Az élet védelme a Magyar Vöröskereszt egyik legfontosabb feladata

Az élet védelme a Magyar Vöröskereszt egyik legfontosabb feladata az 1881-es megalapítása óta. Az eltelt 142 évben az elsősegélynyújtás mindig is kiemelt szerepet kapott a szervezet működésében, legyen szó az elsősegélynyújtás oktatásáról vagy biztosításáról. Szeptember második szombatján, az Elsősegélynyújtás Világnapján áttekintjük, hogy mi mindent tesz ennek érdekében a legnagyobb magyar humanitárius szervezet.

A Magyar Vöröskereszt országszerte rendezvények, tanfolyamok ezreit szervezi meg, emellett külön hangsúlyt fektet a fiatalok oktatására, hogy felnővén, szükséghelyzetben kompetens elsősegélynyújtóként tudjanak helyt állni majd. 

Tízezrek tanulnak elsősegélyt a Magyar Vöröskeresztnél 

A szervezet évente 80.000 ember részvételével tart hozzávetőlegesen 1500 elsősegélynyújtást népszerűsítő közösségi rendezvényt. 19.000 ember vesz részt évente a Magyar Vöröskereszt által szervezett majdnem 1400 elsősegélynyújtó képzésen, elsősorban közúti elsősegélynyújtó vizsgára felkészítő, munkahelyi és speciális tanfolyamokon. A humanitárius szervezet hatósági feladata az elsősegélynyújtó vizsgák szervezése, amelynek keretében évente átlagosan 100.000 gépjárművezető-jelöltet vizsgáztat a jogosítványszerzéshez kötelező közúti elsősegélynyújtó ismereteit értékelve, országszerte több mint 180 vizsgahelyszínen, több mint 220 sürgősségi szakember segítségével. 

A Magyar Vöröskereszt a fiatalok oktatásában is élen jár: évente 1400 gyermek és fiatal vesz részt az Országos Elsősegélynyújtó Versenyen (OEV), akiknek mintegy 300 elhivatott felkészítő, jellemzően pedagógus vagy védőnő önkéntes segít a tanulásban. Ez a területi fordulóktól az országos döntőig mintegy 60 eseményt jelent országszerte, amelyen több mint 600 versenybíró és 900 imitátor segíti önkéntesként a csapatok munkáját. Az OEV országos döntőjén 300 versenyző mérheti össze a tudását, amikor is mintegy 600 laikus és szakember ünnepli együtt az Elsősegélynyújtás Világnapját. Továbbá a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt által életre hívott Bázisiskola és Bázisovi Programhoz kapcsolódó közoktatási és köznevelési, összesen 320 intézményben több mint 8.000 gyermek vesz részt rendszeresen vöröskeresztes elsősegélynyújtó foglalkozásokon, illetve a szakkörök és klubok munkájában.

Az egyik legfontosabb elsősegélynyújtó program: a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat 

A Magyar Vöröskereszt számos, képzett laikus önkéntesekkel támogató elsősegélynyújtó szolgálatot szervez országszerte. Ezek közül a legnagyobb a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat (BESZ), amely 2007-ben indult, és idén augusztusban zárta a 17. szezonját. A BESZ-t a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt szervezte meg a főszezonban a Balaton parti strandokon nyaralók egészségmegőrzésének érdekében. Eddig az önkéntesek összesen 52 372 esetet láttak el, ebből 8 esetben történt közvetlen életmentő beavatkozás. Nélküle több mint 1500 végzetes kimenetelű eset történhetett volna.

A 2023-as szezonban összesen 2368 esetben teljesített szolgálatot a BESZ, 29 alkalommal kellett mentőt hívnia az önkénteseknek. Az ez évi közérdekű önkéntes tevékenység értékét 1450 Ft/órával számolva a szolgálat társadalmi hozzáadott értéke 29 696 000 forint volt a 350/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 2.(5) pontja alapján. Idén jelentős változás volt, hogy a szolgálatot ellátók immár négy nyelven – magyarul, angolul, németül és ukránul – álltak a segítségkérők rendelkezésére. A résztvevő fiatalok párban láttak el szolgálatot, és amennyiben a felsorolt idegen nyelvek valamelyikén kellett segítséget nyújtani, úgy telefonos konzultáció keretében tudták biztosítani a zavartalan kommunikációt. A magyar és ukrán származású, 16 és 30 éves kor közötti önkéntes fiatalok közös szolgálata a Magyar Vöröskereszt menekültellátási programjainak részét képező integrációs törekvések keretében valósult meg.

A szolgálat megvalósulását 2023-ban is vállalati partnerek segítették. Főtámogatója az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. volt. A Yettel immár tizedik éve támogatta a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatot az önkéntesek koordinálásában elengedhetetlen mobilkészülékekkel és SIM-kártyákkal. Az önkéntesek folyadékpótlásáról a Coca-Cola gondoskodott, étkezéseiket a Nestlé, a Nissin és a Penny Magyarország adománya biztosította. Az önkéntesek és a strandolók bőrének fényvédelméről a Dr. Kelen gondoskodott. 

www.voroskereszt.hu 

- bdpst24.hu

Check Also

STRAND: Vakáció akció: most 5 jegyet kapsz 4 áráért!

Végre itt a vakáció, ennek örömére csoportos jegyakciót és új bejelentéseket hoztunk nektek. Jó hírünk …