Szülés előtti és utáni tippek a fizikai épségünk megőrzésére

A Nutriversum által indított tudatos életmód program keretében Debreczeni Dóra osztotta meg a praktikáit

A várandósság időszakában és a szülés után számos fizikai és lelki változáson mennek keresztül a nők. Legtöbben teljesen új helyzetben találják magukat ilyenkor és nem tudják, hova forduljanak segítségért. A Nutriversum által indított tudatos életmód program keretében Debreczeni Dóri atlétika- és erőnléti edző mutat be praktikákat és technikákat, aki szerint tudatos odafigyeléssel sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért a regenerálódás időszakában.

Szinte minden kismama fejében megfordul a kérdés, hogy mennyivel a szülés után kezdhetünk el edzeni? Az igény nem újkeletű, hiszen számos életmódbeli, fizikai és lelki változáson megy át a nő a várandósság alatt és után is.

A témában releváns nagykövetek bevonásával, Debreczeni Dóri segítségével mutatja be edukatív videósorozatában a magyar táplákékkiegészítő márka, a Nutriversum, hogy mit tehetünk ebben a helyzetben.

Olyan gyakran felmerülő témákban ad praktikus tanácsokat a szakértő, mint a terhesség alatti és utáni derékfájás, a szoptatás alatti hátfájás, a felemás tartás kiegyensúlyozása kismamáknak, vagy a szétnyílt hasizom regenerálása. A videókban többet tudhatunk meg a különböző problémák hátteréről, kialakulásának okairól, mindemellett megoldást is nyújtanak különféle gyakorlatok bemutatása által.

Továbbá olyan tanácsokkal látják el Dóri által a kismamákat, mint a púpos, fájós hátra való gyakorlatok, a mellizom nyújtása, vagy az Y erősítés hátfájós anyukáknak.

Továbbá a Nutriversum videói az alábbiakra hívják fel a figyelmet:

 • Kutatások bizonyítják, hogy sokkal kisebb a koraszülés esélye azoknál a kismamáknál, akik végig sportolják a terhességüket, mint azoknál, akik nem mozogtak, így érdemes várandósság alatt is mozogni szakember bevonásával, hisz sokkal gyorsabb lesz a szülés utáni regeneráció is ezáltal.
 • Szülés után elkezdhetünk nyújtani, illetve bizonyos gyakorlatokat végezni, ezzel is felgyorsíthatjuk a regenerációt.
 • Az embernek a renyhe tartástól előreesnek a vállai, megnyúlik a hátsó szalag, ennek a hivatalos neve háti kifózis, de banyapúpként is hivatkoznak rá. Ennek a tartásnak az ellensúlyozására az első szalagokat szükséges megnyújtanunk. Ilyen gyakorlatok bemutatásáról is készült videó.

A videósorozatban milyen problémákra adnak továbbiaknak praktikus tippeket?

 • A császármetszéssel szült anyukáknak nehezebb regenerálni a szétnyílt hasizmot, hiszen a szülés közben nem volt az a folyamatos hasizom munka. Emellett természetes folyamat az is, ahogy növekszik a magzat, úgy a méhen belül nyílik, tágul a hasizom, és ez mindenkinek másképp regenerálódik.
 • Mennyivel a szülés után kezdhetünk edzeni? Hogy nyerhetjük vissza a fittségünket?
 • Hátfájás a terhesség során és a szoptatás alatt? Hogyan erősítsük a törzs- és hasizmokat, hogy az előrehelyezett testtartás által keletkező nehezedést orvosoljuk?
 • Gyakorlatok derékfájásra.
 • A felső hátizmok mobilizálása.

A Nutriversum a megfelelő táplálkozásra és vitaminok fogyasztására is felhívja a kismamák figyelmét, hiszen ebben az időszakban kiemelten fontos, hogy milyen tápanyagokat viszünk be a szervezetbe és támogatjuk ezzel a babát. Kínálatukban is több olyan készítmény található, ami kifejezetten ajánlott a terhesség időszakában:

 • folsav a terhesség alatt részt vesz az anyai szövetek növekedésében
 • magnéziumot egészen az utolsó hónapig lehet szedni, onnantól kezdve nem ajánlott a magnéziumfogyasztás, mert elnyomja a jóslófájásokat.
 • kollagén jó társa lehet az anyukáknak, hiszen terhességkor a has növekedése bőrnyúlással jár.
 • Általános, magas B-vitamin tartalmú multivitamin szedése is ajánlott.
 • Egészségmegőrzés szempontjából szintén fontos a D-vitamin.
 • A magzat rengeteg kalciumot von el az anyukától. Az emelt kalciumfogyasztással megelőzhető, hogy tönkre menjen terhesség alatt a fogazat, illetve segíti a baba csontozatának fejlődését is.

Az edukatív videók augusztus eleje óta folyamatosan jelennek meg a Nutriversum közösségi oldalain, továbbá a következő hetekben is várhatóak még újabb videók a témában.

Mennyivel a szülés után kezdhetünk edzeni: https://fb.watch/mz8GCV62yG/

Gyakorlatok szétnyílt hasizomra: https://fb.watch/mz8AR9eBRk/

Hátfájás szoptatás alatt: https://fb.watch/mz8t-if61x/

About bdpst24.hu

Check Also

A Legjobb Szállodák Budapesten: Milyen Szórakozást Kínálnak?

Fedezze fel Budapest és a Duna-part legjobb szállodáit tökéletes kényelemmel és luxussal. Tekintse meg a …