatról, a gondoskodásról és egymás szükségleteinek felismeréséről Szám Kati, a Képmás magazin főszerkesztője beszélget a meghívott szakemberekkel. 

A szeptember 21-i Képmás-esten M. Steinbach Annamária segítségével járjuk körbe azt a kérdést, hogyan ismerhetjük meg a másik szeretetnyelvét, hogyan befolyásolják sajátunkat a szülői minták és a gyermekkorunkban szerzett tapasztalataink. A témáról színházi improvizációkat is láthatnak a résztvevők a Nézőművészeti Kft. vendégművészeivel, Jankovics Annával és Varga Ádámmal.

M. Steinbach Annamária szerint a gyermekkorunk, szüleink mintája, lelki sebeink a szeretetnyelvünkön is nyomot hagynak. „Aki tud ölelni, azt sokat ölelték gyermekkorában, ezt a szeretetnyelvet ismeri. Ha valakit gyermekként nagyon sokat büntettek, kritizáltak, elképzelhető, hogy felnőttként nagyon igényli majd az elismerő szavakat” – magyarázza.  

A Képmás-est helyszíne a MOMKult Kupolaterme (1124 Budapest, Csörsz u. 18.), a rendezvény szeptember 21-én, 19 órakor kezdődik. A részvétel regisztrációhoz kötött, a belépő személyenként az aktuális havi Képmás magazin, amely a helyszínen is megvásárolható. A Képmás-est szervezői arra biztatják az érdeklődőket, hogy hozzanak magukkal pár tárgyat, szokatlan kellékeket a színházi improvizációkhoz.

További Képmás-estek: https://kepmas.hu/hu/kepmas-est/.

About bdpst24.hu

Check Also

Hogyan spórolhatunk a mosással, szárítással?

Tippek ruháink és gépeink hosszú élettartamáért Egy magyar háztartásban átlagosan heti 4-5 program fut le …