A deurbanizáció a lakberendezési divatokra is hatással van

Tömegek hagyják ott a kényelmes belvárost és költöznek az agglomerációba, vagy akár a kisebb településekre, amióta már otthonról is lehet dolgozni. A megfizethető, könnyen lerakható, a padlófűtéshez is jól alkalmazható laminált és vinyl padlók remekül illenek az új, energiatakarékos házak lakókörnyezetébe.

2021-ben minden hatodik lakás a budapesti agglomerációban épült fel, amelynek lakosságszáma ma körülbelül hárommillióra tehető. A belvárosból kiköltözők újra felfedezték a vidéket, elkezdték értékelni a tiszta levegőt, a természetközeliséget, a nyugalmat és a biztonságot. A változás a lakberendezési trendekben is egyértelműen visszaköszön. 

Az Unilin Csoport prémium brandje, a Quick-Step vízálló laminált és vinyl padlói iránt annak ellenére maradt erős a kereslet, hogy a piacon a növekvő energia- és nyersanyagárak egyre jobban éreztetik a hatásukat. Ennek részben az a magyarázata, hogy ezeket a padlókat kiválóan lehet párosítani az energiatakarékos, újépítésű házak fűtési rendszereivel. 

A lakberendezési szakemberek szerint az utazásaink, a kedvenc úticéljaink mindig jó kiindulópontként szolgálhatnak akkor, amikor az otthonunk felújításán, átalakításán, vagy az új otthonunk berendezésén törjük a fejünket. Egyre divatosabbak a rusztikus, természetközeli enteriőrök, amelyekben hangsúlyos szerephez jut a fa. 

Mintha csak a tengerparton lennénk

A tenger az inspirációk végtelen sokaságát kínálja azoknak, akik a nyári strandolások, a tengerparti séták hangulatát szeretnék becsempészni az otthonukba. A kék árnyalatainak széles skálájával viszonylag kis befektetéssel lenyűgöző hatást érhetünk el. A sötét árnyalatú tengerészkék klasszikus északi-tengeri stílusba öltözteti a lakásunkat, az azúrkék pedig a napfényes Égei tenger világát varázsolja a nappaliba. Ha ezeket a kék árnyalatokat fehér színnel kombináljuk, a szoba világos és tágas marad. A hatást tovább fokozhatjuk a vesszőből, jutából, lenvászonból készült kiegészítőkkel, vagy egy viharvert deszkákból ácsolt asztallappal. Végül a nyaralás emlékei, például a tengerparton gyűjtött kagylók, és az olyan finom is kis részletek, mint a dűnefű teszik teljessé a képet. Ahhoz, hogy az összhatás megfelelő legyen, elengedhetetlen a megfelelő padló kiválasztása. „A Quick-Step Illume kollekciójában megtalálható, a tengerparti sétákat megidéző, osztrigaszínű padló úgy foglalja keretbe a designt, mint egy tengerekhez írott költemény” – magyarázza Joyce Van Waeleghem, a Quick-Step vezető tervezője.

Erdő szélén

Aki inkább az aktív kikapcsolódást és a kirándulást részesíti előnyben a tengerpartokkal szemben, valószínűleg a vadregényes kanadai hegycsúcsokat és fenyveseket, vagy a meredek sziklaszirtekkel csipkézett norvég fjordokat idéző enteriőrben fogja megtalálni a saját stílusát. „Aki ezt a miliőt választja, nagy valószínűséggel a zöld árnyalatok felé fog orientálódni” – véli a Quick-Step szakértője. Az anyatermészettel és a talpunk alatt csikorgó rögökkel való kapcsolatot a földszínek, az okkertől a napraforgósárgáig terjedő gazdag színvilág fogja megteremteni. Ebben a berendezésben fontos szerephez jut a megvilágítás is, amely az erdők lombkoronáján áttörő, az éj sötétjét elűző napfény mesebeli világát teremti újra a nappaliban. Az inspiráció forrása azonban nemcsak az erdő, hanem a benne élő állatok is. Ez olyan textúrákat feltétez, amelyek arra hívogatna, hogy ne csak nézzük, hanem tapintsuk is meg őket. Ilyen tipikusan a gyapjú és a toll. És persze az összképhez hozzátartozik a kandalló, egy kényelmes fotel, meleg takarók, dekoratív párnák.

Végül, de nem utolsó sorban, a fa nélkülözhetetlen eleme ennek az atmoszférának, amely megjelenhet a bútorok anyagában, a falburkolatokban, és természetesen a padlóburkolatban is. „Az ideális választás ez esetben a Quick-Step Capture termékcsalád: ez áll ugyanis a legközelebb megjelenésében a fához, ráadásul nagyon könnyű tisztántartani. Az sem baj, ha sáros cipővel trappolunk rajta végig egy kirándulás után”. 

About bdpst24.hu

Check Also

Beilleszkedés a közösségbe – így tudjuk támogatni a gyermeket

Túl vagyunk a szeptemberen, de igazából az egész őszi időszak sok család számára nagy kihívás. …