Gyalogos Mindszenty-zarándoklat a Városmajorból Máriaremetére

  • szeptember 17-én
  • A Budapest Tuning a közösségi terek és programok kialakításában nyújtott támogatást

A Budapest Tuning városformáló közösségi mozgalomként számos budapesti kezdeményezést és eseményt támogat, teret adva az alulról építkező vagy éppen nagyobb közösségeket mozgósító eseményeknek, projekteknek. A programot megvalósító Budapest Brand nZrt. célja, hogy olyan új közösségek épüljenek, melynek tagjai különbözőségeik ellenére is észreveszik, hogy mennyi közös van bennük. Talán a legfontosabb: mindannyian Budapestért rajongó emberek.

Az egyik legkülönlegesebb együttműködés a gyalogos Mindszenty-zarándoklat közösségi szempontú megújítására irányult. A Budapest Tuning a finanszírozáson túl aktív mentorálással is szerepet vállalt a szemléletváltásában, mely a kísérő programokra és a célállomás – a máriaremetei templomkert – tereinek kialakítására is kiterjedt. 

75 évvel ezelőtt a Városmajorból 100.000 férfi zarándokolt el Máriaremetére, ekkor Mindszenty József bíboros meghirdette a „Boldogasszony évét”. Az évforduló kapcsán a Városmajori Plébánia, a Máriaremetei Plébánia és a Magyarországi Mindszenty Alapítvány, a Budapest Tuning támogatásával gyalogos zarándoklatot és családi napot szervez 2022. szeptember 17-én, szombaton.

A 14 kilométeres zarándoklat során a városi terekből az erdős részeken át a teljes második kerületet átszelik a sétálók, akik útközben az alkalomra összeállított hit- és helytörténeti tájékoztató táblákon ismerhetik meg mélyebben a névadó bíboros életét. Az összeállítást a SétáljVelünk weboldalon (https://setaljvelunk.hu/) is közzéteszi a Budapest Brand, így aki nem tud részt venni a szeptember 17-i eseményen, később önállóan is bejárhatja a zarándokutat.

A Mindszenty-zarándoklat útvonala:
Szamos utca – Városmajor utca – Szilágyi Erzsébet fasor jobb oldali szerviz útja – a Shell benzinkút mögött, Hűvösvölgyi út – Nagykovácsi út – Nagyrét út – Ördögárok utca – Szent József utca – Máriaremetei út (Hímes utca felé) – a Bazilika főbejáratához vezető út.

A zarándoklat részletei: 2022.09.17.
7:00 órától gyülekezés a Városmajorban (Budapest, XII. Csaba u. 5.)
7:30 Emléktábla-avatás a Mindszenty-életműdíjas Mészáros István emlékére (Budapest, XII. Csaba u. 8.)
8:00 óra: Indulás
A zarándoklatot vezeti: Mohos Gábor püspök és Forgács Alajos plébános.
Érkezés Máriaremetére 12 óra körül. Máriaremetén Monostori László fogadja az érkező zarándokokat és vezeti a bevezető áhítatot. Közreműködik Sapszon Ferenc vezetésével a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola.
12:00 Szentmise Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vezetésével.
13:00 Örömkoncerted a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola közreműködésével.
14:30-16:00 Közbenjáró, imakérő alkalom az új Mindszenty-kilenced egy részének bemutatásával

Beszélgetés a csodákról: Madocsai Bea, Monostori László és Kovács Gergely viceposztulátor részvételével. Imaóra és szentségimádás, tanúságtételek és imaszándékaink elhelyezése Monostori László vezetésével, közreműködik a Budapesti Énekes Iskola énekkara.

A 2022-ben a Budapest Brand nZrt. égisze alatt indult Budapest Tuning projekt célja, hogy különleges, rendhagyó városélményt adjon a lakóknak, és a közösségekkel, civil szervezetekkel együtt színesítse a várost. A városformáló közösségi pályázaton idén összesen 10 kisebb és 3 nagyobb projekt valósul meg.

A Mindszenty-zarándoklat a Budapest Tuning program keretében, a Budapest Brand nZrt-vel együttműködésben valósul meg.

- bdpst24.hu

Check Also

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött …