COVID IDEJÉN, ÁM 8K-BAN FORGOTT A TENGERALATTJÁRÓ 3. ÉVADA

Három izgalmas történet fonódik egymásba A tengeralattjáró 3. évadában, amely 2022. szeptember 29-étől csütörtök esténként 21:00-kor kerül az Epic Drama sorozatcsatorna műsorára. Ezúttal is tanúi lehetünk a II. világháború kegyetlenségének és hiábavalóságának, ám a tengeri történések mellett érintjük Kielt és Düsseldorfot Németországban, Liverpoolt Angliában és Lisszabont Portugáliában, hogy ezek az egész Európát behálózó sztoriszálak végül találkozzanak egymással. A történetfolyam során nincsenek egyértelmű jók és rosszak – mindenkit a döntéseik határoznak meg. A tengeralattjáró (Das Boot) 3. évada európai sorozatként most először forgott 8K-ban, ráadásul akkor, amikor a legtöbb produkció leállni kényszerült a pandémia miatt. 

Az első két évadhoz hasonlóan a harmadikat is javarészt Máltán és Prágában rendezték, részben a forgatásra kialakított medencékben, részben pedig a dél-európai törpeállam partjainál. A címszereplő tengeralattjárót a cseh Barrandov Studiosban építették fel, amiről ugyan – a sorozat egyik tengerészét játszó Rick Okon szavait idézve – „el lehetett távozni, hogy friss levegőt szívjunk”, de azért átadta a jármű klausztrofóbiájának nyomasztó érzését is. A 104 napig tartó munkálatok szárazföldi jeleneteit javarészt Prágában rögzítették: ez a festői hely helyettesítette a megannyi európai várost, ami a történeteknek helyt adott – a stáb a COVID miatt döntött így, ám még így is óriási kockázatot vállalt, hiszen a forgatás akkor kezdődött, amikor a legtöbb nagy produkció leállt. 

A további intézkedések között szerepelt, hogy a résztvevők amennyire lehetséges, egymástól elzárva, rendkívül szigorú körülmények között dolgozzanak. Armin Franzen operatőr azt nyilatkozta a Lesnpire-nek, hogy így is nagyon élvezte a munkát, ugyanis – európai sorozatként most először! – 8K-ban vették fel a jeleneteket, ráadásul mozivászonra illő formátumban: „A moziformátumnak köszönhetően szorosabb lett a kapcsolat a karakterek és a helyszínek között. Azt mondtam, hogy ha ebben a formátumban vesszük fel a tengeralattjárók belsejét, az növeli a jelenetek intenzitását.” 

A 3. évadban a szereplők minden korábbinál jobban megkérdőjelezik a háború értelmét, és a morál alacsonyabb, mint valaha. Mindnyájan meg vannak győződve arról, hogy hamarosan véget ér ez a borzalom, de nem is sejtik, hogy a világ körülöttük már soha nem lesz olyan, mint régen. Ezek az érzelmek ott vannak a szereplők vonásaiban, és Franzen ezeket gyakorta kézikamerával rögzítette. 

 előzetes 

A visszatérő és újonc szereplők között olyan sztárokat láthatunk az alkotásban, mint a Trónok harca és a Stranger Things minden nézettségi rekordot megdöntő 4. évadának közönségkedvenc sztárja, TOM WLASHIHA, A felhőből ismerős FRANZ DINDA, a Tetthely állandó színészeinek számító RICK OKON és ANNA SCHUDT, vagy RAY STEVENSON, akit olyan filmekben láthattunk, mint a Thor, A beavatott vagy A három testőr

Rick Okon szerint a sorozat legnagyobb vonzereje abban rejlik, hogy rengeteg kultúrát érint: az első évad Franciaországban és Németországban játszódik, a másodikban eljutunk New Yorkba, a harmadik pedig három különböző vonalat követ Németországban, Angliában és Portugáliában. „Annyi nyelven szólalnak meg ebben a sorozatban, annyi minden hat rá, olyan nemzetközi az egész! Ugyanakkor tele van konspirációval és bemutatja a II. világháború történetét is” – mondta el a fiatal színész a The Upcomingnak adott interjújában.

A sorozat során azonban nem mindenkit nyomaszt a háború rettenete. Az Emmy-díjas Anna Schudt például egy olyan karaktert játszik, aki nem érzi a vállán a háború súlyát, ehelyett férfiakat csavar az ujjai köré és elveszi azt, amit akar. „Igazán menő volt egy ilyen jellemet megformálni, mivel a legtöbb nő szenvedett és boldogtalan volt a II. világháborúban, így [az én karakterem] érdekesen és újszerűen hat”. Vele szemben Elisa Schlott egy olyan fiatal anyát alakít, akinek a férje traumatizáltan tér vissza a háborúból, ő pedig beleszeret egy másik katonába, ezzel óriási morális dilemma elé állva. A színésznő az Expressnek adott interjújában kifejtette, hogy a figurájának más funkciója is van: „Én testesítem meg a nők szerepét a háborúban. A nőkön óriási volt a nyomás, hatalmas felelősség került a vállukra, nekik kellett egyben tartani a társadalmat, amíg a férfiak elvoltak harcolni.”

Három történetszál tengeren és szárazföldön, a tengeralattjáró nyomasztó klausztrofóbiája, a háborúba vetett hit megbicsaklása, konspiráció és szerelem: ez mind központi szerepet játszik A tengeralattjáró 3. évadában, amelyet hazánkban kizárólagosan az Epic Drama sugároz. 

- bdpst24.hu

Check Also

A MOMkultban nyílik ki a hírességek postaládája

Visszatér a Beszélő levelek  Közel négy év szünet után, 2024. március 28-án újra kinyílik a …