Közel 200 millió forint támogatást nyert a MATE az Új Nemzeti Kiválósági Programban

Országos szinten minden eddiginél több, összesen 2.249 egyetemista és fiatal oktató nyert támogatást a 2023/2024-es tanévre az Új Nemzeti Kiválóság Programból. A MATE a 2023/24. tanévre összesen 181.620.000 forint támogatást nyert el, az ösztöndíjasok létszáma pedig 122 fő. Alapszakon 14 fő, mesterszakon 18 fő, doktori képzésen 61 fő, a doktorvárományosok közül 7 fő, a posztdoktorok között 16 fő, a Bolyai+ÚNKP kategóriában pedig 6 fő részesült támogatásban.

A hazai alap-, mester- és doktori képzésben részt vevő hallgatók, doktorjelöltek, fiatal oktatók és kutatók idén nyolcadik alkalommal pályázhattak az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) támogatásaira. A májusban megjelent új felhívások iránt most is nagy volt az érdeklődés, a beadási határidőig országos szinten összesen 4.387 pályázat érkezett – írja az MTI.

Az egyetemek által végzett szakmai értékelést követően a pályázatok mintegy fele kapott kedvező elbírálást és nyert ösztöndíjat. A nyertes pályázók konstrukciótól függően havonta 100-200 ezer forint szabadon felhasználható támogatásban részesülnek, akár 12 hónapon keresztül. Emellett az őket fogadó felsőoktatási intézmények a saját pályázóik által elnyert ösztöndíjjal arányos kutatási-működési támogatást kapnak.

Egyetemünk megalakulása óta kiemelt hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra és mindig bíztatja hallgatóit, doktoranduszait arra, hogy az elvárt tananyagon túlmutató és az egyéni fejlesztést még inkább elősegítő kutatómunkát végezzenek. E tekintetben az ÚNKP kiváló támogatást és motivációt jelent, továbbá elősegíti, hogy a leginkább tehetséges fiatalok szakmai munkájukra koncentráljanak és tovább erősítsék megszerzett tudásukat” – emelte ki Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

Az ÚNKP célja a kutatói utánpótlás biztosítása, hogy minél több olyan fiatal válassza a kutatói pályát, aki később világszínvonalú tudományos eredményeivel, új megoldások, eljárások fejlesztésével járul hozzá Magyarország sikereihez” – hangsúlyozta Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár. „A 2016 óta futó programban a mostani döntéssel együtt közel 30 milliárd forintnyi keretből már összesen mintegy 15 ezer hallgató és fiatal kutató kapott támogatást céljai eléréséhez. Az ÚNKP kiváló lehetőség a fiatal tehetségek támogatására, kutatói tevékenységük ösztönzésére” – tette hozzá az államtitkár.

Forrás: MTI/MATE

About bdpst24.hu

Check Also

Neves hazai borászat termékeit forgalmazza a PENNY

A Kislaki pincészet borai a Dél-balatoni borvidék különleges ízvilágát idézik meg A PENNY kínálatának legnagyobb …