Reflux a felgyorsult világban: népbetegség, mely napjainkban már a fiatalokat sem kíméli

A stressz, a csokoládé, a kóla, az alkohol és a kávé is kerülendő, ha jót akarsz magadnak

A drámaian megváltozott étkezési szokások, az egészségtelen életmód, valamint a megnövekedett stressz hatására manapság a globális populáció körülbelül felénél jelennek meg refluxbetegségre emlékeztető panaszok, melyek sajnos egyre fiatalabb korosztályoknál is jelentkeznek. A fejlett orvostudománynak köszönhetően azonban ma már számos szűrő- és kezelési lehetőség áll rendelkezésre ahhoz, hogy ez a szám csökkenhessen. Sőt, orvosi segítséggel, radikális életmódváltoztatással, és a stressz csökkentésével a reflux napjainkban már gyógyítható betegségnek számít – hívja fel a figyelmet Prof. Dr. Madácsy László gasztroenterológus szakorvos. 

A reflux pontos előfordulásáról csak becsült adatok érhetők el, ám kijelenthető, hogy a betegek száma hazánkban és globálisan is évről évre nő. Az érintettek köre az életkor tekintetében is drasztikusan kiszélesedett, ma már a 18-22 éves korosztályban is egyre gyakoribb a jelenség: elmondható, hogy a népesség körülbelül 50%-ánál fordulnak elő refluxra emlékeztető tünetek. 

Az álarcos fojtogató

Míg a legtöbb ember a reflux hallatán súlyos gyomorégésre asszociál, valójában akkor beszélhetünk erről a betegségről, amikor a gyomorsav az alsó nyelőcső színtéren, vagy záróizmon keresztül eléri a nyelőcső alsó részét, vagy annak nyálkahártyáját és ott egy bizonyos időtartamon túl tartózkodik. 

„Mindenkinél előfordul az, hogy a gyomorsav feljön a nyelőcsőbe. Éppen ezért csak akkor beszélhetünk betegségről, ha ez meghalad egy bizonyos mértéket, vagy ha a nyelőcső nyálkahártyája túlérzékeny a savra” – mondja Prof. Dr. Madácsy László, az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum vezetője

A társadalom által leginkább ismert gyomorégésen kívül a betegség számos más, szerteágazó tünettel rendelkezik, mint például a szúró, nyomó érzés a gyomorszáj tetejénél, vagy a nem szíveredetű, infarktusra is emlékeztető mellkasi fájdalom. Továbbá gyakori az asztmára is jellemző köhögésszindróma, vagy a krónikus hörgőgyulladásnál is fellépő krákogás. Súlyosabb esetben a sav alvás alatt is feljut a nyelőcsövön keresztül, ezzel fogeróziót, fogágybetegséget és rekedtséget okozva. Ezen széles körű panaszok miatt a refluxot álarcos fojtogatónak is nevezik. 

Mi áll a háttérben? 

Mint minden betegségnél, a reflux hátterében is állhat örökletesen megváltozott anatómiai helyzet, például gyengébb gyomorszáj vagy záróizomzat. Azonban a drasztikusan átalakult életvitelünk, felgyorsult mindennapjaink, egészségtelen életmódunk és táplálkozásunk durva refluxhoz is vezethet. Míg régen minőségi ételeket fogyasztottak az emberek, manapság a boltokban megvásárolható termékek is végig mennek az élelmiszeripar robotikus változásain. 

További kiemelkedő tényező a stressz: „Az életünk egyre stresszesebb. Az idegbaj növeli a gyomorsavszintet, melynek hatására az alsó nyelőcső záróizom ellazul. Ha a stresszt nem tudjuk kiiktatni a mindennapjainkból, akkor semmilyen kezelés nem fog hatni, ennek a csökkentésére kell törekednünk” – teszi hozzá Prof. Dr. Madácsy László, aki azt is megjegyzi, hogy az olyan ételek és italok fogyasztása, mint a csokoládé, kóla, alkohol és kávé drámaian növeli a refluxos tünetekkel rendelkezők arányát. 

Házi praktikák helyett orvosi kezelés

„A szódabikarbóna meggyógyítja a refluxot” – sokak számára ismerős mondat lehet szüleinktől, nagyszüleinktől. Pedig nem, az orvosi kivizsgálás elengedhetetlen a megfelelő kezeléshez, mely egy néhány hetes refluxellenes gyógyszeres kúrával kezdődik: ha ennek hatására elmúlnak a tünetek, bizonyítható a betegség megléte. 

Hazánkban már szintén elérhető a mágnessel kiegészített kapszula endoszkópia, mellyel nem csak a gyomrot tudják az orvosok körbe-scannelni, de a nyelőcsőben is meg tudják állítani azt. Ennek segítségével további rendellenességek is észlelhetők, mint például az esetleges fölmaródások vagy a rekeszsérv. 

55 év felett azonban mindenképpen meg kell tükrözni a beteget, melyre már több gyors, akár negyedóra alatt elvégezhető művelet is elérhető. Noha elmondható, hogy globális szinten a társadalom nagy részénél romlik a szűrővizsgálatokon való részvételi hajlam, fontos kiemelni, hogy napjainkban orvosi segítséggel, radikális életmódváltoztatással, és a stressz csökkentésével a reflux gyógyítható betegség – mondja Prof. Dr. Madácsy László.

About bdpst24.hu

Check Also

A Legjobb Szállodák Budapesten: Milyen Szórakozást Kínálnak?

Fedezze fel Budapest és a Duna-part legjobb szállodáit tökéletes kényelemmel és luxussal. Tekintse meg a …